Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alennukset sekoittavat sellumarkkinoita

Massateollisuuden korkeasuhdanne on kestänyt poikkeuksellisen pitkään

Talous
 

Maailman sellutehtaat tekivät viime vuonna erinomaisia tuloksia, mutta lähitulevaisuus ei näytä yhtä auvoiselta. Tuottajat ovat ryhtyneet tarjoamaan asiakkailleen tuntuvia alennuksia, mikä kielii markkinoiden muuttuneen epävarmoiksi. Alennuksilla tuottajat varmistavat, että niillä on riittävästi töitä.

Vielä viime vuonna sellun keittäminen oli hyvää liiketoimintaa. Esimerkiksi Metsä Groupin selluteollisuuden liikevoitto oli 16 prosenttia liikevaihdosta, ja UPM:n sellutehtaat ylsivät yhteentoista prosenttiin.

Suomi valmistaa vuodessa selluloosaa seitsemän miljoonaa tonnia, josta neljä miljoonaa tonnia on valkaistua havumassaa.

Puolet tuotannosta on markkinasellua. Sillä tarkoitetaan tuotetta, jota ei ohjata suoraan sellutehtaalta paperi- tai kartonkikoneelle. Markkinasellua tuotetaan vuosittain 55 miljoonaa tonnia, josta kaksi viidesosaa on pitkäkuituista havumassaa ja loput lyhytkuituista lehtipuumassaa.

Pohjoisessa lehtipuu on koivua ja etelässä eukalyptusta tai akasiaa.

Markkinasellun suurin asiakasmaa on Kiina, jossa paperi- ja kartonkiteollisuus on laajentanut voimakkaasti tuotantoaan. Kiinan omat kuituvarat ovat kuitenkin niukat.

Kiinalaisten elintaso on noussut, ja sen seurauksena sellusta suuri osa menee vessapaperin valmistukseen.

Nykyinen sellubuumi on historiallisen pitkä ja vahva. Aiemmin massan hinnat nousivat ja romahtivat kolmen vuoden välein, mutta tällä kertaa hinnat ovat Lehman Brothersin vuoden 2008 konkurssin jälkeen nousseet korkealle ja pysyneetkin siellä kauan. Tehtaat ovat ajaneet täysillä vuodesta toiseen.

Metsä Groupin sellujohtaja Ilkka Hämälä selittää muutosta tiedonkulun tehostumisella.

"Sellussa raportoidaan kuukausitason laivauksia, kulutuksia ja varastotasoja eri mantereilla. Tietomassa on kaikkien toimijoiden käytettävissä", Hämälä sanoo.

Varastoja saattoi kertyä ennen vaivihkaa huomattavasti. Kun joku lähti myymään varastoja paniikissa, hinnat romahtivat.

"Myös hinnoittelu on muuttunut. Ennen hinnoista sovittiin vuosineljänneksittäin, mutta nyt niistä neuvotellaan kuukausittain. Se estää suurempia heilahduksia."

Havusellusta maksettiin parhaimmillaan tuhat dollaria tonnilta, mutta nykyään listahinnat ovat vajonneet 900 dollarin tasolle. Eurooppalaisten valmistajien asemaa parantaa se, että euro on menettänyt arvoaan dollariin verrattuna.

Listahinnat eivät kerro koko totuutta. Aiemmin alennukset vakioasiakkaille olivat kahdeksan prosenttia listahinnasta, mutta nykyään ne ovat kasvaneet pariinkymmeneen prosenttiin. Todellisuudessa metsäyhtiö saakin sellutonnista ainoastaan 700 dollaria.

Kiinan markkinoita sekoittaa Venäjän vahva kilpailukyky. Ruplan romahduksen ansiosta Venäjä pystyy toimittamaan kiinalaisille sellua erittäin halvalla.

Metsä Groupin uusi Äänekosken havusellutehdas käynnistyy vuonna 2017, mikäli investointipäätös tehdään tänä keväänä. Hämälän mukaan aloitusvuoden sellusuhdannetta on mahdotonta ennustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat