Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiilikupla koskettaa piensijoittajaa

Talous
 

Fossiilisten varantojen mahdollinen halpeneminen kuulostaa etäiseltä, lähinnä valtavia omaisuusmassoja liikuttelevia sijoitusyhtiöitä koskettavalta asialta.

Näin ei kuitenkaan ole. Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajan Timo Rothoviuksen mukaan myös pienempien on oltava hereillä.

"Henkilön, joka ostaa osakkeita ja pitää niitä kymmeniä vuosia, kannattaa ehdottomasti miettiä miten hiilikupla vaikuttaa", Rothovius sanoo.

"Lyhyemmällä aikavälillä toimivalle tämä ei ole vielä niin iso asia. Fossiilisten polttoaineiden kulutus kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Toki muutos voi näkyä osakkeiden hinnoissa jo aikaisemmin."

Hiilikupla on jo suuren rahan tutkalla. Myös Sitran asiantuntijan Janne Peljon mukaan tavallistenkin sijoittajien olisi hyvä herätä asiaan pian.

Mitä uskottavampia toimia loppuvuonna järjestettävässä Pariisin ilmastokonferenssissa tehdään, sitä todellisemmalta hiilikupla alkaa näyttää.

"Kyseessä on globaali ilmiö, joka on nyt selkeästi vahvistumassa. Pitäisin yllättävänä, jos vauhti ei vain jatkaisi kiihtymistään."

Toistaiseksi mitään suurta heräämistä ei ole tapahtunut. Hiilikupla on Suomessa suhteellisen uusi asia, mikä näkyy Peljon mielestä etenkin piensijoittajien kohdalla.

"Meillä on tosi paljon pieniä rahastoja ja säätiöitä, joille tämä on ollut aika tuntematon ilmiö."

Johtaja Susanna Miekk-oja Danske Bankin varallisuudenhoidosta vahvistaa, että piensijoittajien kiinnostus hiilivapautta kohtaan on toistaiseksi ollut heikohkoa. Sen sijaan institutionaaliset sijoittajat ovat aiheesta yhä kiinnostuneempia.

Varainhoitajat huomioivat kasvavan kysynnän palveluissaan.

OP-ryhmän vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen sanoo hiilikuplan olevan nyt yhä enemmän tapetilla, mikä näkyy tarjonnassa niin suurille kuin pienille sijoittajille.

Sijoittajien valinnanvapaus kasvaa lisääntyvän tiedon myötä. Esimerkiksi Nordea aikoo määrittää vuoden loppuun mennessä jokaisen sijoitusrahastonsa hiilijalanjäljen eli sijoituskohteiden hiilidioksidipäästöjen määrän, kertoo yhtiön vastuullisen sijoittamisen johtaja Antti Savilaakso.

"Ilmastonmuutos nousee väkisin kaikkien sijoittajien agendalle, varsinkin kun mennään kohti Pariisia. Nyt sijoitusrahastoja myydään hinnalla ja tuotolla, mutta me haluamme tämän tiedon siihen kylkeen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat