Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan omat merkit valtaavat suomalaisten ostoskorit

HS vertaili kaupan omien merkkien hintoja. Halvimmissa kaupoissa on eniten omia merkkejä.

Talous
 
Sami Kero HS
Suomalaisten päivittäistavaraostoksista jo 22,5 prosenttia on kaupan omia merkkejä.
Suomalaisten päivittäistavaraostoksista jo 22,5 prosenttia on kaupan omia merkkejä. Kuva: Sami Kero HS

Jo yli viidesosa suomalaisten päivittäistavaraostoksista on kaupan omia merkkejä. Niiden osuus ostosten arvosta nousi 22,5 prosenttiin viime vuonna, selviää Nielsen Homescan -kuluttajatutkimuksesta.

Fakta

Näin vertailu tehtiin

 Vertailussa oli 30 elintarviketta. Kustakin etsittiin halvin kaupan omista merkeistä. Vihanneksista ja hedelmistä etsittiin kilohinnaltaan halvimmat tuotteet.

 Jos tuotteesta ei löytynyt kaupan omaa merkkiä tai jokin teollisuuden merkki oli halvempi, mukaan otettiin halvin teollisuuden merkkituote.

 Tuotteista pyrittiin ottamaan sama pakkauskoko.

 Jos sitä ei ollut saatavilla, lähinnä olevan pakkauskoon kilo- tai litrahinnasta laskettiin tyypillisintä kokoa vastaava hinta. Tämä vääristää jonkin verran vertailua, koska isommassa pakkauskoossa kilo- tai litrahinta on yleensä halvempi.

 Vertailua vääristävät myös tarjoukset. Eri kaupparyhmillä on eri tapoja käyttää niitä asiakkaiden houkutteluun. Alle kuukauden tarjoukset pyrittiin jättämään pois. Niiden sijaan käytettiin normaalihintoja, jos ne olivat saatavilla. Yli kuukauden tarjousten hinnat otettiin mukaan.

 Keskenään parhaiten vertailukelpoisia ovat suunnilleen samankokoiset myymälät.

 Ensi viikolla julkaistaan vertailun toinen osa. Siinä selvitetään merkkituotteiden hintaeroja.

Suomalaiset ostavat kaupan merkkiä yli kaksi kertaa niin paljon kuin kymmenen vuotta sitten. Sekä kaupan merkkien kysyntä että tarjonta on kasvanut.

"Kun matalasuhdanne pitkittyy, kaupalla on tarve tuoda lisää vaihtoehtoja", sanoo Päivittäistavarayhdistyksen (PTY) toimitusjohtaja Kari Luoto.

"Omat merkit on otettu hyvin vastaan, ja valikoimaa on helppoa laajentaa."

Omat merkit ovat kaupoille tärkeä keino hintakilpailussa, joka kiristyi alkuvuonna. Kisaa kiihdyttäneellä Lidlillä on paljon omia merkkejä, joita se hallinnoi samaan tapaan kuin teollisuus omiaan.

30 elintarvikkeen kokonaissumma HS:n vertailussa

1. Lidl Kamppi 44,20 e

2. Prisma Jumbo 46,87 e

3. K-citymarket Jumbo 48,72

4. S-market Sokos 49,80 e

5. K-supermarket Postitalo 53,96 e

6. Alepa Herttoniemi 55,30 e

7. K-market Ruokakippari, Herttoniemenranta 60,84 e

8. Valintatalo Viikki 62,92 e

9. Stockmann Herkku 62,88 e

10. Siwa Siilitie 64,76 e

HS vertaili kauppojen omilla merkeillä myytävien tuotteiden hintoja kymmenessä erikokoisessa ja eri kaupparyhmiin kuuluvassa myymälässä. Vertailussa tutkittiin pakattujen tuotteiden lisäksi myös vihanneksien ja hedelmien hintoja.

Pelkkää hintaa vertailtaessa parhaiten pärjäsivät ne kaupat, joiden valikoimasta löytyy eniten omia merkkejä ja niistä huokeimpia. Halvimmaksi osoittautuneessa Lidlissä kolme neljäsosaa valikoimasta on sen omia merkkejä.

K- ja S-ryhmä toivat viime keväänä kauppoihinsa kokonaiset uudet merkkiperheet. Molemmilla on kunnianhimoisia suunnitelmia niiden tuotemäärän kasvattamiseksi tänä vuonna.

K:n keihäänkärki hintakisassa on K-Menu-sarja, jonka tuotteiden määrä aiotaan kolminkertaistaa noin kolmeensataan vuoden loppuun mennessä. Tuotteiden laatu on perinteistä, noin 2 300 tuotetta käsittävää Pirkka-sarjaa vaatimattomampi.

Kasvisostosten hinnat HS:n vertailussa

 Lidl Kamppi 20,65 e

 Prisma Jumbo 21,57 e

 S-market Sokos 22,47 e

 K-citymarket Jumbo 22,52 e

 K-supermarket Postitalo 24,36 e

  Alepa Herttoniemi 24,88 e

 K-market Ruokakippari Herttoniemenranta 25,87 e

 Stockmann Herkku 27,74 e

 Siwa Siilitie 28,44 e

 Valintatalo 28,74 e

Mukana oli 14 hedelmää ja vihannesta.

Alepa Herttoniemen ja K-market Ruokakipparin hinnat on korjattu 21.2. klo 12.58. Alepa nousi viimeisestä sijalta kuudenneksi. Ruokakipparin sijoitus ei muuttunut.

"Meidänkin pitää kunnioittaa myös niitä asiakkaita, jotka katsovat lähinnä hintaa", perustelee K-Menun kehittämistä Mika Rautiainen, joka vastaa Ruokakeskon markkinoinnista.

S-ryhmä puolestaan aikoo kaksinkertaistaa Kotimaista-merkkinsä tuotemäärän. Merkin myyntiin ollaan erittäin tyytyväisiä, kertoo valikoimajohtaja Ilkka Alarotu. Nimensä mukaisesti se poikkeaa muista kaupan omista merkeistä siinä, että kaikki tuotteet ovat kotimaisia. Hintavertailussa heikosti pärjäsivät Suomen Lähikaupan Siwat ja Valintatalot. Niitä on tosin suppeamman tuotevalikoimansa ja kokonsa takia on vaikea verrata etenkin S- ja K-ryhmän isoihin kauppoihin. Niiden kilpailuvaltti ei ole hinta vaan läheisyys.

Lähikaupan käyttämän oman merkin Eldoradon osuus myynnistä on vain 7–8 prosenttia, kertoo toimitusjohtaja Ralf Holmlund. Keskittyminen brändituotteisiin on tietoinen päätös.

"Valintamme painottuvat enemmän kotimaisiin brändituotteisiin", hän sanoo.

Linjaa ei olla nyt muuttamassa, mutta Holmlundin mukaan pohdinnassa on, pitäisikö omien merkkien asemaa vahvistaa.

PTY:n Luoto uskoo, että suomalaisten ostoskoreissa on yhä tilaa omien merkkien tuotteille.

Suuressa osassa EU-maita kaupan omien merkkien osuus päivittäistavaraostoksista on suurempi kuin Suomessa. Esimerkiksi Saksassa osuus on vajaa kolmannes, Britanniassa ja Espanjassa jopa 41 prosenttia.

"Voisi uskoa, että ne tulevat vielä kasvamaan", Luoto ennustaa. "Tärkein syy omien merkkien suosioon on se, että tuotteet ovat edullisia mutta silti hyvälaatuisia."

 

Vertailussa oli mukana yhteensä kymmenen myymälää, oheisten lisäksi myös neljä pienempää myymälää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat