Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keväällä kärjistyvä vesiongelma uhkaa neuvotteluita

Sijoittaja moittii ankarasti valtion toimia Talvivaarassa

Rahastoyhtiön mielestä vaarana on, että valtio joutuu virheidensä takia kansallistamaan Talvivaaran kaivoksen

Talous
 
Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus riippuu myös lumen sulamisesta
Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus riippuu myös lumen sulamisesta
Talvivaaran kaivoksessa Sotkamossa on tavanomaista enemmän lunta, johon on sitoutunut paljon vettä. Kaivoksen vesialtaiden kannalta on tärkeää se, miten lumi sulaa tänä keväänä, jotta voidaan välttyä pahoilta tulvilta

Yhdysvaltalainen rahastoyhtiö Quaker Funds arvostelee kirjeessään ankarasti valtion toimintaa kaivosyhtiö Talvivaaran yrityssaneerauksen aikana.

Kirje on osoitettu elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok) ja omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Sirpa Paaterolle (sd).

Rahastoyhtiön mielestä ratkaisu Talvivaaran uuteen rahoitusjärjestelyyn pitäisi saada aikaan hyvin nopeasti, koska muuten yksityistä pääomaa ei välttämättä ole enää tarjolla.

"Mitä pidempään yrityssaneeraus kestää, sitä todennäköisempää on, että Talvivaarasta ei enää koskaan tule toimintakykyistä", Quaker Funds kirjoittaa.

Kimmo Rautmaa Lehtikuva
Sotkamossa Talvivaaran kaivoksella on tänä vuonna paljon lunta, jonka sulaminen voi aiheuttaa ongelmia keväällä.
Sotkamossa Talvivaaran kaivoksella on tänä vuonna paljon lunta, jonka sulaminen voi aiheuttaa ongelmia keväällä.

Siinä tapauksessa valtion kustannukset kasvaisivat merkittävästi, koska valtio joutuisi kansallistamaan kaivoksen. Kaivostoiminta pitäisi lakkauttaa vaiheittain usean vuoden kuluessa, jolloin kaikista kustannuksista vastaisi valtio.

Quaker Funds kertoo kirjeessään keskustelleensa lukuisten muiden sijoittajien kanssa, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamaan Talvivaaraan.

Quaker Funds on pieni rahastoyhtiö, jonka hallinnoiman sijoitusvarallisuuden arvo on noin 300 miljoonaa euroa. Yhtiö on sijoittanut Talvivaaran joukkolainoihin ja on valmis tekemään uuden sijoituksen.

Artikkeliin liittyvät

Rahoitusneuvotteluissa on Helsingin Sanomien tietojen mukaan aktiivisesti mukana kolme eri sijoittajien ja teollisuusyhtiöiden muodostamaa yhteenliittymää. Ne ovat kiinnostuneita ostamaan kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Yhtenä syynä neuvotteluiden viivästymiseen on ilmeisesti ollut Talvivaaran vesiongelma, joka voi kärjistyä keväällä runsaslumisen talven takia.

Todennäköisesti sijoittajat edellyttävät, että vesiongelma pitää ratkaista ennen kuin ne ovat valmiita panemaan pääomaansa peliin. Talvivaara ei ole saanut viranomaisilta lupaa purkaa vettä verraten suureen Nuasjärveen.

Aikataulu rahoitusjärjestelyn takia on tiukka myös siksi, että malminlouhinta Sotkamossa on ollut keskeytettynä syksystä 2013 saakka, jolloin Talvivaaran kassavarat alkoivat ehtyä.

Kuluja karsiakseen yhtiön piti lomauttaa työntekijöitään ja keskeyttää louhinta. Bioliuotus puolestaan sammuu ajan mittaan, jos liuottavia bakteereja ei ruokita uudella malmilla.

Espoon käräjäoikeus asetti Talvivaara Sotkamon konkurssiin viime marraskuussa yhtiön hakemuksesta. Sittemmin yhtiössä aloitettiin julkisselvitys, jossa konkurssipesän liiketoimintaa rahoitetaan julkisin varoin.

Quaker Funds ihmettelee kirjeessään, miksi valtio haluaisi myös pörssiyhtiö Talvivaaran konkurssia.

"On hyvin hämmentävää, että hallitus yrittää käyttää konkurssimenettelyä kiertääkseen omaisuudensuojaa ja pakkolunastaakseen yksityistä omaisuutta", kirjeessä todetaan.

Pörssiyhtiö Talvivaaran konkurssia ovat julkisesti kannattaneet valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara ja elinkeinoministeri Vapaavuori. Pörssiyhtiön konkurssissa noin 80 000 sijoittajaa menettäisivät hyvin todennäköisesti yhtiöön sijoittamansa varat.

Suurin tappio tulisi suurimmalle osakkeenomistajalle, joka on valtion sijoitusyhtiö Solidium. Se on sijoittanut pörssiyhtiö Talvivaaraan noin 150 miljoonaa euroa.

Tapani Järvinen
Tapani Järvinen

Pörssiyhtiö Talvivaaran hallituksen puheenjohtajan Tapani Järvisen mukaan Quaker Funds on ilmaissut halukkuutensa rahoittaa Talvivaaraa jo aikaisemminkin kuin 13. helmikuuta päivätyssä uusimmassa kirjeessään.

"Mielestäni heidän esittämänsä arvostelu on perusteltua. Jos rahoitusneuvottelut eivät olisi syksyllä keskeytyneet, yhtiö olisi voinut pitää kaivostoiminnan ja sen vastuut kontollaan", sanoo Järvinen.

Talvivaaran mukaan rahoitusneuvottelut keskeytyivät marraskuussa, koska valtio ei halunnut antaa tilapäistä rahoitusta neuvottelujen loppuunsaattamiseksi.

Siksi Talvivaara Sotkamon kassa tyhjeni ja se asetettiin konkurssiin, valtio joutui ottamaan kaivostoiminnan vastuulleen ja rahoitusneuvottelut vaikeutuivat huomattavasti.

Myöhemmin rahoitusneuvottelut ovat jatkuneet, mutta Talvivaara Sotkamon konkurssin takia ne ovat huomattavasti vaikeammat. Mahdolliset sijoittajat ovat epätietoisia, mitä valtio todellisuudessa tahtoo.

Kaivosliiketoimintaan on toistaiseksi kulunut paljon enemmän julkisia varoja kuin valtio syksyllä arvioi.

Neuvotteluiden lähtökohtana on yhä pörssiyhtiö Talvivaaran yrityssaneerauksen selvittäjän Pekka Jaatisen tekemä suunnitelma. Valtio käy neuvotteluja myös suoraan mahdollisten uusien sijoittajien kanssa.

Yrityssaneerauksen selvittäjän tavoitteena on perustaa uusi aluksi velaton yhtiö, joka ostaisi kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Uuteen yhtiöön pääomaa sijoittaisivat sijoittajien ja teollisuusyhtiöiden yhteenliittymä, valtio ja mahdollisesti pörssiyhtiö Talvivaara.

Elinkeinoministeri Vapaavuori on todennut, että valtio voi osallistua rahoitukseen, jos yli 50 prosentista vastaa uskottava teollinen sijoittaja.

Uutta rahoitusta Talvivaaran kaivostoimintaan tarvitaan ainakin 200 miljoonaa euroa.

Rahastoyhtiö Quaker Funds arvostelee elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok) ja omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Sirpa Paaterolle lähettämässään kirjeessä valtion toimia Talvivaaran tapauksessa.
Rahastoyhtiö Quaker Funds arvostelee elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok) ja omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Sirpa Paaterolle lähettämässään kirjeessä valtion toimia Talvivaaran tapauksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat