Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtajan tili Sveitsissä kiusaa skandaalipankkia

Brittipankki HSBC vajoaa yhä syvemmälle veroskandaaliin

Talous
 
Stuart Gulliver
Stuart Gulliver

Brittiläinen HSBC-pankki vajosi maanantaina syvemmälle veroskandaalin pyörteisiin, kun Guardian-lehti kertoi pankin johtajan sveitsiläisestä pankkitilistä ja panamalaisesta yhtiöstä.

HSBC:n toimitusjohtaja Stuart Gulliver pitää Guardianin mukaan viittä miljoonaa puntaa (6,8 miljoonaa euroa) Sveitsissä pankkitilillä, jota hän hallitsee Panamaan rekisteröidyn yhtiön kautta.

Lehti ei vihjannut Gulliverin syyllistyneen laittomuuksiin, mutta HSBC:n viimeaikaisten ongelmien valossa paljastus on kiusallinen.

HSBC joutui helmikuun alussa kansan ja valvojien hampaisiin, kun paljastui, että pankki oli auttanut asiakkaitaan kiertämään veroja geneveläisten pankkitilien avulla.

Julki vuotaneesta asiakasrekisteristä paljastui muun muassa julkkiksia ja miljonäärejä, joille HSBC oli tehnyt veronkiertoa mahdollistavia järjestelyjä. Britannian viranomaiset ovat tutkineet HSBC:n veroneuvontaa jo vuosien ajan. Syytteitä ei kuitenkaan ole nostettu, mitä viime viikkoina on arvostelu Britanniassa kärkevästi.

Pankki pyysi viikko sitten julkisesti anteeksi toimintaansa. Pahoittelukirjeen allekirjoitti Gulliver itse.

HSBC vahvisti maanantaina, että Gulliverilla on sveitsiläinen tili. Pankin mukaan Gulliver maksaa veroja Hong Kongiin, jossa hän asuu. Panamalaista yhtiötä lausunnossa ei mainittu.

HSBC myös julkisti maanantaina tuloksensa, joka toi oman lisänsä pankin vaikeuksiin.

HSBC:n tulos ennen veroja laski Reutersin mukaan viime vuonna 16,5 miljardiin euroon edellisvuoden 20,0 miljardista eurosta.

Pankki varasi 3,3 miljardia euroa sakkoihin ja korvauksiin rikkomuksista, joista sitä epäillään. Yksi epäilyistä koskee valuuttamarkkinoiden manipulointia.

"Monet meistä, myös minä, pidämme yksityispankkimme menneitä toimia häpeällisinä ja vahingollisina HSBC:n maineelle. Häpeä on oikea sana", Gulliver sanoi maanantaina.

Pankin tulos oli selvästi analyytikkojen odotuksia huonompi, ja sen osake oli Lontoon pörssissä viiden prosentin laskussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat