Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudulle tulevat linja-autot tekevät historiaa kotimaisessa ajoneuvoteollisuudessa

Sähköbussien valmistus alkaa ensi kerran Suomessa – ”Historiaa ollaan tekemässä”

Talous
 
Lauri Rotko
Kaksi ensimmäistä HSL:n ostamaa bussia muokataan dieselkäyttöisistä sähköisiksi Nastolassa. Asentaja Rauno Niva purki perjantaina sähköbussiksi muutettavan bussin etulämmitintä.
Kaksi ensimmäistä HSL:n ostamaa bussia muokataan dieselkäyttöisistä sähköisiksi Nastolassa. Asentaja Rauno Niva purki perjantaina sähköbussiksi muutettavan bussin etulämmitintä. Kuva: Lauri Rotko

Sähköbussien valmistus alkaa Suomessa, kun Helsingin seudun liikenne (HSL) ostaa suomalaiselta Linkkeriltä 12 sähköbussia.

Kauppa aloittaa uuden ajan kotimaisessa ajoneuvojen valmistuksessa, sillä aiemmin Suomessa on tehty vain sähköbussien yksittäisiä prototyyppejä. Vuosikymmeniä sitten Suomessa rakennettiin trollikoita eli johdinautoja, mutta niitä ei voi verrata nykyaikaisiin akuilla varustettuihin sähköbusseihin.

Tausta

Sähköbussit Helsinkiin ensi vuonna

Ensimmäiset Linkkerin linja-autot alkavat liikennöidä tänä vuonna Espoossa, ja Helsinkiin sähköbussit saadaan vuodenvaihteen jälkeen.

Liikennepalveluiden johtajan Reijo Mäkisen mukaan HSL ei ole vielä päättänyt, mille linjoille sähköbussit Helsingissä tulevat.

"Me tavoittelemme sellaisia linjoja, joiden päätepisteet ovat esimerkiksi Rautatientorilla", Mäkinen sanoo. "Päästöhyödyt ovat olennaisia keskusta-alueella. Pakokaasut saadaan kokonaan pois, ja autot ovat vielä hiljaisia."

Espoossa sähköbussien kokeilut aloitti syksyllä 2012 liikennöitsijä Veolia Transport eli nykyiseltä nimeltään Transdev Finland. Viiden eri valmistajan bussit ovat liikkuneet Espoon sisäisellä linjalla 11.

Transdevin toimitusjohtajan Sami Ojamon mukaan kokemukset ovat olleet vaihtelevia, koska kaikki autot ovat olleet vasta kehitysvaiheessa. Autoihin on pitänyt esimerkiksi asentaa akkujen lämmittimiä, jotta ne pärjäisivät kylmässä.

Ojamo pitää sähköbusseja kuitenkin potentiaalisina vaihtoehtoina dieselkäyttöisille linja-autoille. "Jokainen niistä on petrannut paljon", hän sanoo.

"Historiaa ollaan tekemässä", sanoo Linkkerin toimitusjohtaja Kimmo Erkkilä.

Kotimainen ajoneuvoteollisuus muistuttaa suomalaista jalkapalloilua: maailmalle on lähtenyt muutama menestystarina, mutta muutoin kansainvälisessä kilpailussa ei ole pärjätty.

Linja-autojen valmistaminen antaa silti töitä sadoille ihmisille. Scanian tytäryhtiö Lahdessa ja Carrus Delta Liedossa rakentavat vuosittain yhteensä noin 550 dieselkäyttöistä bussia.

Carrus Deltan varatoimitusjohtaja Heimo Ylenius vahvistaa, että nykyaikaisia sähköbusseja ei ole aiemmin maassa tehty. Hän pitää Linkkerin tulevia sähköbusseja suomalaisittain ainutlaatuisina.

Kaksi ensimmäistä HSL:n ostamaa ajoneuvoa muutetaan sähköisiksi Linkkerin omissa tuotantotiloissa Nastolassa. Loput tehdään alusta lähtien sähköisiksi, ja toiseksi rakentajaksi tulee sopimusvalmistaja Fortaco Sastamalassa.

Noin kuuden miljoonan euron arvoisen kaupan saanut Linkker on perustettu vasta viime kesänä. Nuori yritys nojaa kuitenkin pitkään kehitystyöhön.

Yhtiön tausta on Tekesin sähköisten ajoneuvojen ohjelmassa, jonka avulla Suomeen yritettiin saada uutta liiketoimintaa. Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Metropolia-ammattikorkeakoulu rakensivat sähköbussin prototyypin, jota kokeiltiin Espoossa viime vuonna.

Sähköbussit sopivat Erkkilän mielestä hyvin paikallisliikenteeseen. Kalliita akkuja ei tarvita suhteessa yhtä paljon kuin henkilöautoissa, koska latauksen ei tarvitse kestää reissua mökille.

"Kaikki voidaan mitoittaa reitin mukaan", Erkkilä sanoo.

Vaikka latausasemien rakentaminen päätepysäkeille otetaan huomioon, sähköbussit tulevat Linkkerin laskelmien mukaan runsaan vuosikymmenen aikana halvemmiksi kuin dieselbussit. Sähköbussit ovat kalliimpia kuin tavalliset, mutta energia on halvempaa.

Matkustajan kannalta sähköbussin lupaillaan olevan miellyttävämpi kuin dieselbussi. Sähkömoottori on dieseliä hiljaisempi, ja kaduille ei tule päästöjä.

Heikki Kotilainen HS
Sähköllä toimiva johdinauto kulki Helsingissä vuonna 1981.
Sähköllä toimiva johdinauto kulki Helsingissä vuonna 1981.

Suuret ajoneuvojen valmistajat, myös bussiyhtiöt, suunnittelevat omia sähköajoneuvojaan täyttä häkää. Miten ihmeessä muutaman työntekijän suomalaisyritys pärjäsi tällaisessa kilpailussa?

Erkkilä sanoo, että Linkker ei ole syntynyt tyhjästä, vaan yritys yhdistelee kotimaista osaamista.

"Me edustamme suomalaista teollisuutta ja vedämme sitä yhteen", hän sanoo.

HSL:n liikennepalveluiden johtaja Reijo Mäkinen sanoo, että vakiintuneet valmistajat ovat lähteneet varovaisesti sähköbussibisnekseen. Valmistajat rakentavat Mäkisen mukaan mieluummin hybridejä, joiden mukana myydään myös dieselmoottori.

"Kellään muulla kuin Linkkerillä ei ole ollut näin pitkälle vietyä konseptiajattelua, että alusta saakka mietitään koko bussi uusiksi", Mäkinen sanoo.

HSL havittelee pääkaupunkiseudun liikenteeseen suurta määrää sähköbusseja. Jos tavoitteet toteutuvat, vuonna 2025 noin kolmannes eli 400 bussia toimii kokonaan sähköllä.

Samantyyppisiä suunnitelmia on monissa muissakin Euroopan suurissa kaupungeissa. Linkker toivoo, että HSL-kaupan jälkeen yhtiön bussit alkaisivat mennä kaupaksi myös ulkomailla.

"Kansainvälistä markkinointia on jo aloiteltu", Erkkilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat