Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raakaöljyn hinnannousu siirtyi bensiinin hintaan

Tankkaajat päivittelevät, miten nopeasti öljyn hinnan nousu näkyy pumpulla

Talous
 
Laura Sarpola
Laura Oja HS
Helsingissä Mannerheimintien Nesteellä tankannut Mari Palo totesi bensiinin kallistuneen sitten edellisen huoltamovierailun.
Helsingissä Mannerheimintien Nesteellä tankannut Mari Palo totesi bensiinin kallistuneen sitten edellisen huoltamovierailun. Kuva: Laura Oja HS

Liikennepolttoaineiden jakeluyhtiöt ovat reagoineet sukkelasti raakaöljyn hinnan kallistumiseen. Polttoaine.net-sivuston mukaan litra 95-oktaanista bensiiniä maksoi keskiviikkona monella bensiiniasemalla 1,41 euroa litralta, kun toissa päivänä tiistaina yleinen hinta oli 1,35 euroa litralta.

Raakaöljy on viime päivinä kallistunut nopeasti. Brent-laadun barrelihinta oli keskiviikkona 61 dollaria, kun hinta tammikuun alkupuolella oli halvimmillaan vähän yli 45 dollaria.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Hintojen nousu oli kiinnittänyt myös Mannerheimintien Nesteellä asioineiden tankkaajien huomion.

Viikoittain kuutostietä ajava Timo Kurki oli huomioinut hintakehityksen. "Yritän valita halvempaa", hän kertoi.

Myös opiskelija Marianne Päivinen oli hyvin tietoinen kallistuneista litrahinnoista. "Minulla on 40 kilometrin koulumatka, joten bensaan tulee tuhlattua oikein urakalla rahaa", hän harmitteli.

Hyväntuulinen Jonathan Moore kertoi, ettei valitse asemaa hinnan perusteella. Hän kuitenkin totesi bensan olevan kaiken kaikkiaan kallista.

"Ei kuitenkaan ole mitään, mitä asialle voisi tehdä", pohti Moore.

"Yritän säästää muissa asioissa."

Mari Palo oli samalla linjalla muiden asiakkaiden kanssa. Hän totesi hinnan kallistuneen sitten edellisen tankkauskerran. Myöskään Palo ei kuitenkaan nähnyt muita vaihtoehtoja.

"On tankattava silloin, kun sitä tarvitsee", hän totesi.

Monien autoilijoiden käsityksen mukaan jakeluyhtiöt reagoivat nopeammin raakaöljyn hinnan nousuun kuin hinnan laskuun. Bensiinin hinnasta melkein seitsemän kymmenesosaa on veroja, jotka pysyvät ennallaan raakaöljyn hinnasta riippumatta.

95-oktaaninen bensiini maksoi yli 1,4 euroa Mannerheimintien Nesteellä Helsingissä keskiviikkona.
95-oktaaninen bensiini maksoi yli 1,4 euroa Mannerheimintien Nesteellä Helsingissä keskiviikkona.

Nesteen energia-asiantuntijan Lauri Kärnän mukaan bensiinin maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet tuntuvasti. Helmikuussa bensiinin keskihinta oli Rotterdamissa 559 dollaria tonnilta, mutta tiistaina noteeraus oli 587 dollaria tonnilta. Tammikuun keskiarvo oli 470 dollaria tonnilta.

"Bensiinin hinta seuraa kansainvälisiä hintoja", hän sanoo.

Kärnän mukaan bensiiniä kysytään nyt enemmän kuin yleensä tammi–helmikuussa.

"Amerikassa kulutusennusteet ovat plussan puolella viime vuoteen verrattuna, mitä ei ole tapahtunut pitkään aikaan. Kun polttoaineet ovat halventuneet, siellä ostetaan isompia autoja. Katumaasturit menevät hyvin kaupaksi", Kärnä sanoo.

Kärnän mukaan markkinoiden trendi ei ole muuttunut mihinkään, eli raakaöljyn pitäisi edelleen halventua. "Kysynnän ja tarjonnan suhteessa ei ole tapahtunut muutosta, ja liikatuotanto jatkuu", hän sanoo.

Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat