Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos pankki päättäisi, mitä lehti kirjoittaa

Talous
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Media-alan uutiset ovat harvoin kiinnostavia muille kuin media-alan työntekijöille. Toimittajat kyllä ruotisivat omien ja naapuriviestimien tekemisiä ja tekemättä jättämisiä loputtomiin. Yleisölle mediakuplan kuohunnoissa on vain vähän villoja.

Britanniaa on ravisuttanut tällä viikolla media-alan kohu, jolla on merkitystä myös laajemmalle yleisölle. Konservatiivisen The Daily Telegraph -päivälehden entinen politiikan kommentaattori Peter Oborne hyökkäsi tiistaina entistä työnantajaansa vastaan ja väitti lehden suitsineen uutisointiaan miellyttääkseen isoa mainostajaa. Obornen mukaan lehti on välttänyt kielteistä uutisointia kansainvälisestä HSBC-pankista, jotta pankki jatkaisi mainostamista lehdessä. Obornen laaja kirjoitus Why I have resigned from the Telegraph on luettavissa Open Democracy -verkkodebattisivuilla.

Oborne vaati myöhemmin BBC:n haastattelussa The Telegraphia järjestämään riippumattoman tutkinnan toiminnastaan. Lehti kiisti Obornen väitteet ja ilmoitti, että sen journalistiset valinnat eivät ole markkinoinnin saneltavissa.

The Daily Telegraph on kuulunut brittiläisten laatulehtien joukkoon. Lehden uutisvoittoja ovat muun muassa kevään 2009 paljastukset parlamentaarikkojen kulukorvauksien väärinkäytöksistä. Juttusarja ravisutti Britannian koko poliittista eliittiä.

Paitsi uutislehti The Telegraph on myös vankasti oikealla seisovan keskiluokkaisen väen arvojen pää-äänenkannattaja. Britanniassa lehden poliittinen kanta saa kuulua ja kovaa.

Mitä merkitystä Obornen väitteillä sitten on? Mainostuloilla elävien lehtitalojen ahdinko on tiedetty jo pitkään.

Jos mainospuntien varmistaminen on alkanut horjuttaa jopa laatulehden journalistista riippumattomuutta, voi tilanne olla uskottua pahempi. Onko journalistinen vapaus todellakin jo ostettavissa? Loppukädessä kyse on tietysti viestimen lahjomattomuudesta.

Väitteillä on merkitystä myös koko Britannian mediakentälle. Salakuunteluskandaali on yhä tuoreessa muistissa. Median uskottavuusongelma uhkaa nyt paheta juuri vaalikeväänä. Väitteet vaikuttavat myös HSBC:n ja koko finanssisektorin uskottavuuteen. Pankeilla on jo nyt huono maine Britanniassa.

HSBC ei ryve ainoastaan veronkiertoskandaalissa. Nyt se muistetaan myös pankkina, joka halusi sanella, mitä lehdet kirjoittavat. Median ja mainostajan sopupelissä häviää lukija. Lukijalle on aina huono uutinen, jos huonoja uutisia ei julkaista.

Annamari Sipilä HS
Kirjoittaja on Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat