Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osinkojen virta valtiolle hiipuu

Valtio kauppaa osinkoa tuottavia osakkeitaan, vaikka sijoittajat maksavat Suomelle lainan ottamisesta

Talous
 
Mikko Stig Lehtikuva
Solidium on myynyt Telia-Soneran osakkeita 2 430 miljoonalla eurolla.
Solidium on myynyt Telia-Soneran osakkeita 2 430 miljoonalla eurolla. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Valtion omaisuuden myynti jatkuu, vaikka sijoittajat ovat valmiit maksamaan Suomelle siitä, että he saavat täyttää valtion kassaa lainarahalla.

Valtiokonttori saa markkinoilta lainaa negatiivisella korolla. Valtion viiden vuoden joukkolainaan sijoittaneille kelpasi 0,017 prosentin negatiivinen tuotto.

Samaan aikaan valtion sijoitusyhtiö Solidium kauppaa pörssiyhtiöiden osakkeitaan maan hallituksen käskystä. Solidium myi viime viikolla yli miljardilla eurolla teleoperaattori Telia-Soneraa, jonka osinkotuotto on noin kuusi prosenttia.

Yhtälöä on arvosteltu: miksi valtion pitäisi luopua hyvästä osingonmaksajasta, kun kassavajetta voisi paikata osakemyyntien sijaan korottomalla lainalla?

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo, että osakkeet tuottaisivat todennäköisesti enemmän kuin valtio maksaa lainastaan. Toisaalta moni on sitä mieltä, että valtion ei varsinaisesti kuulu toimia sijoitusyhtiönä.

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopistosta ei halua vastata kysymykseen, kannattaisiko valtion myydä omaisuutta vai ottaa lainaa. Hänen mielestään poliitikkojen pitäisi keskittyä kestävyysvajeen paikkaamiseen eikä siihen, täytetäänkö budjetin aukkoja lainalla vai myynneillä.

Solidiumiin päätettiin vuonna 2008 siirtää suurin osa valtion sijoituksista pörssiyhtiöihin. Yhtiön tarkoitus oli turvata "sinivalkoinen omistus kansallisesti tärkeissä yrityksissä".

Käytännössä keskeinen syy oli se, että silloinen omistajaohjauksesta vastannut ministeri Jyri Häkämies (kok) kyllästyi selittämään valtion osin omistaman Stora Enson Kemijärven-tehtaan sulkemista.

Solidiumin avulla poliitikot pystyivät ottamaan etäisyyttä yrityksiin. Lisäksi sijoituspäätöksiä ei tehtäisi päivänpoliittisten intohimojen perusteella.

Siksi oli yllätys, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) sanoi viime perjantaina Suomen Kuvalehdessä, että Solidium on otettava tiukempaan poliittiseen ohjaukseen.

Pitkäjänteisen omistajan sijaan Solidium tuntuu yhä enemmän säästöpossulta, jonka myyntitulojen turvin valtion velkasuhde ei nouse aivan niin huimaavaa vauhtia.

"Luulen, että Solidium ei itsekään oikein tiedä, mikä sen tehtävä on", sanoo rahoituksen professori Timo Rothovius Vaasan yliopistosta.

Omistajaohjauksen ylijohtajan Eero Heliövaaran mukaan Telia-Soneraa voitiin myydä, koska yhtiöön ei enää liity kansallisia intressejä. Telia-Soneran lisäksi Solidium on myynyt viime vuosina huomattavalla summalla finanssiyhtiö Sampoa ja kiinteistöyhtiö Spondaa, jotka nekin ovat olleet hyviä osingonmaksajia.

Valtio omistaa Telia-Soneraa yhä noin 750 miljoonan euron arvosta. Tämän potin myyntiä Heliövaara ei halua kommentoida.

"Ei sellaisia asioita mietitä eikä ainakaan kerrota etukäteen", hän sanoo.

Myös muita kuin pörssiyrityksiä pannaan myyntikuntoon. Heliövaaran mielestä yrityksiä pitää pyrkiä yksityistämään tavalla tai toisella.

Uusia sijoituksia Solidium on tehnyt muun muassa kaivosyhtiö Talvivaaraan ja teräsyhtiö Outokumpuun. Talvivaara on konkurssin partaalla, ja Outokumpu ei ole kyennyt maksamaan osinkoa vuosiin.

Timo Rothoviuksen näkemys Solidiumin salkun sisällöstä on synkeä.

"Huonot yhtiöt jäävät käsiin, kun paremmista on luovuttava", hän sanoo.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Solidium on ostanut Talvivaaran osakkeita 149 miljoonalla eurolla.
Solidium on ostanut Talvivaaran osakkeita 149 miljoonalla eurolla.
Marja Airio Lehtikuva
Solidium on myynyt Sampon osakkeita 450 miljoonalla eurolla.
Solidium on myynyt Sampon osakkeita 450 miljoonalla eurolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat