Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka siirsi uudistuslistan jättöä

Uudistusten hyväksyminen vapauttaisi Kreikan käyttöön miljardien palan lainaohjelmasta

Talous
 
Eric Vidal Reuters
Espanjan valtiovarainministeri Luis De Guindos (vas.) kätteli kreikkalaiskollegaansa Gianis Varoufakisia Brysselissä viime perjantaina. Kreikka pääsi muiden euromaiden kanssa tuolloin alustavaan sopuun lisäajasta lainaohjelmalleen.
Espanjan valtiovarainministeri Luis De Guindos (vas.) kätteli kreikkalaiskollegaansa Gianis Varoufakisia Brysselissä viime perjantaina. Kreikka pääsi muiden euromaiden kanssa tuolloin alustavaan sopuun lisäajasta lainaohjelmalleen. Kuva: Eric Vidal Reuters

Kreikan talousuudistusten listan jättäminen tarkastettavaksi siirtyi maanantaina yhdellä päivällä.

Kreikan hallitus kertoi jättävänsä yksityiskohtaiset uudistukset euroryhmälle vasta tiistaiaamuna. Kreikka ei kertonut syytä viivästykselle, mutta sen mukaan euroryhmä on hyväksynyt takarajan siirtämisen.

Tästä on kyse

 Kreikka ja euromaat sopivat perjantaina jatkosta Kreikan lainaohjelmalle.

 Lainojen ehtona Kreikan piti maanantaina esittää lista uudistuksista, joilla se tukee maksukykyään. Listan jättäminen siirtyi päivällä.

 Kaikkien euromaiden pitää hyväksyä lainaohjelman jatko parlamenteissaan.

Talousuudistukset ovat edellytys Kreikan lainaohjelman neljän kuukauden jatkoajalle, josta Kreikka ja eurojohtajat sopivat viime perjantaina. Euroryhmän talousministerit käyvät Kreikan esityksiä läpi tiistaina iltapäivällä puhelinkokouksessa.

The Financial Times -lehden tietojen mukaan Kreikan listan hyväksyminen vaikutti todennäköiseltä selittämättömästä viivästyksestä huolimatta.

Uudistusten luetteloon sisältyi jännitystä, sillä Kreikan uusi hallitus joutui listaa kootessaan tasapainoilemaan erilaisten vaatimusten välillä.

Vasemmistolaisen pääministeripuolueen Syrizan vasemmistolaita moitti viikonloppuna pääministeri Alexis Tsiprasia periksi antamisesta. Syriza lupasi vaalien alla loppua tiukalle talouskurille, joka on kurittanut kansaa.

Euromaat Saksan johdolla kuitenkin haluavat jatkoa tiukalle taloudenpidolle.

Vielä viikonloppuna Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufa kis sanoi, että lista uudistuksista olisi valmis ja esitettäisiin EU:lle ja muille rahoittajille "hyvissä ajoin".

"Olemme hyvin luottavaisia, että luettelo hyväksytään, ja siten olemme matkalla kohti uutta vakauden ja kasvun aikaa", Varoufakis sanoi Reutersin mukaan.

Jos Kreikan lista hyväksytään tai siitä päästään neuvottelujen jälkeen sopuun, Kreikka saa käyttöönsä seuraavan, 7,2 miljardin euron kokoisen osan lainaohjelmastaan. Yhteensä Kreikan lainaohjelmat ovat kooltaan 240 miljardia euroa.

Kreikan hallituksen tiedottaja sanoi Reutersin mukaan maanantaina, että uudistukset sisältävät toimia, jotka lopettavat Kreikan humanitäärisen kriisin.

Listalla on ainakin veronkierron ja korruption vastainen ohjelma ja ihmisten kotien pakkolunastusten lopettaminen. Kreikka aikoo myös järjestellä uudelleen julkista sektoria, kitkeä polttoaineen ja tupakan salakuljetusta ja vähentää sääntelyä.

Brittiläisen The Telegraph -lehden tietojen mukaan lista sisältää työmarkkinoiden laajan uudistuksen. Ohjelmasta löytyy muun muassa Syrizan vaalilupauksiin sisältynyt minimipalkkojen korotus, mitä Saksa ei katso hyvällä.

The Telegraphin mukaan Kreikka on toisaalta myöntymässä työehdoista sopimiseen yritystasolla entistä laajemmin, mikä on Syrizan äärilaidalle vaikea pala hyväksyä.

"Jos Ateena haluaa tehdä yksittäisiä muutoksia, se sopii. Mutta jos nämä muutokset johtavat menojen kasvuun, heidän pitää säästää muualta tai kerätä lisää tuloja", sanoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier Bild-lehdelle.

Jos neljän kuukauden jatko toteutuu, Kreikan rahoitusasema on turvattu vain hetkeksi. Alkukesään mennessä Kreikan pitää neuvotella uudesta lainaohjelmasta.

"Euroopalla on mahdollisuus hengähdystaukoon – siinä kaikki. Tämä ei ole ratkaisu", Steinmeier sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat