Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaavuoren ydinpäätös korpeaa teollisuutta

Fortumin ydinvoimastrategialle on etsitty selitystä yhtiön Venäjän-liiketoimista

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Teollisuusväki ihmettelee, miksi TVO jäi ilman lupaa neljänteen ydinvoimalaan. Kuvassa TVO:n Olkiluodon ydinvoimalalaitoksen rakenteilla oleva OL3-yksikkö.
Teollisuusväki ihmettelee, miksi TVO jäi ilman lupaa neljänteen ydinvoimalaan. Kuvassa TVO:n Olkiluodon ydinvoimalalaitoksen rakenteilla oleva OL3-yksikkö. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren päätös hylätä Teollisuuden Voiman (TVO) hakemus Olkiluodon neljännestä ydinvoimalasta korpeaa yhä yhtiön taustalla olevaa yksityistä teollisuutta, joka on suuri sähkön kuluttaja.

Teollisuutta ihmetyttää se, miksi kokoomuslainen ministeri suosii valtiollista Fortumia ja torppaa yksityisen elinkeinoelämän toivomuksen.

Vapaavuori perusteli viime syksynä (15. 9.) ratkaisua sillä, että yhdelle toimijalle ei voi antaa pitkäksi aikaa optiota uuden ydinvoimalan rakentamiseen. Hänen mielestään optio vaikuttaisi merkittävästi sähkömarkkinoihin ja estäisi kilpailua.

Vapaavuoren esittelystä hallitus myönsi periaatepäätöksen Fennovoimalle ydinvoimalan rakentamiseksi Pyhäjoelle.

Päätöksen ehtona oli se, että Fennovoiman kotimainen omistus nousee kesään 2015 mennessä "riittävälle tasolle" eli noin 60 prosenttiin. Alkusyksystä se ei ollut lähelläkään sitä.

Kotimaisuusvaatimus kuitenkin täyttyi, kun Fortum 2. joulukuuta kertoi lähtevänsä Fennovoiman omistajaksi 15 prosentin osuudella.

Kun elinkeinoministeriö kertoi hyväksyvänsä Fennovoiman periaateluvan, Fortumin rooli ei ollut yleisesti tiedossa. Mutta Vapaavuori tiesi jo viime kesänä Fortumin suunnitelmasta, jolla se tulee osakkaaksi Fennovoimaan.

Fortumin Fennovoima-ratkaisun jälkeen kilpailu ei suinkaan kiristy, vaan se vähenee. Fortum omistaa kokonaan Loviisan ydinvoimalan, neljänneksen Teollisuuden Voimasta, 15 prosenttia Fennovoimasta, viidenneksen ruotsalaisesta Forsmarkin ja melkein puolet ruotsalaisesta Oskarshamnin ydinvoimalasta.

Kun Fennovoima aloittaa tuotantonsa, pohjoismaissa on kuusi ydinvoimalaa, joista viidessä Fortum on mukana.

Fortum saa hallituspaikkoja kaikissa ydinvoimaloissa, joten se tietää tarkasti muiden ydinvoimapelaajien suunnitelmat.

Yksityistä teollisuutta on ihmetyttänyt, mikä on muuttanut Fortumin asenteen. Aiemmin se piti Fennovoimaa harrastelijana, jolla ei ole kokemusta eikä osaamista ydinvoimalan rakentamisesta eikä operoimisesta.

Tosin Teollisuuden Voimankaan osaamista ei voi ylistää, sillä Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentamisaikataulu on pettänyt pahasti.

Myöhästymisen takia TVO ei voinut sitoutua tarkkaan aikatauluun neljännestä ydinvoimalasta, ja se oli tärkein syy, miksi ministeriö hylkäsi TVO:n hakemuksen.

Fortumin mielenliikkeille on haettu selitystä Uralin takaa, josta yhtiö osti maakaasuvoimalaitoksia viime vuosikymmenen lopulla.

Fortum on sijoittanut Siperiaan miljardeja euroa, mutta Venäjällä mahdollisuudet tehdä bisnestä ovat paljon ahtaammat kuin lännessä. Jos suhteet viranomaisiin eivät toimi, liiketoiminnasta ei tule mitään.

Teorian mukaan Fortum meni Fennovoimaan, jotta Pyhäjoen ydinvoimala varmasti rakennetaan ja jotta venäläinen ydinvoimalan toimittaja Rosatom saa laitostilauksen. Samalla Fortumin suhteet venäläisiin viranomaisiin pysyvät kunnossa. Rosatom omistaa 34 prosenttia Fennovoiman osakkeista.

Länsimaisessa mielessä Rosatom ei ole yhtiö, vaan se on osa Venäjän energiaministeriötä.

Fortumin ja Rosatomin yhteistyö tiivistyy lähiaikoina entisestään, kun kumppanukset perustavat vesivoimaa hallinnoivan yhteisyrityksen Luoteis-Venäjälle. Siitä Fortum omistaa enemmistön.

Monet Pietarin, Leningradin, Karjalan ja Muurmanskin alueille toimivat voimalat ovat ikäloppuja, joten Fortumilla on edessään laaja investointisavotta.

Elinkeinoministeriössä ei uskota huhua, jonka mukaan Fennovoiman lupaprosessin ja Fortumin Uralin-voimaloiden välillä olisi jokin kytkentä.

Jan Vapaavuori lopettaa poliittisen toimintansa Suomessa tänä keväänä, kun hän siirtyy Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat