Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalle näyttää kelpaavan vain Kreikan täysi tyrmäys – mikä on kohtuutonta

Talous
 
Paavo Teittinen Helsingin Sanomat
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Miksi koko Eurooppa katsoo taas Kreikkaan? HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää euron tuoreimman kriisin taustat ja panokset.

Kreikan ehdotus lainaohjelman pidentämisestä on järkevä kompromissi.

Maan hallitus on muun muassa valmis perumaan yhden keskeisimmistä vaalilupauksistaan ja hyväksymään troikan eli Euroopan keskuspankin, Euroopan komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston valvonnan. Vastapainoksi Kreikka toivoo pientä helpotusta siltä vaadittavaan kireään finanssipolitiikkaan.

Kuulosti hyvältä komissiolle. Ei kelpaa Saksalle.

Saksan kanta on kohtuuton, koska Kreikka on uhrannut jo paljon.

Vain pieni tilkka maan hätärahoituksesta on mennyt sen talouden pyörittämiseen. Suhteessa Kreikkaan sen alkuperäiset velkojat, kuten saksalaiset pankit, eivät ole juuri kärsineet.

Monien ekonomistien mukaan Kreikalta vaaditut sopeutustoimet olivat virhe ja ajoivat maan syvään lamaan. Lääketieteen asiantuntijoiden mukaan sopeutustoimet ovat aiheuttaneet kansanterveydellisen kriisin.

Kaikesta tästä huolimatta Kreikka on ajanut läpi paljon rakenneuudistuksia.

Juuri julkaistun teollisuusmaiden järjestön OECD:n selvityksen mukaan Kreikka johtaa kaikkia jäsenmaita rakenneuudistuksissa vuosina 2007–2014. Toki Kreikka on useilla mittareilla yhä pahasti jäljessä, mutta mahdottomia ei voi vaatia.

Eurokriisi on kertomus virheistä niin ennen kuin jälkeen kriisin alkamisen. Yhteisvaluutta suunniteltiin hataralle pohjalle. Sijoittajat lainoittivat kriisimaita holtittomasti. Kreikka on vääristellyt tilastojaan, velkaantunut vastuuttomasti ja antanut taloutensa mennä kuralle. Saksa painoi palkat erittäin alhaisiksi.

Kreikalta vaadittiin kriisin iskettyä finanssipolitiikkaa, joka oli vastoin taloustieteen yleisiä oppeja. Se oli kenties ymmärrettävää aivan kriisin alussa, mutta viiden vuoden aikana on tehty hyvin vähän euron rakenteellisten vikojen korjaamiseksi ja kasvun edistämiseksi.

Saksa käyttäytyy kuin Kreikka olisi yksin vastuussa koko kriisistä.

Kreikkaa onkin syyttäminen paljosta. Mutta jos euromaat hylkäävät perjantaina sen ehdotuksen, syypää on jossain aivan muualla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat