Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka ja Saksa törmäyskurssilla

Saksa ei hyväksy Kreikan ota tai jätä -esitystä lainaohjelmasta

Talous
 
Emmanuel Dunand AFP
Kreikan ja Saksan valtiovarainministerit Gianis Varoufakis (oik.) ja Wolfgang Schäuble kiistelevät Kreikan talouskriisin hoidosta.
Kreikan ja Saksan valtiovarainministerit Gianis Varoufakis (oik.) ja Wolfgang Schäuble kiistelevät Kreikan talouskriisin hoidosta. Kuva: Emmanuel Dunand AFP

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat perjantaina Brysseliin kireissä tunnelmissa.

Kreikka haki torstaina odotetusti kuuden kuukauden jatkoa euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämälle lainoitusohjelmalle.

Ehdotus ei kuitenkaan kelvannut Saksalle. Sen mukaan Kreikan hallituksen esitys ei täytä hätärahoitusohjelman vaatimuksia.

Myöhemmin Saksa ja Kreikka kuitenkin antoivat ymmärtää, että sopimukseen pääsy on vielä mahdollista, uutistoimisto AFP kertoi.

Kreikka on uutistoimisto Reutersin mukaan valmis hyväksymään troikan eli Euroopan keskuspankin (EKP), Euroopan komission ja IMF:n valvonnan jatkumisen.

Kreikka lupaa myös pitää kiinni velkasitoumuksistaan ja pidättäytyä yksipuolisista toimista, jotka vaarantaisivat maan julkistalouden tavoitteita tai talouden toipumista.

Ehdotuksessaan Kreikka sanoo haluavansa löytää molemmille osapuolille sopivia taloudellisia ehtoja.

Vastapainoksi Kreikka haluaa helpotusta maalta vaadittavaan kireään finanssipolitiikkaan. Kreikan odotetaan kerryttävän tänä vuonna kolmen ja ensi vuonna neljän prosentin perusylijäämiä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Perusylijäämä tarkoittaa julkistalouden ylijäämää ennen rahoituskustannuksia.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on aiemmin vaatinut, että perusjäämää voisi laskea 1–1,5 prosenttiin. Kreikan ehdotuksessa tarkka luku jätettiin auki puhumalla "sopivista perusylijäämistä" sekä "nykyisen taloustilanteen huomioon ottavista" finanssipoliittista tavoitteista.

Saksan torjunta tuli monille yllätyksenä. Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem oli vain hetkeä aiemmin ilmoittanut perjantain tapaamisesta.

Komission edustaja oli kuvannut Kreikan ehdotusta "positiiviseksi merkiksi, joka voisi pohjustaa järkevää kompromissia", kertoo Reuters. Financial Times -lehden mukaan Kreikan hallituksen edustaja sanoo perjantain euroryhmällä olevan vain kaksi vaihtoehtoa: Kreikan hakemuksen hyväksyminen tai hylkääminen.

Italia ja Ranska reagoivat Kreikan ehdotukseen varovaisen positiivisesti. IMF:n edustaja sanoi, että Kreikan on esitettävä uskottava vaihtoehto.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) esikunnasta kerrotaan, että Rinne suhtautuu Kreikan ehdotukseen alustavasti epäillen. Rinteen mukaan näyttää siltä, ettei Kreikka olisi sitoutumassa euroryhmän ehtoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat