Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onecoinin virtuaalirahaa epäillään pyramidipeliksi

Jopa 1 500 suomalaista on lähtenyt mukaan bulgarialaisyhtiön erikoiseen verkostomarkkinointiin

Talous
 
Onecoinin verkkosivuilla virtuaalivaluutan mahdollisuuksia perustellaan bitcoinin menestyksellä.
Onecoinin verkkosivuilla virtuaalivaluutan mahdollisuuksia perustellaan bitcoinin menestyksellä.

Jopa 1 500 suomalaisen väitetään panneen rahojaan verkostomarkkinoinnilla leviävään epäilyttävään virtuaalivaluuttaan. Onecoin-nimiseen valuuttaan sijoittaneille povataan satojen prosenttien vuosituottoja.

Bulgarialaistaustaisen yhtiön kehittämää valuuttaa markkinoidaan myös Suomessa. Onecoin jäljittelee verkossa toimivaa maksuvälinettä bitcoinia, jonka arvo satakertaistui lyhyessä ajassa.

Artikkeliin liittyvät

Youtubessa julkaistun Onecoin-esittelyvideon mukaan 1 000 euron sijoitus voisi kasvaa muutamassa kuukaudessa yli 3 000 euroon ja kahdessa vuodessa jopa 39 000 euroon.

"Kun bitcoin on meille raivannut tien, on täysin realistista ajatella, että pystymme myös Onecoinille rakentamaan hyvinkin merkittävän ja mittavan arvonnousun", sanoo Onecoinin maajohtajana esiintyvä suomalaismies videolla.

Hurjat tuotto-odotukset ovat herättäneet myös viranomaisten huomion. Arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho kertoo, että Poliisihallitus tarkastelee Onecoinia.

"Meillä on jonkinlainen epäily, että se voi olla kielletty pyramidipeli. Mitään varmaa emme uskalla vielä sanoa", Laiho sanoo.

Pyramidipeli tarkoittaa sitä, että verkostoon mukaan tulevat maksavat aiemmin liittyneiden henkilöiden voitot.

Onecoinin verkkosivuilla myydään 100–5 000 euron hintaisia pörssikaupan koulutuspaketteja. Koulutuspaketit ovat tosin markkinoinnissa tyystin sivuosassa.

Koulutuksen lisäksi rahalla saa "optioita", joita voi muuttaa Onecoin-rahaksi. Valuutan 49-sivuisessa esittelyssä kerrotaan laajasti mahdollisista tuotoista, mutta sijoitettujen rahojen menettämisen mahdollisuutta ei nosteta esiin.

Onecoineilla ei voi ainakaan toistaiseksi tehdä mitään. Markkinointimateriaalien perusteella Onecoinista puuttuvat muutenkin ne piirteet, jotka ovat tehneet bitcoinista ilmiön.

Bitcoin toimii hajautetussa verkossa eli käyttäjien omilla tietokoneilla, ja sen avointa lähdekoodia kuka tahansa voi tarkastella. Onecoinin lähdekoodia ei ole julkistettu, ja kaiken toiminnan kerrotaan tapahtuvan bulgarialaistaustaisen yhtiön koneilla.

Asetelma näyttää erikoiselta. Tuhansien eurojen vastineeksi saa sähköisen koulutusmateriaalin lisäksi valuuttaa, jolla ei voi ostaa mitään ja jonka eräänlaisena keskuspankkina toimii pieni bulgarialaistaustainen yritys.

Muun muassa tietokirjailija Petteri Järvinen ja alan harrastajat Bittiraha.fi-sivustolla ovat epäilleet Onecoinia huijaukseksi.

Suomen-maajohtajan mukaan arviolta 1 500 suomalaista on sijoittanut Onecoiniin yhteensä satojatuhansia euroja.

Kun Onecoinin bulgarialainen keulakuva Ruja Ignatova oli käymässä Helsingissä aiemmin helmikuussa, paikalla oli Facebookissa julkaistujen kuvien perusteella ainakin parisataa ihmistä.

Maajohtajan välittämässä sähköpostissa Ignatova kiistää, että Onecoin olisi huijaus. Maajohtajan mukaan yhtiö vain myy koulutusta.

Onecoinista kertoi maanantaina ensimmäisenä Iltalehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat