Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkorahoitukseen osallistuvan turva kohenee

Ministeriö valmistelee uusia lakeja joukkorahoituksen pelisäännöiksi

Talous
 
Jussi Nukari Lehtikuva
HIFK:n pelaajat juhlivat nousuaan Veikkausliigaan Helsingissä4. lokakuuta 2014. Jalkapalloseura on hyödyntänyt joukkorahoitusta.
HIFK:n pelaajat juhlivat nousuaan Veikkausliigaan Helsingissä4. lokakuuta 2014. Jalkapalloseura on hyödyntänyt joukkorahoitusta. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Yritysten joukkorahoitukseen osallistuvien turva kohenee, jos valtiovarainministeriön suunnitelmat toteutuvat.

Ministeriö valmistelee kahta uutta lakia joukkorahoituksesta. Toinen laeista koskee yritysten rahoittamista osakeantien avulla ja toinen rahoittamista lainaa antamalla.

Fakta

Tapa kerätä varoja verkon kautta

 Joukkorahoitus on tapa kerätä varoja yksittäisille ihmisille, hankkeille tai yhtiöille.

 Joukkorahoitus eroaa perinteisestä rahoituksesta lähinnä siten, että rahan antaminen on verkon kautta helppoa.

 Suomessa joukkorahoittajat muun muassa välittävät vertaislainoja ihmisiltä toisille.

 Joukkorahoitusta yritettiin tällä vaalikaudella helpottaa rahankeräyslakia höllentämällä, mutta Sdp kaatoi uudistuksen.

Pelisääntöjä halutaan selkiyttää erityisesti siinä tapauksessa, kun henkilö antaa lainaa yrityksille joukkorahoituspalvelun kautta.

"Meillä on monia harmaita alueita. Jos kuluttaja lainaa rahaa yritykselle, sitä ei sääntele mikään", sanoo neuvotteleva virkamies Aki Kallio valtiovarainministeriöstä.

Lainamuotoiseen joukkorahoitukseen harkitaan samantyyppistä sijoittajansuojaa kuin esimerkiksi sijoitusneuvontaa tarjoavien yritysten asiakkaille. Ministeriö valmistelee sääntöjä, joiden perusteella lainoja välittävän yrityksen pitää esimerkiksi rekisteröityä.

Internetin kautta kerättävä joukkorahoitus on kasvanut viime vuosina, ja rahoituksen muodot ulottuvat pienistä lahjoituksista osakesijoittamiseen. Joukkorahoituksen on toivottu helpottavan pienten yritysten rahoitusvaikeuksia.

Ilmiön nuoruuden takia pelisäännöt ovat olleet epäselviä, ja joukkorahoitusta on markkinoitu myös arveluttavin konstein. Finanssivalvonta linjasikin viime kesänä, että osakkeita välittävät joukkorahoituspalvelut tarvitsevat toimiluvan.

Ainakin osakeanteja järjestävä Invesdor ja suurempia summia välittävä Innovestor ovat hakeneet Finanssivalvonnalta toimilupaa. Invesdorin kautta rahaa ovat hankkineet esimerkiksi jalkapallojoukkue HIFK sekä jääkiekkoseura Vaasan Sport ja Innovestorin kautta sähköbussiyhtiö Linkker.

Lainoja ovat välittäneet ainakin Fundu ja Yrityslainat.fi. Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kertoo, että Invesdor aikoo alkaa järjestää yrityksille myös lainoja kevään aikana.

Valtiovarainministeriön Kallion mukaan joukkorahoituksen säännöt ovat voineet jäädä hämäriksi niin varoja sijoittaville kuin rahoitusta hakeville.

"Me näemme, että toimialaa pitää edistää ja pelisääntöjä selkeyttää", hän sanoo.

Suunniteltujen lakien yksityiskohtia on tarkoitus julkistaa maaliskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat