Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ottaa lisälainaa 14 miljoonaa joka päivä – miksi velkavuori kasvaa?

Suomen valtiolla on tämän vuoden lopussa velkaa jo 100 miljardia euroa. Velkaantuminen on helppoa, koska sijoittajat syytävät Suomelle lainarahaa.

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä poseerasi Suomen valtion velan määrää esittävän velkakellon vieressä Keskuskauppakamarin tiloissa Helsingissä 23. helmikuuta.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä poseerasi Suomen valtion velan määrää esittävän velkakellon vieressä Keskuskauppakamarin tiloissa Helsingissä 23. helmikuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Jos Suomen valtio olisi ihminen, se ohjattaisiin tukevalla otteella velkaneuvojan juttusille.

Valtio elää nimittäin jo seitsemättä vuotta peräkkäin yli varojensa. Se kuluttaa joka päivä 14 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin mitä sen tulot ovat. Se maksaa vanhoja velkoja uudella velalla. Eikä se vieläkään ole esittänyt suunnitelmaa siitä, miten velkaantuminen joskus lopetetaan.

Suomen valtion velka kasvaa tänä vuonna yli viidellä miljardilla eurolla. Vuoden lopussa velkaa on jo noin 100 miljardia euroa. Jokaista suomalaista kohden velkaa on yli 17 000 euroa, eli pikkuauton hinnan verran.

Kriisitunnelmaa ei silti ole havaittavissa. Velkaantumista on helppo jatkaa, koska Suomelle suorastaan syydetään rahaa.

Helmikuun alussa sijoittajat antoivat valtiolle uutta lainaa jopa negatiivisella korolla eli ne maksoivat siitä, että saivat lainata valtiolle rahaa. Miten tämä voi olla mahdollista?

Suomen velanotosta vastaavan Valtiokonttorin toimialajohtaja Teppo Koivisto selittää tilannetta sillä, että Suomi on suhteellisesti ottaen yhä hyvä talous. Vaikka näkymät ovat kurjat verrattuna Ruotsiin, Norjaan tai Saksaan, Suomella menee paljon paremmin kuin useimmilla Euroopan tai maailman mailla.

Poliitikot maalailivat viime kesän aikoihin kauhukuvia siitä, mitä tapahtuu jos Suomen luottoluokitus laskee parhaasta kolmen A:n luokasta.

Kuitenkin koko maailmassa on parhaan luottoluokituksen valtioita vain kymmenkunta: Kanada, Saksa, Sveitsi, Ruotsi, Norja, Luxemburg, Tanska ja Australia sekä joitain pienoisvaltioita. Niillä on kaikilta kolmelta luottoluokittajalta paras mahdollinen luokitus. Suomelta Standard & Poor's vei kolmannen A:n viime lokakuussa. Eikä mitään tapahtunut.

Suomi maksaa pitkistä lainoistaan vain muutaman prosentin sadasosan suurempaa korkoa kuin väkivahva Saksa.

Fakta

Vuoden lopussa velkaa jo 100 miljardia

 Valtion velanhoidosta vastaava Valtiokonttori ottaa tänä vuonna lainaa kaiken kaikkiaan 16,7 miljardia euroa.

 Tästä 11,6 miljardia euroa käytetään vanhojen erääntyvien lainojen takaisinmaksuun. Kokonaisvelka kasvaa 5,1 miljardilla eurolla noin 100 miljardiin euroon.

 Valtio ottaa lainaa laskemalla liikkeeseen joukkovelkakirjoja, jotka sijoittajat ostavat.

 Valtionlainojen korkomenot ovat tänä vuonna 1,7 miljardia euroa. Korkomenot ovat pysyneet pitkään ennallaan, vaikka lainasumma on kasvanut. Tämä johtuu korkotason laskusta.

 Tiistaina Suomen kymmenvuotisen lainan korko oli jälkimarkinoilla noin 0,5 prosenttia.

Toinen syy valtionvelan hyvään menekkiin on se, että euroalueen valtionlainoilla on nyt ylipäätään kova kysyntä. Euroopan keskuspankki on ilmoittanut ostavansa 40 miljardilla eurolla kuukaudessa euromaiden valtionlainoja lokakuuhun 2016 asti. Suomenkin joukkolainoista päätynee keskuspankin (tai Suomen pankin) holviin noin 14 miljardia euroa osto-ohjelman kuluessa.

Valtiokonttorin väellä riittää silti työtä. Vaikka Suomen velka käy kaupaksi, parhaista sijoittajista käydään Koiviston mukaan kovaa kisaa. Velkasijoittajiakin on nimittäin monenlaisia. Valtion kannalta parhaita ovat vakaat tahot, kuten keskuspankit, jotka eivät käy joukkolainakauppaa pikavoitot silmissään.

On myös edullista, jos Suomen joukkolainat ovat hajallaan mahdollisimman monella sijoittajalla. Silloin yhden sijoittajan myyntipäätös ei heiluta joukkolainojen hintoja ja papereille löytyy aina ostajia markkinoilta.

"Pyrimme pitämään huolen siitä, että velka on hajautettu sekä maantieteellisesti että sijoittajatyypeittäin", Koivisto sanoo.

Hän saa selitellä sijoittajille poliitikkojen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä.

"Kerromme vähän inhorealistisestikin Suomen heikkoudet mutta tietysti myös vahvuudet. Kilpailukykytekijöistä, vientisektorin näkymistä ja julkisen talouden kunnosta saamme paljon kysymyksiä", Koivisto sanoo.

Suhteellisesti ottaen Suomella on julkista velkaa vielä kohtuullisesti, noin 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Se on vähän verrattuna useimpiin euromaihin, jopa Saksaan.

Toisaalta Ruotsin velkasuhde on alle 40 ja Tanskankin vain 45, vaikka finanssikriisi riepotteli Tanskan taloutta paljon Suomea pahemmin. Eniten velkasijoittajia ja useimpia talouden asiantuntijoita huolettaakin velan kasvuvauhti.

"Ennen pitkää korot myös nousevat, mikä kasvattaa valtion korkomenoja. Se raha on pois muusta kulutuksesta", Koivisto sanoo.

Velkakello.fi-sivusto kertoo Suomen valtionvelan laskennallisen kasvuvauhdin, jos velka kasvaisi tasaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat