Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori torjuu kehitysapu­kritiikin, vaikka rahaa menee joskus hukkaan

YK:n kehitystalousinstituutin johtajan mukaan kehitysavusta on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Professori Finn Tarpin mielestä kaikkea julkista rahankäyttöä tulee tarkastella kriittisesti. "Mutta en aina oikein ymmärrä, miksi juuri kehitysapu saa osakseen niin suurta huomiota muihin menoihin verrattuna."
Professori Finn Tarpin mielestä kaikkea julkista rahankäyttöä tulee tarkastella kriittisesti. "Mutta en aina oikein ymmärrä, miksi juuri kehitysapu saa osakseen niin suurta huomiota muihin menoihin verrattuna." Kuva: Sirpa Räihä HS

Käppyrät siirtyvät ruutupaperilla, kun professori Finn Tarp piirtää rivakasti. Tarp, YK:n kehitystaloustiedettä tutkivan Wider-instituutin johtaja, puhuu köyhien maiden valuuttakursseista.

Samalla hän puhuu jostain paljon suuremmasta: siitä, onko kehitysavusta hyötyä.

Kuka?

Finn Tarp

 Syntyi 13. 4. 1951 Tanskassa. Taloustieteen tohtori.

 Työskentelee YK:n kehitystaloustiedettä tutkivan Wider-instituutin johtajana.

 Tarp toimii myös kehitystaloustieteen professorina Kööpenhaminan yliopistossa.

 Toimii useissa luottamustehtävissä. Kuuluu Maailmanpankin pääekonomistin Kaushik Basun lähimpien neuvonantajien ryhmään.

Vaikka kehitysapu on pelkkä pisara rikkaiden maiden julkisissa menoissa, se herättää suuria tunteita. Suomessa keskustelu kiihtyi jälleen tammikuussa, kun Matti Kääriäisen kirja Kehitysavun kirous julkaistiin. Siinä entinen Mosambikin- ja Kenian-suurlähettiläs laukoo täyslaidallisen Suomen antamaa kehitysapua kohtaan.

Pitkälti hukkaan heitettyä rahaa, on kirjan viesti.

Suomi antaa kehitysapua noin 1,1 miljardia euroa vuosittain. Hallitus osoitti juuri lisätalousarvioesityksessä 15 miljoonan euron leikkausta kehitysyhteistyön määrärahoihin.

Kääriäisen väite ei ole uusi. Esimerkiksi vuonna 2006 Maailmanpankin entinen johtava ekonomisti William Easterly maalasi kirjassaan The White Man's Burden kehitysavusta kuvan utopistisena projektina, joka on pitkälti moderni versio kolonialistisesta holhouksesta.

Muutamaa vuotta myöhemmin toinen Maailmanpankin entinen työntekijä, sambialainen ekonomisti Dambisa Moyo, julkaisi menestyskirjansa Dead Aid. Siinä väitetään kehitysavun synnyttävän riippuvuutta ja lietsovan korruptiota.

Tarp on tutkinut kehitysapua kohta neljä vuosikymmentä ja viettänyt puolet urastaan kehitysmaissa. Hän kertoo olevansa rajusta kritiikistä tuskallisen tietoinen.

"Se herättää minussa usein hämmästystä", professori sanoo toimistossaan Helsingin Katajanokalla.

"Olen elänyt kahdeksan vuotta Mosambikissa, joka ei olisi toipunut ongelmistaan ilman apua. Kehitysapu nosti käytännössä kokonaisen maan jaloilleen. Tai miettikäämme Vietnamia, jota pidetään suurena menestystarinana. Usein unohdetaan että Vietnam oli pitkään maailman suurin kehitysavun vastaanottaja."

Tarp ei halua kieltää väittelyä kehitysavusta tai evätä ihmisiltä oikeutta olla pitämättä siitä, että oma maa rahoittaa muiden kehitystä. Hän kuitenkin toivoo, että keskustelu perustuisi enemmän tieteelliseen tutkimukseen.

1950-luvulta vuosituhannen loppuun moni, tilastollisesti ei-merkitsevä tutkimus todisti kehitysavun tehottomuutta, Tarp kertoo.

Kehitysavun vaikuttavuuden puutteesta oli Tarpin mukaan kuitenkin vaikea sanoa mitään, koska käytettävissä oleva tieto oli puutteellista.

Nykyään sekä ymmärrys aiheesta että saatavilla oleva tilastotieto on niin kattavaa, että väitteisiin voidaan vastata tutkijan mielestä tyydyttävästi.

"Vuodesta 2008 alkaen aiheesta on julkaistu kuusitoista suurta, tieteellistä tutkimusta. Neljäntoista mukaan kehitysavulla on selvästi positiivinen vaikutus talouskasvuun. Kaksi selvästi puutteellista tutkimusta antoi neutraalin tuloksen."

Wider-instituutti julkaisee tänä vuonna myös tiivistelmän parin viime vuoden aikana tehdystä 240 tutkimuksesta, jotka on tehty Ruotsin ja Tanskan tilauksesta. Niissä on Tarpin mukaan "käännetty jokainen kivi", jotta kehitysavun suhde työllisyyteen, talouskasvuun, terveyteen, ympäristöön, hallintoon ja muihin seikkoihin saadaan selvitettyä.

Tarp kertoo tulosten olevan positiivisia etenkin talouskasvun ja sosiaalisten muuttujien kohdalla, vähemmän työllisyyden.

Ongelmia kehitysapuun tietysti liittyy, Tarp myöntää auliisti. Hän kertoo olleensa itse "barrikadeilla" protestoimassa apua, joka päätyi Zairen eli nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan diktaattorin Mobutu Sese Sekon taskuihin. Vastaavia tapauksia on useita.

Rahaa menee myös muuten hukkaan. Esimerkiksi vuonna 2013 Helsingin Sanomat kävi läpi Suomen kehityshankkeita Nicaraguassa. Yhteen, pieleen menneeseen projektiin tuhlautui miljoonia euroja.

Tarpin mukaan tällaiset tapaukset antavat kehitysavulle huonon maineen, mutta ne ovat silti kokonaiskuvassa yksittäistapauksia. Hänen mielestään moni arvostelija liioittelee avun ongelmia ja vähättelee sen hyötyjä.

"Kyse voi olla siitä, että on tarkasteltu hyvin rajallista määrää tapauksia ja tehty niistä suuria johtopäätöksiä. Joillakin syy voi olla poliittinen. Jotkut taas eivät vain tykkää kehitysavun ajatuksesta."

Kehitysavun edut Tarp jakaa kolmeen lohkoon: infrastruktuuriin, terveyden ja koulutuksen kaltaiseen henkiseen pääomaan ja oikeusvaltiolle ominaisten instituutioiden kehittämiseen. Hän sanoo vakavasti otettavan arvostelun kiteytyvän lähes pelkästään viimeiseen kohtaan.

Useat arvostelijat väittävät, että kehitysapu synnyttää ja ruokkii korruptiota. Tarpin mukaan todellisuudessa kyse on siitä, että korruptio kukkii ominaisesti hyvin köyhissä ympäristöissä.

"Totta kai kehitysavusta on joskus haittaa, olen todistanut sitä itsekin. Asiaa pitää kuitenkin tarkastella kokonaisuutena. Ei ole reilua keskittyä vain sivuvaikutuksiin." 

 

Wider-instituutti saa osan rahoituksestaan YK:n jäsenmaiden kehitysapumäärärahoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat