Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lidl halvin ruuan hintavertailussa, Siwa jäi hännille – tarkista hinnat HS:n hakukoneella

HS vertaili kaupan omien merkkien hintoja kymmenessä eri myymälässä

Talous
 
Laura Oja HS
Kuva: Laura Oja HS

Kampin Lidl osoittautui halvimmaksi kaupaksi, kun HS vertaili kolmenkymmenen elintarvikkeen hintoja kymmenessä eri myymälässä pääkaupunkiseudulla.

Vertailussa keskityttiin kaupan omiin merkkeihin. Mukaan otettiin kustakin tuotteesta halvin kaupan merkeistä.

Fakta

Näin vertailu tehtiin

 Vertailussa oli 30 elintarviketta. Kustakin etsittiin halvin kaupan omista merkeistä. Vihanneksista ja hedelmistä etsittiin kilohinnaltaan halvimmat tuotteet.

 Jos tuotteesta ei löytynyt kaupan omaa merkkiä tai jokin teollisuuden merkki oli halvempi, mukaan otettiin halvin teollisuuden merkkituote.

 Tuotteista pyrittiin ottamaan sama pakkauskoko.

 Jos sitä ei ollut saatavilla, lähinnä olevan pakkauskoon kilo- tai litrahinnasta laskettiin tyypillisintä kokoa vastaava hinta. Tämä vääristää jonkin verran vertailua, koska isommassa pakkauskoossa kilo- tai litrahinta on yleensä halvempi.

 Vertailua vääristävät myös tarjoukset. Eri kaupparyhmillä on eri tapoja käyttää niitä asiakkaiden houkutteluun. Alle kuukauden tarjoukset pyrittiin jättämään pois. Niiden sijaan käytettiin normaalihintoja, jos ne olivat saatavilla. Yli kuukauden tarjousten hinnat otettiin mukaan.

 Keskenään parhaiten vertailukelpoisia ovat suunnilleen samankokoiset myymälät.

 Ensi viikolla julkaistaan vertailun toinen osa. Siinä selvitetään merkkituotteiden hintaeroja.

Lisäksi kerättiin vihanneksia ja hedelmiä, joista vain osa on kaupan omia merkkejä. Niistä etsittiin kilohinnaltaan halvimmat tuotteet.

Vertailussa eri kokoluokkien myymälät asettuivat selvästi omiin sarjoihinsa. Lidlin noin 44 euron ostoskassin jälkeen halvimpia olivat tuotemääriltään suurimmat, S-ryhmään kuuluva Vantaan Jumbon Prisma ja K-citymarket, jotka käyvät kovaa hintakisaa kauppakeskuksessa vastapäätä toisiaan. Niiden hinnat ovat todennäköisesti hieman halvemmat kuin kauempana kilpailijoista sijaitsevien Prismojen ja K-citymarketien. Prisma oli vajaan 47 euron ostoskassillaan Lidliä noin kolme euroa kalliimpi. K-citymarket taas jäi parin euron päähän Prismasta.

Kilpailu on kiristynyt S-ryhmän aloitettua tammikuussa laajaa julkisuutta saaneen hintojen alennuskampanjansa. Kisan tiukkuus näkyy esimerkiksi kermajuuston ja ruispalojen hinnoissa. Ne vaihtelevat isojen kauppojen kesken vain vähän.

Prismoissa ja K-citymarketeissa on yli 20 000 elintarviketta. Myös Helsingin keskustan Stockmannin Herkussa tuotemäärä nousee yli 20 000:n.

30 elintarvikkeen kokonaissumma HS:n vertailussa

1. Lidl Kamppi 44,20 e

2. Prisma Jumbo 46,87 e

3. K-citymarket Jumbo 48,72

4. S-market Sokos 49,80 e

5. K-supermarket Postitalo 53,96 e

6. Alepa Herttoniemi 55,30 e

7. K-market Ruokakippari, Herttoniemenranta 60,84 e

8. Valintatalo Viikki 62,92 e

9. Stockmann Herkku 62,88 e

10. Siwa Siilitie 64,76 e

Hännänhuipuiksi hintavertailussa jäivät valikoimaltaan pienet kaupat ja Herkku. Kallein oli Siilitien Siwa, jossa ostokset maksoivat 65 euroa. Siellä ostokset olivat yli 20 euroa kalliimmat kuin Lidlissä. Viikin Valintataloissa ja Herkussa ostoskassista joutui pulittamaan lähes 63 euroa.

Kolmanneksi kallein oli Stockmannin Herkku, jossa ostoskassista joutui pulittamaan niin ikään lähes 63 euroa.

Myymälän valikoiman suuruus vaikutti ostoskassin loppusummaan, sillä tuotemääriltään suurimmissa kaupoissa oli myös laajin valikoima kauppojen omia merkkejä. Poikkeus tästä on Lidl, jonka noin 1 800 tuotteen valikoima on jopa Siwoja pienempi. Sen tuotteista kuitenkin kolme neljäsosaa on omia merkkejä.

Poikkeus on myös Stockmannin Herkku, jonka valikoima on laaja. Siellä on kuitenkin kaupan omia merkkejä vain vähän. Stockmann sekä Suomen Lähikaupalle kuuluvat Siwat ja Valintatalot myyvät yhtä omaa merkkiä, Eldoradoa.

Kasvisostosten hinnat HS:n vertailussa

 Lidl Kamppi 20,65 e

 Prisma Jumbo 21,57 e

 S-market Sokos 22,47 e

 K-citymarket Jumbo 22,52 e

 K-supermarket Postitalo 24,36 e

  Alepa Herttoniemi 24,88 e

 K-market Ruokakippari Herttoniemenranta 25,87 e

 Stockmann Herkku 27,74 e

 Siwa Siilitie 28,44 e

 Valintatalo 28,74 e

Mukana oli 14 hedelmää ja vihannesta.

Alepa Herttoniemen ja K-market Ruokakipparin hinnat on korjattu 21.2. klo 12.58. Alepa nousi viimeisestä sijalta kuudenneksi. Ruokakipparin sijoitus ei muuttunut.

Sen sijaan sekä S- että K-ryhmillä on kolme omaa merkkiä. Molemmat toivat viime vuonna hyllyilleen uuden oman merkin, jonka tuotemääriä aiotaan kasvattaa tämän vuoden aikana voimakkaasti.

Esimerkiksi Siwoissa ja Valintataloissa Eldorado-tuotteiden osuus myynnistä on vain 7–8 prosenttia, kertoo Suomen lähikaupan toimitusjohtaja Ralf Holmlund.

Stockmann ja Suomen Lähikaupalle kuuluvat Siwat ja Valintatalot eivät pyrikään houkuttelemaan asiakkaita ensisijaisesti hinnalla.

Stockmann pitää tärkeänä valttinaan laatua, poikkeuksellista valikoimaa ja palvelua.

Siwojen ja Valintatalojen houkutin taas on se, että ne pyrkivät olemaan mahdollisimman lähellä asiakkaitaan. Suomen Lähikaupan mukaan Siwalla on Suomen laajin kauppaverkko, 527 myymälää.

Jos verrataan vain hedelmä- ja vihannesosaston hintoja, kauppojen järjestys muuttuu hieman.

Halvimmaksi kiilaa yhä Lidl noin 20 euron ostoksilla, mutta seuraavat sijat vievätkin Prisma ja keskustan Sokoksen S-market. S-marketin hintaero K-citymarketiin on kuitenkin hyvin pieni, vain viisi senttiä.

Kasvisten kalleudessa kärkisijan vie Viikin Valintatalo, joka on kahdeksan euroa kalliimpi kuin Lidl.

HS vertaili neljäntoista kasviksen hintoja. Pelkkien kasvisten hintojen vertailua voi pitää suuntaa-antavana, sillä valikoimat ja hinnat vaihtelevat paljon ajankohdasta riippuen.

Hintavertailun toinen osa julkaistaan ensi viikolla. Siinä verrataan elintarviketeollisuuden tiettyjen merkkituotteiden hintoja samoissa kymmenessä kaupassa.

Korjattu 21.2. klo 13.09: Kasvisten kalleudesssa kärkisijan vie Viikin Valintatalo, ei Alepa.

Korjattu 21.2. klo 16.15: Taulukkoon vaihdettu Lidlin, K-Supermarket Postitalon ja K-market Ruokakipparin kohdalle sama 6 kappaleen ruisleipäpakkaus kuin muissakin kaupoissa. Tämä kallisti kokonaisostosten hintaa näissä kolmessa kaupassa muutamilla kymmenillä senteillä. Kauppojen kalleusjärjestykseen ei ollut vaikutusta.

Ruoka-ainetaulukon tuloksia voi vierittää sivusuunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat