Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pörssistä puolet on piilossa

Hallintarekisteröidyillä tileillä on jo yli 80 miljardin euron osakeomistukset, HS:n selvitys paljastaa. Professori Markku Kuisman mielestä hallintarekisteri suosii rikollisia.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Helsingin pörssin markkina-arvosta noin puolet on hallintarekisteröidyillä tileillä.
Helsingin pörssin markkina-arvosta noin puolet on hallintarekisteröidyillä tileillä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Hallintarekisteri kätkee omistajan

 Osakkeiden hallintarekisteröinnissä julkinen tieto on ainoastaan arvo-osuustilin hoitaja, kuten pankki.

 Todellinen omistaja jää hallintarekisteröinnissä salaisuudeksi.

 Lain mukaan hallintarekisteröinti on mahdollista vain ulkomaisille osakkeenomistajille.

 Hallintarekisteröintiä on käytetty myös veronkierrossa, eli suomalainen omistaja on käyttänyt laittomasti hallintarekisteröintiä.

Helsingin pörssin markkina-arvosta noin puolet kuuluu hallintarekisteröidyille osakkeenomistajille, Helsingin Sanomien selvitys kertoo. Tämä tarkoittaa sitä, että pörssin noin 183 miljardin euron omistuksista yli 80 miljardia kuuluu omistajille, joiden henkilöllisyys ei ole julkinen.

Hallintarekisteri kertoo todellisen osakkeenomistajan sijaan vain osaketta säilyttävän pankin tai muun yrityksen nimen. Suomessa osakkeiden hallintarekisteröinti on lain mukaan sallittua vain ulkomaalaisille sijoittajille.

Hallintarekisteröidyt omistajat voivat itse päättää, tulevatko he julkisuuteen. Näin tapahtuu esimerkiksi kerran vuodessa, kun yhtiökokouksessa äänivaltaa käyttävät hallintarekisteröidyt omistajat ilmoittautuvat kaksi viikkoa julkisena pidettävään arvopaperikeskuksen rekisteriin.

Helsingin pörssi ja osakkeita hallinnoiva Euroclear Finland ovat laskeneet vain hallintarekisteröityjen osakkeiden kappalemääräisen osuuden, mutta markkina-arvoa ei ole aiemmin selvitetty. Hallintarekisteröityjen osakkeiden kappalemääräinen osuus kaikista pörssilistatuista osakkeista oli viime vuoden lopuilla 42 prosenttia, kun se tilastoinnin alkaessa vuonna 1996 oli 22 prosenttia.

Helsingin Sanomat laski hallintarekisteröityjen osakkeiden pörssiarvon niin, että jokaisesta pörssiyhtiöstä otettiin tuhat suurinta osakkeenomistajaa vuoden vaihteen tilanteen mukaan. Niistä poimittiin kaikki hallintarekisteröidyt, ja omistusten arvo päivitettiin viime perjantain kurssien mukaan.

Näin laskettuna hallintarekisteröityjen osakkeiden arvo Helsingin pörssissä on noin 84,6 miljardia euroa. Helsingin pörssin markkina-arvo on laskettu viimeksi tammikuun lopulla, jolloin se oli noin 183 miljardia euroa.

Hallintarekisteröinti on ollut sallittu Suomessa ulkomaalaisille omistajille vuodesta 1991 alkaen. Nyt esimerkiksi pankkeja edustava Finanssialan keskusliitto FK ja Helsingin pörssiä ylläpitävä Nasdaq ajavat hallintarekisterin laajentamista myös suomalaisille osakkeenomistajille eli toiseen puoleen pörssin markkina-arvosta.

Syynä on muun muassa se, että nykyinen suora ja julkinen osakeomistus ei tarjoa pankeille samanlaisia ansaintamahdollisuuksia kuin hallintarekisterien hoitaminen.

Hallintarekisterin laajentaminen suomalaisiin omistajiin on herättänyt paljon keskustelua. Liike-elämä sanoo kannattavansa sitä, koska uskoo hallintarekisterin tuovan lisää kilpailua osakkeiden säilytykseen.

Samalla se piilottaisi suomalaisten osakeomistukset, mitä osa hankkeen ajajista pitää tavoitteena.

"Hallintarekisteri toisi tasapuolisuutta, kustannustehokkuutta ja yksityisyyden suojaa suomalaisille", Helsingin pörssin toimitusjohtaja Lauri Rosendahl sanoo.

Verottaja, poliisi ja muun muassa toimittajajärjestöt vastustavat uudistusta, koska hallintarekisteri vähentää pörssiomistamisen läpinäkyvyyttä Suomessa.

"Muualla maailmassa ollaan pikemminkin lisäämässä omistajuuden avoimuutta. Olisi todella erikoista, mikäli Suomi menisi tässä päinvastaiseen suuntaan", sanoo harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonen.

Hallintarekisteriomistusta käytetään hyväksi myös veronkierrossa. Ilmiön yleisyyttä ei ole kyetty selvittämään tarkkaan, koska tietoja ei juuri ole saatavilla. Hirvonen kertoo verohallinnon arvioineen, että hallintarekisterin kautta tehtyjen muodollisten omistusjärjestelyiden takia Suomi menettää vuodessa 300–600 miljoonaa euroa osingoista perittäviä lähdeveroja.

"Myös amerikkalainen osakkeenomistaja voi välttyä Suomesta maksettavien osinkojen lähdeverolta piiloutumalla Isossa Britanniassa olevan väliyhtiön taakse", Hirvonen sanoo.

Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma katsoo asiaa yrityshistorian näkökulmasta.

"En ymmärrä enkä hyväksy. Rosvot ovat kautta historian toimineet pimeydessä salaisuuden turvin, hallintarekisteri suosii roistoja ja rikollisia."

Kuisman mukaan yhteiskunnan ja myös vapaan markkinatalouden etu on, että tiedot omistuksista ovat mahdollisimman laajasti julkisuudessa. Ulkomailla omistustietojen kauppaaminen on tuottoisaa liiketoimintaa.

"Mitä hävettävää omistamisessa on? Suomen pitää nyt vaikuttaa siihen, että meidän avoin mallimme otetaan käyttöön muuallakin maailmassa", Kuisma sanoo.

Oikaisu kello 19.40: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että hallintarekisteröityjen osakkeiden arvo Helsingin pörssissä on noin 89,3 miljardia euroa. Oikea luku on noin 84,6 miljardia euroa. Grafiikassa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Stora Endon hallintarekisteröityjen osakkaiden omistus on 9,4 miljardia euroa. Oikea luku on 4,7 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat