Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palvelut piristävät euroalueen yksityistä sektoria

Ostopäälliköiden indeksin perusteella talouskasvu vauhdittuu

Talous
 

Palvelusektori kasvaa, mutta euroalueen teollisuusyritykset eivät ole hyötyneet viime aikojen hyvistä talousuutisista. Johtopäätöksen voi tehdä tutkimusyhtiö Markitin perjantaina julkistamista ostopäälliköiden indeksin tiedoista.

Teollisuusyritysten odotettiin hyötyvän perjantaisia tuloksia enemmän halvasta öljystä. Halpa öljy supistaa niiden tuotantokustannuksia. Samalla yritysten kilpailukyky on parantunut, koska euro on heikentynyt suhteessa dollariin Euroopan keskuspankin (EKP) elvytyspäätösten takia.

Markitin ostopäälliköiden indeksi kuitenkin nousi korkeimmilleen sitten heinäkuun, ja oli helmikuussa 53,5 pistettä. Tammikuussa indeksin lukema oli 52,6 pistettä.

Uutistoimisto Reutersin etukäteen tekemässä kyselyssä yksikään analyytikko ei odottanut yhtä suurta parannusta.

Indeksiä piristivät erityisesti palveluyritykset, jotka hyötyivät pullistuneista tilauskirjoista.

Palveluyritysten ostopäälliköiden indeksi nousi 52,7 pisteestä 53,9 pisteeseen. Sen sijaan teollisuusyritysten vastaava pisteluku pysyi käytännössä ennallaan. Se oli helmikuussa 51,1, joka on vain 0,1 pistettä parempi kuin tammikuussa.

Markitin kyselytutkimukseen osallistuu noin 5 000 yritystä. Ekonomistit pitävät sen tuloksia luotettavana indikaattorina tulevasta talouskehityksestä.

Näkymiä kuitenkin heikentävät yritysten päätökset hintojen alennuksista.

Vaikka vauhti on hiljentynyt, uutistoimisto Reutersin mukaan valtaosa ekonomisteista uskoo, että EKP:n toimet eivät auta kiihdyttämään inflaatiovauhtia eli hintatason yleistä kallistumista. EKP tavoittelee keskipitkällä aikavälillä inflaatiovauhtia, joka on hieman alle kaksi prosenttia. Tammikuussa euroalueen yleinen hintataso halpeni 0,6 prosenttia.

Saksalaisen Commerzbankin pääekonomistin Jörg Krämerin mukaan halvan öljyn ja heikentyvän euron pitäisi myös toimia eräänlaisena elvytyksenä. Siksi teollisuusyritysten heikot luvut yllättivät, hän kirjoitti saksalaispankin perjantaina julkaisemassa arviossa.

Krämerin mukaan yksityisen sektorin velkaantuminen jatkaa euroalueen talouskehityksen jarruttamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat