Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohti rajaseutuja

Talous
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Kehittyvien talouksien reunamilla käy alkuvuoden kuhina. Näistä rajaseuduiksi tai reunamarkkinoiksi kutsutuista maista (frontier markets) etsitään sijoituskohteita, joiden pitäisi tuottaa enemmän kuin esimerkiksi Euroopan nolla- tai jopa negatiivisen koron velkamarkkinoilta irtoaa.

Investointipankkien ja finanssiyritysten tapa määritellä rajaseutu vaihtelee. Rajaseutumarkkinat ovat yleensä pieniä, eivät kovin likvidejä tai sitten niissä rajoitetaan pääoman liikkeitä. Ne eivät ole välttämättä kehittymättömämpiä kuin kehittyvät taloudet.

Esimerkiksi Saudi-Arabia voidaan määritellä rajaseuduksi sen perusteella, että se rajoittaa voimakkaasti ulkomaisia suoria sijoituksia osakemarkkinoilleen.

Viime vuosien muotirajaseutu on ollut Afrikka. Suosiota siivitti raaka-aineiden, erityisesti öljyn, kallistuminen.

Kun öljy ja raaka-aineet alkoivat halventua, sijoittajat käänsivät katseensa Aasian kehittyviin talouksiin ja pieniin maihin. Ne ovat enimmäkseen öljyn tuojia ja tavaroiden viejiä, joten ne hyötyvät halvasta öljystä.

Sijoittajat katsovat rajaseuduissa myös, mihin maan vienti suuntautuu: vauhtiaan kiihdyttävään Yhdysvaltoihin vai hidastuvaan Kiinaan.

Uutistoimisto Bloomberg on käynyt rajaseutumarkkinoita läpi 19 muuttajan avulla. Kriteerinä oli sijoituspotentiaali vuoden 2016 loppuun asti. Listan kärkeen nousi Saudi-Arabia öljyn hinnan laskusta huolimatta. Muutkin Persianlahden öljynviejät pärjäsivät hyvin.

Perustelu löytyy analyysin mukaan öljynviejien valtavista dollarivarannoista. Nyt Saudi-Arabia ja kumppanit käyttävät dollareitaan talouden monipuolistamiseen.

Listan kakkonen on Viro. Se nousi rajaseutusijoittajien lemmikiksi jo pari vuotta sitten. Viro on yksi harvoista rajaseutumaista, joissa on käytössä euro.

Suurten keskuspankkien rahapoliittinen elvytys on ollut niin voimakasta, että se määrittää nykyään melkein kaikkea sijoittamista. Mutta rajaseutujen suosion kasvuun on sisäsyntyisiäkin syitä. Kansainvälisen sijoitusyhtiön T. RowePricen mukaan rajaseutumaissa on paljon vähemmän konflikteja kuin vielä 1990-luvulla ja ne ovat aiempaa demokraattisempia. Silti rajaseudulle sijoittajan kannattaa varautua pitkään sijoitusaikaan ja riskeihin.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat