Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herlinin suku nousi Suomen historian varakkaimmaksi – katso listaus pörssirikkaista

Koneen ja Cargotecin omistajasuku on pörssivarallisuudella mitattuna suurempi kuin seuraavat 19 sukua yhteensä. HS selvitti, keitä Suomen pörssirikkaat ovat nykyisin.

Talous
 
Herlinien suku nousi Suomen historian rikkaimmaksi
Herlinien suku nousi Suomen historian rikkaimmaksi
Koneen ja Cargotecin omistajasuku on pörssivarallisuudella mitattuna suurempi kuin seuraavat 19 sukua yhteensä. HS selvitti, keitä ovat Suomen pörssirikkaat. Toimittaja: Jyri Hänninen.

Suomen pörssirikkaiden ykkössuku on ylivoimaisesti Koneen ja Cargotecin omistajasuku.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Harald Herlinin ja Pekka Herlinin perilliset omistavat pörssinoteerattujen yhtiöiden osakkeita noin 6,8 miljardin euron arvosta.

Tausta

Julkista tietoa suurista omistajista

HS:n selvitys on tehty arvopaperikeskuksen julkisten tietojen perusteella. Sitä hoitava Euroclear teki otoksen tuhannesta suurimmasta osakkeenomistajasta jokaisessa 124 pörssiyhtiössä vuodenvaihteessa. Toimitus yhdisti samojen sukujen jäsenet ja sijoitusyhtiöt.

Herlinin suvun pörssinoteerattu varallisuus Suomessa on suurempi kuin seuraavien 19 pörssirikkaimman suvun varallisuus yhteensä. Heidän jälkeensä tulevan Ehrnroothin suvun julkinen suomalainen pörssivarallisuus on 1,3 miljardia euroa, mikä on yli viisi miljardia euroa Herlinin suvun varallisuutta vähemmän.

Herlinien vaurauden taustalla on etenkin hissejä ja liukuportaita valmistava Kone, jonka suuromistajia suku on. Koneen suurimman osakkeenomistajan Antti Herlinin osakkeiden arvo on perjantain osakekurssilla mitattuna lähes 2,8 miljardia euroa. Vuoden alusta Antti Herlinin omistamien Koneen osakkeiden arvo on kasvanut yli 180 miljoonalla eurolla.

Vertailun vuoksi Antti Herlinin sijoitusten arvo mediayhtiö Sanomassa on 92 miljoonaa euroa. Hän on Sanoman toiseksi suurin osakkeenomistaja kymmenen prosentin osuudella.

Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma arvio, että Herlinin suku on euromäärällä mitattuna sekä suhteellisesti että absoluuttisesti mitattuna itsenäisen Suomen historian varakkain suku.

"Vuosisatojen välinen vertailu on tietenkin hankalaa, mutta karkealla tuntumalla sanoisin, että absoluuttisesti ja suhteellisesti laskettuna yhtä vaurasta sukua ei ole ollut", yrityshistoriaan erikoistunut Kuisma sanoo.

Herlinin suvun varallisuudesta ylivoimaisesti suurin osa koostuu Koneen sekä lastinkäsittelylaitteitta valmistavan Cargotecin osakkeista. Koneen eri osakelajit on arvostettu laskelmassa samanhintaisiksi, vaikka pörssin ulkopuolella pidetty A-osake tuottaa kymmenkertaisen äänivallan B-osakkeeseen verrattuna.

Helsingin Sanomien selvitys koskee vain sukujen varallisuutta, joka on noteerattu Helsingin pörssissä. Maaomaisuuden tai esimerkiksi pörssin ulkopuolisten yritysten arvot eivät ole laskelmissa mukana. Tämän takia listalle ei nouse useita vauraita sukuja, kuten Fazeria, Pauligia, Wihuria tai Onvestin omistajia Toivasia.

Jarmo Matilainen / HS
Heikki Herlin toimi Koneen toimitusjohtajana vuoteen 1964 saakka. Taustalla näkyvässä taulussa on hänen poikansa Pekka Herlin, jonka poika on Koneen nykyinen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.
Heikki Herlin toimi Koneen toimitusjohtajana vuoteen 1964 saakka. Taustalla näkyvässä taulussa on hänen poikansa Pekka Herlin, jonka poika on Koneen nykyinen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Kuisma arvioi, että Herlinit ovat nousseet ykköseksi sekä perinteisin että tavallisuudesta poikkeavin opein.

"Perinteisesti ajatellaan, että menestyneet yrittäjät ovat tarttuneet talouden murroskohtien tilaisuuteen ja saaneet hyvällä liikkeenjohdolla yrityksen menestymään. Harald Herlin alkoi valmistaa hissejä jo 1920-luvulla, mutta megatrendit ja sitä seurannut iso kasvu tulivat vasta sotien jälkeen", hän sanoo.

Koneen tapauksessa megatrendejä ovat olleet kaupungistuminen ja väestön vanheneminen, mikä lisää ihmisten koneellisen liikuttelun tarvetta hisseillä ja liukuportailla.

Poikkeavaa taas on ollut Kuisman mukaan se, että Konetta on osin hallittu liiketoimintaoppien virtaa vastaan.

"Herlinit ovat pitäneet Koneessa kaksi osakesarjaa, vaikka muodissa olleet opit ovat neuvoneet yhdistämään ne. Minä pidän tätä viisaana, sillä näin yritys on säilyttänyt vahvan ankkuriomistajan eikä ole tullut vallatuksi", Kuisma sanoo ja muistuttaa Wallenbergin mahtisuvun toimivan samoin Ruotsissa.

Esimerkkejä megatrendien hyödyntämisestä ovat myös muun muassa Nokia ja Björn Wahlroos.

"Kun yritystoiminnan ja elinkeinoelämän rakenteet uudistuvat, pitää osata astua oikeaan junaan. Nokialla se juna oli telekommunikaatio ja Björn Wahlroosin osalta pääomamarkkinoiden vapautuminen sekä kansainvälistyminen", Kuisma sanoo.

Hyvän liikkeenjohdon lisäksi menestykseen tarvitaan "onnea, välineitä ja henkistä kykyä".

"Varallisuus auttaa usein. Suurista menestyneistä suvuista huomattavan suuri osa rakentanut menestyksen perinnön varaan", sanoo Kuisma, joka tutustui Helsingin Sanomien listaan Suomen rikkaimmista suvuista pörssivarallisuudella mitattuna.

Helsingin Sanomien selvityksen 35 rikkaimmasta suvusta puolet edustaa noin sata vuotta vanhaa perittyä varallisuutta. Listan suvuista peräti 12 on sellaisia, jotka olivat vauraimpien 20 suvun joukossa jo 1960- ja 1970-luvun vaihteessa.

Osa nykyisistä varakkaista suvuista esiintyi jo Kristiina Halkolan esittämässä kappaleessa Laulu 20 perheestä vuonna 1969. Heitä ovat Ehrnrooth, Ahlström, Erkko, von Julin, von Frenckell ja Björnberg.

Professori Markku Kuisma pitää tuloksia odotettuina: On tapahtunut dynaaminen murros, joka on nostanut esiin uusia sukuja. Samalla vanha pääoma on säilyttänyt asemansa.

"Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että 1990-luku oli samanlainen murroskohtia kuin 1890-luku. Moderni kapitalismi synnytti rikkaita puunjalostusteollisuussukuja 1800-luvun lopulla, ja seuraava yhtä syvä murroskohta tuli vasta sata vuotta myöhemmin", Kuisma arvioi.

Kun Ahlströmit, Rosenlewit ja von Frenckellit loivat omaisuutensa puunjalostusteollisuudella 1800-luvulla, esimerkiksi Risto Siilasmaa, Björn Wahlroos ja Juha Hulkko rikastuivat erilaisten teknologioiden ja globalisaation murroskohdissa 1990-luvulla. Varakkaiden sukujen kärki eli Herlinit ja Ehrnroothit alkoivat vaurastua tässä välissä eli 1920-luvun tietämillä, Kuisma arvioi.

"Kun Neuvostoliitto romahti ja globalisaatio alkoi, uutta syntyi kuin sieniä sateella. Maaperä oli otollinen ja sadetta tuli", Kuisma kuvailee telekommunikaation, biolääketieteen ja internetin teknologista murrosta.

Samalla osa vanhoista suvuista on säilyttänyt asemansa.

"Vanha raha ei katoa kertalaakilla. Vuosisataisessa historiassa aina osa suvuista rappeutuu ja katoaa ja samalla tulee uusia", Kuisma sanoo.

Kyse on eräänlaisesta luovasta tuhosta. Murrokset avaavat mahdollisuuksia uudenlaiseen liiketoimintaan.

Uusista vauraista Kuisma nostaa esiin yhden, joka "rikastumisesta huolimatta ei varsinaisesti ole luonut mitään uutta", mikä on tyypillistä finanssivetoiselle murrokselle. Hän on Wahlroos, joka tarttui finanssialan globalisaation murrokseen, mikä loi paineita muun muassa valtionyhtiöiden yksityistämiseen.

"Investointipankkiirit ovat ison kakun jakajia. He eivät luo uutta, vaan järjestelevät ja jakavat jo luotuja omaisuuksia ja kytkevät isot imupillinsä muiden leipomaan kakkuun", Kuisma sanoo.

Samanlainen jo syntyneen varallisuuden järjestely uuteen muotoon ja uusille omistajille tapahtui myös Venäjällä 1990-luvulla.

Silloin Venäjän tulevilla oligarkeilla oli kyky, mahdollisuus, halu ja taito järjestellä aiempi valtion omaisuus uuteen muotoon.

"Näistä taitavista järjestelijöistä tuli oligarkkeja, valtion omaisuuden uusia omistajia. Samalla tavalla Wahlroos on järjestellyt sijoituksia Suomessa. Olisikohan hän meidän pikku oligarkkimme?" Kuisma kysyy.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa, jonka toiseksi suurin osakkeenomistaja on Antti Herlin Jane ja Aatos Erkon säätiön jälkeen.

Oikaisu 23.2.2015 kello 17.13: Grafiikassa kerrotaan virheellisesti, että Brotheruksen perhe olisi perustanut siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen. Yhtiön perusti alun perin Einnon perhe 1940-luvulla.


Jacob von Julin
Jacob von Julin
AMP
Göran Ehrnrooth
Göran Ehrnrooth
Jorma J. Takanen
Jorma J. Takanen
Samuli Seppälä
Samuli Seppälä
Juha Vidgrén
Juha Vidgrén
Björn Wahlroos
Björn Wahlroos
Aatos Erkko
Aatos Erkko
Risto Siilasmaa
Risto Siilasmaa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat