Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspankit torjuvat yhdessä deflaatiota

Jo 18 keskuspankkia on tänä vuonna ilmoittanut rahapolitiikan keventämisestä

Talous
 
Ralph Orlowski Reuters
Euroopan keskuspankin pääkonttori sijaitsee Frankfurtissa Saksassa.
Euroopan keskuspankin pääkonttori sijaitsee Frankfurtissa Saksassa. Kuva: Ralph Orlowski Reuters

Maailman keskuspankit taistelevat parhaillaan yhtenäisenä rintamana yhteistä vihollista vastaan. Vihollisen nimi on deflaatiokierre eli yleinen hintatason aleneminen.

Deflaatio on vallitsevan talouspoliittisen ajattelun mukaan huono asia. Useimmat keskuspankit tavoittelevat Euroopan keskuspankin (EKP) tavoin kohtuullista, hieman alle kahden prosentin vuotuista hintojen nousua eli inflaatiota.

Deflaatiota pyritään estämään ja inflaatiota kiihdyttämään keventämällä rahapolitiikkaa. Yleensä se tehdään alentamalla keskuspankin ohjauskorkoa, mikä laskee samalla yleistä luottojen korkotasoa.

Tämän toivotaan piristävän taloudellista toimeliaisuutta, kun luottojen ottaminen pankeista on yrityksille ja kotitalouksille aiempaa edullisempaa.

Ongelmana on, että korot ovat jo vuosikaudet olleet matalia, mutta kasvu ja inflaatio eivät ota kiihtyäkseen. Tarvitaan uusia ja erityisiä keinoja.

Parhaillaan on menossa varsinainen keskuspankkipäätösten aalto. Uutistoimisto Reuters laski, että tammi–helmikuussa kaikkiaan 18 keskuspankkia on keventänyt rahapolitiikkaa.

Ahkerimmin asialla ovat olleet Euroopan pienet keskuspankit, jotka ovat joutuneet seuraamaan maanosan jättiä, Euroopan keskuspankkia.

Se päätti tammikuun loppupuolella ryhtyä pumppaamaan lisää rahaa pankkijärjestelmään ostamalla pankeilta ja muilta sijoittajilta eurovaltioiden joukkovelkakirjoja.

Kevennykseen on lähtenyt myös useita aasialaisia keskuspankkeja Kiinaa ja Intiaa myöten, mutta keventäjiä löytyy vähintään yksi jokaisesta maanosasta, mukaan lukien Australia.

Kiina ilmoitti helmikuun alussa helpottavansa pankeilta vaadittavia pääomavaatimuksia. Intian keskuspankki leikkasi suoraan ohjauskorkoa jo tammikuussa.

Toisin kuin länsimaissa, näissä kehittyvissä maissa korkotaso on vielä sitä luokkaa, että niissä voidaan tehdä perinteisiä ohjauskoron alentamisia. Intian ohjauskorko on pudotuksenkin jälkeen vielä 7,75 prosenttia.

Rahapoliittisten päätösten ketjuilmiössä on sisäisten toimien lisäksi kyse myös kansainvälisestä kaupasta ja valuuttojen välisistä suhteista.

Kun rahapolitiikka kevenee ja korot alenevat, se on yleensä myös merkki kyseisen maan valuutan heikkenemisestä. Jos isot valuutat heikkenevät, pienten pitää pysyä mukana, jotta maiden vientiteollisuus ei joutuisi heikompaan asemaan.

Syntyy kevennyskierre, jota voi kutsua myös valuuttasodaksi.

Kiintoisimman rahapoliittisen liikkeen teki viime viikolla Ruotsi. Sen keskuspankki on ensimmäinen, joka on pudottanut tärkeimmän ohjauskorkonsa miinusmerkkiseksi.

Ruotsin ohjauskorko on nyt miinus 0,1 prosenttia. Päätös on vastaus EKP:n erityistoimille.

Ruotsin toimet on tulkittu ennakoiviksi, mutta niitä on pidetty myös hätävarjelun liioitteluna.

Nordea-pankin ruotsalainen strategiajohtaja Mikael Sarwe arvosteli ratkaisua Financial Times -lehdessä. Ruotsi ei hänen mukaansa tarvitse lisää elvytystä, kun talouskasvuksi tälle vuodelle arvioidaan noin kaksi prosenttia, työllisyys paranee ja asuntojen hinnat ja pankkien luotonanto ovat nousussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat