Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nestoreille maistuvat työ ja kakku

HOK-Elannon vanhin työntekijä Ilmi Tanskanen täytti 80 vuotta

Talous
 
Jarno Kujanpää
Ilmi Tanskasen 80-vuotispäivän kunniaksi juotiin kakkukahvit tiistaina. Hän työskentelee kassalla kauppakeskus Kaaressa Kannelmäessä.
Ilmi Tanskasen 80-vuotispäivän kunniaksi juotiin kakkukahvit tiistaina. Hän työskentelee kassalla kauppakeskus Kaaressa Kannelmäessä. Kuva: Jarno Kujanpää

Kabinetin täyttää kovaääninen pulina, kun kymmenen naista ja kolme miestä vaihtaa kuulumisia. Samalla nautitaan kakkukahvit porukan vanhimman Ilmi Tanskasen 80-vuotispäivän kunniaksi.

Kysymys ei ole eläkeläisten kahvikerhosta, vaan ikääntyneiden työntekijöiden palaverista. Kokouksen on kutsunut koolle henkilöstöpalveluyritys Opteam.

Opteam on viisi vuotta järjestänyt töitä jo eläkkeelle vetäytyneille ihmisille, jotka ovat myöhemmin tulleet katumapäälle ja halunneet palata takaisin työelämään. He ovat vuokratyöläisiä, joita Opteamin palkkalistoilla on 312. Henkilöstöyritys kutsuu heitä Nestoreiksi.

Kakkukahvien kommenteista päätellen Nestorit ovat tyytyväisiä elämäänsä ja työntekoon. He tekevät töitä keskimäärin 40 tuntia kuukaudessa parina päivänä viikossa.

Työajat ovat joustavia ja töitä tehdään enemmän talvella kuin kesällä.

Tanskanen on töissä kaupan kassalla. Hän tarkistaa työtilanteen kotonaan tietokoneeltaan ja klikkaa itselleen sopivat työvuorot näyttöruudulta.

Hän on pieni ihminen ja suurin hankaluus savukkeiden myynti. Tupakkahylly on nostettu korkealle, ja Tanskasella on vaikeuksia ylettyä rasioihin. Kurkottelu tuntuu olkavarressa.

Reijo Oja, 64, vietti ensimmäiset eläkekuukaudet etelässä, mutta kyllästyi vetelehtimään tyhjän panttina. "Olin puoli vuotta tekemättä mitään", hän kertoo.

Hänen mielestään on hienoa, kun aamulla herätessä tietää päiväohjelmansa.

"Saan tehdä töitä, kun itse haluan. Se on täysin vapaaehtoista."

Opteamin Nestoreista joka kolmas on töissä kaupassa ja joka neljäs ravintolassa. Raskailla aloilla, esimerkiksi rakennuksilla ja metalliverstaissa, on vain muutama ikääntynyt työntekijä.

Neljä kymmenestä eläkeläisestä tekee samankaltaisia töitä kuin aktiivivuosinaan. Nestoreiden mukaan he eivät jatkaneet vakituisissa töissä, sillä heitä kannustettiin tai hätistettiin eläkkeelle. Vuokratöissä on myös vapaampaa kuin säännöllisessä työssä.

Jos työ on näin hauskaa, eikö eläkeikää voisi nostaa?

Kaarina Salaspuron, 70, mielestä eläkeikä on pidettävä ennallaan.

"Nuorille on annettava mahdollisuus tehdä töitä", hän sanoo.

Opteamin toimitusjohtajan Minna Vanhala-Harmasen mukaan töihin hakeutuvien Nestoreiden kykyjä tai kuntoa ei testata millään tavalla.

Työnvälittäjä luottaa siihen, että vapaaehtoisesti töihin hakeutuva ihminen on motivoitunut ja työkykyinen. Palkkaa maksetaan työehtosopimusten mukaan. Yläikärajaa yhtiö ei myöskään ole määrännyt, joten töitä saa tehdä niin kauan kuin kunto kestää.

HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen on tyytyväinen ikääntyneisiin työntekijöihin.

"Tiistaina istuin palaverissa työterveyshuollon lääkäreiden ja hoitajien kanssa. Todettiin, että meidän suurimmat haasteet ovat nuoressa päässä. Heillä sairaspäivien määrät ovat suuremmat kuin senioreilla", Levänen sanoo.

"Ikääntyvät ovat tunnollisia, ahkeria ja luotettavia. Ketään vähättelemättä he ovat omistautuneita työlleen."

Leväsen mukaan on hyvä, että palvelualalla on nuorempia ja vanhempia työntekijöitä.

"Homma toimii hienosti, kun asiakaskunnan ja henkilökunnan rakenne ovat samankaltaisia."

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan 63–67-vuotiaiden työllisyys on kasvanut vuosina 2000–2013. Iäkkäiden työllisten määrä on kasvanut 17 000 henkilöstä yli 62 000:een.

Tilaston mukaan 37 prosenttia 63–67-vuotiaista työllisistä työskentelee eläkkeen rinnalla eli saa vanhuuseläkettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat