Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan painostus kasvaa

Euromaat odottavat Kreikalta pyyntöä lainaohjelman jatkoajasta. Maa ei ole siihen suostunut.

Talous
 
Emmanuel Dunand AFP
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi uskovansa, että euromaat ja Kreikka löytävät vielä ratkaisun.
Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi uskovansa, että euromaat ja Kreikka löytävät vielä ratkaisun. Kuva: Emmanuel Dunand AFP

Kreikan ja muiden euromaiden kokous päättyi maanantaina lyhyeen, koska Kreikka ei suostunut hakemaan jatkoa nykyiselle lainaohjelmalleen.

Kreikkalaiset tyrmäsivät muiden euromaiden ehdotuksen, että sen lainaohjelmaa jatkettaisiin kuudella kuukaudella.

Kokoushuoneesta poistui syvästi pettyneitä ministereitä, sillä tapaamisessa ei päästy senttiäkään lähemmäs sopua.

"Tämä tietenkin syö ihmistä, kun täällä istutaan ilta tolkulla ilman että löytyy ratkaisua", valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sanoi euromaiden valtiovarainministereiden kokouksen päätyttyä Brysselissä.

Kreikan nykyinen lainaohjelma euromaiden kanssa päättyy tämän kuun lopussa.

Ohjelmasta on yhä maksamatta viimeinen, 7,2 miljardin euron suuruinen lainerä, jonka ehtona olevia rakenneuudistuksia ja talouden sopeutustoimia Kreikka ei ole täyttänyt.

Jos Kreikka ei hae ohjelmalle jatkoaikaa eikä onnistu neuvottelemaan vaihtoehtoista rahoitussuunnitelmaa, se voi vajota maksukyvyttömyyteen muutamassa viikossa.

Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan muut euromaat odottavat Kreikalta pyyntöä ohjelman jatkosta. Muuten Brysseliin ei enää kokoonnuta turhan takia.

"Euroryhmässä oli hyvin vahva mielipide siitä, että seuraavan askeleen on tultava Kreikalta", Dijsselbloem sanoi.

Euroryhmän puheenjohtajan mukaan Kreikalla ei ole paljoa aikaa lähettää pyyntöä ohjelman jatkoajasta, koska asia pitää viedä monien jäsenmaiden parlamenttien hyväksyttäväksi ennen helmikuun loppua.

Jos asiassa tapahtuu edistystä, euroministerit voivat kokoontua uudelleen tämän viikon perjantaina. "Voimme käyttää tämän viikon, mutta se on sitten aika lailla siinä."

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi uskovansa, että kiistan osapuolet löytävät tulevina päivinä ratkaisun jostain puolivälistä.

"Olen vakuuttunut, että Eurooppa löytää tulevien 48 tunnin sisällä tarvittavat sanamuodot", Varoufakis sanoi.

Ministeri sanoi olleensa valmis allekirjoittamaan EU:n talouskomissaarin Pierre Moscovicin ennen kokousta esittämän lausuntoluonnoksen, jossa puhuttiin ohjelman jatkamisen sijaan ilmeisesti "lainojen jatkamisesta".

Varoufakisin mukaan Dijsselbloem veti Moscovicin lausuntoluonnoksen pois ja korvasi sen toisella, jota Kreikka ei voinut hyväksyä.

Kaikki muut euromaat kuitenkin seisoivat Kreikan hylkäämän lausuntoluonnoksen takana.

EU-lähteiden mukaan papereissa ei ilmeisesti ollut alun perinkään kovin suuria eroja.

"Harmittaa se, että kun aikaa on vähän, niin tämä aika kuluu nyt turhanpäiten asioissa, jotka eivät ratkaise tätä ongelmaa."

Maltan valtiovarainministeri Edward Scicluna puolestaan piti tuhoisana sitä mahdollisuutta, että Kreikka ei taivu pyytämään lainaohjelmalleen pidennystä. "Se olisi loppu. Se olisi katastrofi."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat