Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verohallinnon pääjohtaja: Välillä tuntuu, että veroista päätetään mielipiteiden perusteella

Verohallinnon pääjohtajan mukaan verolakien pitäisi nojata tutkimuksiin

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen uskoo, että tulevaisuudessa kulutusta verotetaan suhteellisesti enemmän kuin nyt. Todennäköisesti myös kiinteistöveron suhteellinen merkitys kasvaa.
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen uskoo, että tulevaisuudessa kulutusta verotetaan suhteellisesti enemmän kuin nyt. Todennäköisesti myös kiinteistöveron suhteellinen merkitys kasvaa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Pääjohtaja Pekka Ruuhonen puolustaa Verohallinnon esittämiä yhteisöverolaskelmia. Luvut eivät hänen mukaansa ole olettamuksia tai arvioita, vaan perustuvat yritysten omiin veroilmoituksiin.

"Jossain määrin mielipidekysymys sitten on, mitä verojen osuus liikevoitosta kuvaa", hän sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) arvosteli Verohallinnon laskelmia lauantaina Helsingin Sanomien mielipidesivulla. Veroasiantuntija Virpi Pasasen mukaan veroastetta ei pidä laskea yhtiön liikevoitosta vaan tuloksesta ennen veroja.

Ruuhosen mukaan laskelma tehtiin jotta selviäisi, vaikuttavatko liikevoiton jälkeiset erät merkittävästi eri tavoin erilaisissa yrityksissä maksettujen verojen määrään.

Väittely laskentaperusteista liittyy Verohallinnon laskelmiin joiden mukaan suuret yhtiöt maksoivat suhteellisesti vähemmän veroja Suomeen kuin pienet ja keskikokoiset (HS 7. 2).

Ruuhosen mukaan Verohallinto ei halua osallistua poliittiseen keskusteluun. Hän muistuttaa, että suuryhtiöt tuovat joka tapauksessa suurimman osan yhteisöveron kertymästä valtion kassaan.

"Talous on suuryhtiöiden varassa."

Kansainvälisesti toimivat yhtiöt maksavat täysin laillisesti osan veroistaan muualle kuin Suomeen.

Verotuksen oikeudenmukaisuus on puhuttanut viime aikoina poikkeuksellisen paljon.

Kansainvälisten yhtiöiden verosuunnittelu on huolestuttanut päättäjiä Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Brittihallitus ilmoitti joulukuussa ns. Google-verosta sen jälkeen kun ilmeni, että muutamat kansainväliset yhtiöt eivät maksaneet Britanniaan käytännössä lainkaan veroa.

Aikoinaan esimerkiksi teollisuusvaltioiden yhteistyöjärjestön OECD:n huolena oli, että ulkomaille investoivat yhtiöt eivät joutuisi kahdessa paikassa verolle. Nykyään järjestön tavoite on, että kansainvälisesti toimivat yhtiöt maksaisivat veroa "edes kertaalleen ja edes jossain", sanoo Ruuhonen.

Teollisuusmaiden keskuudessa vallitsee Ruuhosen mukaan konsensus siitä, että verokikkailun salliminen on pitkällä aikavälillä lyhytnäköistä. "Läntiset yhteiskunnat ovat kalliita ylläpitää. Tämä on todellisuutta yhtä lailla Suomessa kuin Britanniassa."

Kansainvälinen verokilpailu luo paineita myös Suomessa. Yhteisöveroprosentti ei Ruuhosen mukaan voi olla merkittävästi suurempi kuin naapurimaissa.

Tulevaisuudessa kulutusta verotetaan hänen mukaansa suhteellisesti nykyistä enemmän. Todennäköisesti myös kiinteistöveron suhteellinen merkitys kasvaa.

Jos Verohallinto saisi päättää, seuraava hallitus jättäisi "äkkinäiset ja edestakaiset" verotuksen muutokset tekemättä. Verotus olisi laajapohjaista eli huojennuksia olisi mahdollisimman vähän. Verohuojennus tarkoittaa, että tietyn tulon, tuotteen tai palvelun verokantaa on kevennetty. Suomessa esimerkiksi ruoan ja lehtien sekä kirjojen arvonlisäverokanta on yleistä kantaa pienempi.

Verolakien pitäisi Ruuhosen mielestä lisäksi perustua huolelliseen harkintaan ja tutkimukseen.

"Välillä tuntuu, että veroista päätetään käsivaralla, lähinnä mielipiteisiin perustuen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat