Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän talous­näkymät synkkenevät – pankki ennustaa rajua romahdusta

Danske Bank ennustaa vuoden 2009 kaltaista romahdusta

Talous
 
Nikolai Gontar
Pietarin pohjoisessa lähiössä asuva Jevgeni Semibratov etsii parempipalkkaista työtä, sillä vaimo jää pian äitiyslomalle.
Pietarin pohjoisessa lähiössä asuva Jevgeni Semibratov etsii parempipalkkaista työtä, sillä vaimo jää pian äitiyslomalle. Kuva: Nikolai Gontar

Venäjän talouden kriisi syvenee tänä vuonna voimakkaasti, jos talousennusteet osuvat oikeaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF esimerkiksi ennustaa, että bruttokansantuote supistuu kolme prosenttia. Venäjän keskuspankin näkemys on synkempi. Se ennustaa laskuksi 4,5 prosenttia.

Danske Bank arvioi, että Venäjän talous supistuu lähes kahdeksan prosenttia. Pankki siis odottaa samansuuruista romahdusta kuin 2009.

Ennusteiden hajonnasta voi päätellä, että Venäjän talouskehityksen ennustaminen on tavallistakin hankalampaa.

Venäjän talouden kuvaa synkentävät Ukrainan sodan tuomien pakotteiden lisäksi lukuisat muut tekijät, jotka yksinkin aiheuttaisivat huolta.

"Talouden rakenneongelmat, ruplan heikentyminen, rahoituksen saatavuus ja öljyn hinnan romahdus", luettelee Suomen Pankin tutkija Heli Simola.

Rakenneongelmilla Simola tarkoittaa esimerkiksi teollisuuden yksipuolista tuotantoa, ikääntyvää väestöä ja investointien vähyyttä.

Dansken ekonomisti Vladimir Miklashevski sanoo, että Venäjän keskuspankin yritykset puolustaa ruplaa ovat käytännössä pysäyttäneet reaalitalouden kokonaan.

Korkojen raju nousu on tehnyt rahoituksesta yrityksille kallista, eikä ulkomaista lainaa ole Venäjällä tarjolla.

Venäjän talouden alamäki aiheuttaa ongelmia suomalaisyrityksille. Maa on Suomen kolmanneksi suurin kauppakumppani. Kriisistä kärsivät eniten pelkkää vientiä harjoittavat yhtiöt. Tilanne on hieman helpompi niille, joilla on tuotantoa myös Venäjällä.

Kauppakamarin tuoreessa kyselyssä 70 prosenttia yrityksistä arvioi, että Venäjän talouden romahdus ja pakotteet vaikuttavat toimintaan kielteisesti. Suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä ilmoitti tyytyvänsä seuraamaan tilannetta. Markkinoilta vetäytyminen ei kuulunut yhtiöiden suunnitelmiin.

Vientitilastot ovat korutonta luettavaa. Suomen kokonaisvienti itänaapuriin pieneni viime marraskuussa 26 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Venäjän asettamien vastapakotteiden kohteeksi joutuneiden elintarvikkeiden osalta vienti pysähtyi elokuussa kuin seinään. Marraskuussa Suomen elintarvikevienti Venäjälle supistui vuositasolla Tullin tietojen mukaan 71 prosenttia. Tulli julkaisee tarkemmat tiedot koko vuoden kehityksestä ensi viikolla.

Meijerituotteita aiemmin vienyt Valio viestittää nyt, että maahan menee mehuja, mehukeittoja ja vettä. "Näillä ei ole taloudellista merkitystä", kuvailee johtaja Mika Koskinen.

"Siitä lähdetään että kaksi kertaa kymmenessä vuodessa romahtaa", kuvailee Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta liiketoimintaa Venäjällä.

"Talous voi mennä huonompaankin suuntaan", Lehtoranta sanoo ennusteista. Yhtiön liikevaihdosta noin neljännes tuli viime vuonna Venäjältä. Siellä on myös rengastehdas.

Ruplan romahdus merkitsee, että paikallisesta tuotannosta on tullut aiempaa edullisempaa. Kehitys paikkaa kysynnän laskua, mutta ei kokonaan.

Alkaneesta vuodesta tulee rakennusyhtiö Lemminkäisellekin Venäjällä heikompi kuin vuodesta 2014.

"Kriisi näkyy asuntomarkkinoilla ja hidastaa myyntiä", sanoo johtaja Maaret Heiskari. Asuntokauppaa hidastavat asuntolainojen korot, jotka ovat nousseet kaksinumeroisiin lukuihin.

Yleensä romahdusta seuraa nousu. Nyt poliittinen epävarmuus samentaa näkymiä entuudestaan.

"Geopolitiikasta on mahdoton ennustaa mitään", Miklashevski sanoo.

Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat