Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus on selvimmin leikkauslinjalla

Viidellä eduskuntapuolueella on näkemys tulevasta sopeutustarpeesta

Talous
 

Eduskuntapuolueista kokoomuksella, keskustalla, vasemmistoliitolla, Rkp:llä ja kristillisdemokraateilla on alustava näkemys tulevan vaalikauden säästö- tai veronkorotustarpeista.

Sdp, vihreät ja perussuomalaiset kertovat kantansa maaliskuussa. Myös keskustalta tulee tarkempi linjaus ensi kuussa.

Kokoomus on asettanut tavoitteeksi, että koko julkisen talouden alijäämä katetaan. Tämä tarkoittaisi velkaantumisen lopettamista ensi vaalikauden loppuun mennessä. Puolueen mukaan alijäämän kattaminen vaatii noin kolmen miljardin euron leikkauksia valtiontalouteen sekä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimista.

Kokoomuksen mielestä veronkorotusten tie on kuljettu loppuun. Siksi kolmen miljardin euron sopeutus on tehtävä menoleikkauksin.

Keskustan mielestä tiukalla menokurilla, tuottavuuden parantamisella ja menosäästöillä valtion menot pitää jäädyttää reaalisesti vuoden 2014 tasolle.

Tämä tarkoittaa nettona noin kahden miljardin euron sopeutustarvetta.

Vasemmistoliitto kannattaa elvytystä leikkausten sijaan. Lisäksi tarvitaan myös rakenteellisia uudistuksia.

Vasemmistoliitossa arvioidaan, että esimerkiksi sote-puolella hallinnon järkeistäminen toisi miljardiluokan säästöt, joilla voitaisiin myös parantaa palveluiden tasoa.

Rkp:n tavoitteena on saada valtiontalous tasapainoon seuraavan vaalikauden aikana.

Puolueen mielestä sopeuttamistarve on ensi vaalikaudella noin kaksi miljardia euroa.

Tästä suurin osa tulisi hoitaa valtionhallinnon rakenteita uudistamalla sekä työttömyyttä alentamalla.

Puolueessa pidetään kuitenkin todennäköisenä, että osa summasta vaatii perinteistä sopeuttamista, jossa menoja leikataan.

Kristillisdemokraattien mukaan valtion talousarviossa umpeen kurottava vaje on "varovaisesti arvioiden" 2,1 miljardia euroa. Säästöjä puolue hakisi pääasiassa rakenteellisilla uudistuksilla.

Kristillisdemokraattien mielestä julkisen sektorin tietojärjestelmiä järkeistämällä voi säästää satoja miljoonia euroja. Julkisten palveluiden digitalisoimisesta ja prosessien yksinkertaistamisesta voisi kertyä vaalikauden lopulla 1,5–2 miljardin euron säästöt.

Kuntien lakisääteisten tehtävien karsinta säästäisi valtion menoja puoli miljardia euroa. Säästöä pitäisi tulla myös sote-ratkaisusta.

Kristillisdemokraatit eivät esitä valtion verojen korotuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat