Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat varautuvat ilmastonmuutoksen riskeihin – fossiilisten polttoainevarantojen arvo saattaa laskea paljon

Talous
 
Ilmastokampanjoijat haluavat sijoittajien rahat pois fossiilisista raaka-aineista
Ilmastokampanjoijat haluavat sijoittajien rahat pois fossiilisista raaka-aineista
Ilmastonmuutoksesta huolestuneet kansalaisliikkeet vetoavat eläkerahastoihin, pankkeihin, kaupunkeihin ja uskonnollisiin yhteisöihin, jotta nämä vetäisivät sijoitusvaransa pois fossiilituotannon yhtiöistä, kuten öljy-, kivihiili- ja maakaasuyrityksistä. Kampanjoitsijoiden mukaan 80 prosenttia tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista pitää jättää hyödyntämättä. Haastateltu: Saku Mäki, kampanjakoordinaattori, Rahat pois fossiilisista -liike. Toimittaja Heikki Arola HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Suomalaiset sijoittajat varautuvat yhä suuremmassa määrin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Jotta elintasomme takaavat sijoitusmiljardit olisivat turvassa, eläkeyhtiöiden ja varainhoitajien täytyy olla tarkkana hiilikuplailmiön kanssa.

Se tarkoittaa, että öljyyn ja muihin fossiilisiin energialähteisiin perustuvien yhtiöiden markkina-arvo on laskettu pitkälti sen mukaan, että kaikki maailman tunnetut fossiilivarannot käytetään.

Artikkeliin liittyvät

Jos ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää kahteen asteeseen, valtaosa maailman tunnetuista fossiilisen energian varannoista täytyy jättää käyttämättä. Siinä tapauksessa yhtiöt ja niiden osakkeet saattavat olla yliarvostettuja, ja niillä voi olla edessään arvon romahdus.

Keskustelu hiilikuplasta nousi Suomessa esille muutama viikko sitten, jolloin Nordea ilmoitti vetävänsä sadan miljoonan euron arvosta sijoituksia pois hiilikaivosyhtiöistä. Kyseessä oli ensimmäinen vastaava julkilausuttu päätös Suomessa.

Asiantuntijoiden mukaan hiilikuplaan onkin herätty täällä suhteellisen hitaasti.

Esimerkiksi kansainvälinen Rahat pois fossiilisista -kampanja on houkutellut mukaansa eläkerahastoja Ruotsista ja Norjasta sekä suurehkoja sijoittajia Yhdysvalloista. Norjan valtion öljyrahasto kertoi helmikuun alussa vetävänsä sijoituksensa pois monesta suuripäästöisestä yhtiöstä.

Johtaja Susanna Miekk-oja Dansken Bankin varallisuudenhoidosta sanoo olevansa hämmästynyt siitä miten kauan kestävän sijoittamisen, jonka yksi kärki hiilikuplailmiö on, rantautuminen Suomeen on kestänyt.

"Vuodesta 1992 asti olen toivonut kestävyyden trendin saapuvan, ja joutunut pettymään aika monta kertaa. Nyt on sellainen hytinä, että aletaan olla lähempänä näiden asioiden vakavasti ottamista. Sijoittajat ovat hyvin vahvasti hereillä."

OP-ryhmän vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen yhtyy havaintoon. Hän sanoo, ettei ole uransa aikana nähnyt ikinä vastuullisen sijoittamisen ilmiötä, joka olisi edennyt yhtä nopeasti kuin hiilikupla nyt.

"Hiiliriski tulee todella voimalla sijoitusmaailman tietoisuuteen."

Eläkeyhtiöt seuraavat jo hiilikuplaa silmä kovana.

"Onhan tämä todella suuri trendi, ja sen merkitys tulee vain kasvamaan", pohtii eläkeyhtiö Ilmarisen analyytikko Tiina Landau. Hän ohjaa yhtiön sisäistä selvitystä siitä, minkälaisia linjauksia hiilikuplan suhteen tehdään.

Vastaava selvitys on meneillään Kirkon eläkerahastossa.

Varman listaamattomista sijoituksista vastaava sijoitusjohtaja Mikko Koivusalo sanoo, että yhtiössä on pohdittu asiaa paljon.

"Tämä on yksi hyvin keskeinen aihe, joka pitää ottaa vakavasti huomioon. Varman osakesalkussa emme näe riskiä merkittävänä."

Varmalla ei ole erillistä julkistettua hiilipolitiikkaa, eikä sellaista ole tällä hetkellä tekeillä. Yhtiö jatkaa hiiliriskin seuraamista osana jokapäiväistä työtä.

Sama tilanne on työeläkeyhtiö Elossa, Valtion eläkerahastossa (VER) sekä valtion sijoitusyhtiössä Solidiumissa.

Työeläkelaitos Keva niputettiin vuosi sitten julkaistussa raportissa niiden eurooppalaisten eläkevakuuttajien ryhmään, joilla on suurin altistuma hiilikuplan puhkeamiselle. Salkunhoitaja Silja Varmola sanoo raportin kirvoittaneen yhtiössä tarpeen tutkia asiaa. Kevan riskit ovat tällä hetkellä hänen mukaansa kuitenkin suhteellisen pienet.

Laura Oja HS
Rahat pois fossiilisista -liike järjesti kampanjapäivän Helsingissä viime perjantaina. Kolmen Sepän patsaan laulutilaisuuteen oli kerääntynyt muutama kymmenen henkeä.
Rahat pois fossiilisista -liike järjesti kampanjapäivän Helsingissä viime perjantaina. Kolmen Sepän patsaan laulutilaisuuteen oli kerääntynyt muutama kymmenen henkeä.

Hiilikupla on pinnalla, mutta muutos on hidasta.

Vaikka esimerkiksi hiilen kysynnän kasvu hidastuu Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan jatkuvasti, öljyn korvaaminen on huomattavasti vaikeampaa. Sijoitusten poisvedolla hiiliyhtiöistä voi olla symbolista merkitystä, mutta siitä ei pidä tehdä liian suuria johtopäätöksiä. Kevan Varmola painottaa, että ei ole realistista ajatella sijoittajien siirtävän pääomiaan pois suurista energiayhtiöistä.

IEA arvioi tuoreessa raportissaan, että uusiutuvaan energiaan investoitiin vuonna 2013 noin 250 miljardia dollaria. Fossiilisiin energialähteisiin sijoitettu summa taas oli yli tuhat miljardia dollaria.

Miten hiilikuplaan siis voi varautua? Nordean vastuullisen sijoittamisen johtajan Antti Savilaakson mukaan sijoittajat esimerkiksi kannustavat energiayhtiöitä investoimaan uusiutuviin energianlähteisiin tai jakamaan enemmän osinkoja omistajilleen, jotka voivat toimia samoin.

Sen lisäksi sijoittajat haluavat yhtiöiden mallintavan tulevaisuuden hiilidioksidipäästöjen hintaa, mikä auttaisi ohjaamaan investointeja kohti ympäristöystävällisempiä energiamuotoja.

Lisääntynyt tieto onkin keskeisessä roolissa hiilikuplaan varautumisessa. Hiiliriskin määrittely on asiantuntijoiden mukaan todella hankalaa. YK:n ympäristöohjelma laatii siitä parhaillaan yleistä määritelmää.

Mitään yhtä, helppoa ratkaisua ei siis ole. Kokonaisvaltainen tarkastelu on Varman Koivusalon mukaan välttämätöntä, koska öljy, hiili ja kaasu ovat koko talouden kannalta niin keskeisessä roolissa.

"Fossiilisten polttoaineiden vaikutukset ovat mitä moninaisimmat. Ne heijastuvat erityisesti energia-, kuljetus- ja teollisuusyhtiöihin. Hiilikuplaan varautumisen täytyy siksi tapahtua hyvin laajalla mittakaavalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat