Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset verkkokaupat laajenevat laiskasti ulkomaille

Vantaalaisesta torpasta lähtee maailmalle selkävaivaisten apuvälineitä

Talous
 
Heidi Piiroinen HS
Toimitusjohtaja Risto Särkilahden luotsaama Wellmen haluaa viedä Selätin-liikuntavälineet maailmalle pienestä vantaalaisesta mökistä käsin.
Toimitusjohtaja Risto Särkilahden luotsaama Wellmen haluaa viedä Selätin-liikuntavälineet maailmalle pienestä vantaalaisesta mökistä käsin. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Verkkokaupan kärkinimet yhteistyöhön

Kaksi johtavaa verkkokaupan toimijaa pyrkii uudella yhteistyöllä haalimaan käyttäjikseen yhä suuremman osan suomalaisista verkkokauppiaista.

Ruotsalainen Klarna ja suomalainen Vilkas tarjoavat suomalaisille yrittäjille yhdeltä luukulta verkkokaupan ja maksujärjestelmän, joka mahdollistaa myös ulkomaille myynnin. Yhtiöt julkistavat mallin keskiviikkona Helsingissä verkkokauppa-alan messuilla.

Vilkkaan uudet kauppiaat saavat yhteistyön myötä käyttöönsä Klarna Checkout -ratkaisun ilman erillistä hallinnointia tai kiinteitä kustannuksia. Nykyisille kauppiaille tarjotaan sama mahdollisuus.

Vilkas Groupin myyntijohtaja Timo Korvenoja sanoo, että uutta mallissa on teknologinen toteutus, jossa palvelun käyttöönotto on "äärettömän helppoa". Verkkokaupan ja maksujärjestelmän saa "avaimet käteen" -periaatteella.

Suomalaisten verkkokauppojen kansainvälistymistä palvelu tukee sitä kautta, että Klarna toimii 18:ssa eri maassa.

"Meidän kassa on optimoitu paikallisiin maksutapoihin. Jos kauppias myy Ruotsissa, palvelusta löytyvät Ruotsin suosituimmat maksutavat", sanoo Klarnan Suomen maajohtaja Casimir Ehrnrooth.

Vuonna 1995 perustettu Vilkas on yksi Suomen suurimmista verkkokaupankäynnin palvelutaloista.

Klarna on johtava eurooppalainen verkkokaupan maksupalveluiden tarjoaja.

Vantaan Kivistössä pellon kupeessa seisoo punainen torppa vuodelta 1818. Ikkunalaudalla raksuttaa 4G-internet. Netin kautta pirtissä toimiva yritys Wellmen tähtää maailmalle.

Kotiliikuntatuotteita myyvän Wellmenin ykköstuote on selkävaivaisille kehitetty pyörivä alusta nimeltä Selätin. Sen myynti on lähtenyt lentoon Suomessa, mistä on osin kiittäminen tuotesijoituskampanjaa Big Brother -tv-ohjelmassa. Kesällä päättyvällä tilikaudella myynti on nousemassa kahteen miljoonaan euroon.

On aika katsoa ulkomaille. Ruotsin verkkokauppa on jo valmiina, vain iso lanseeraus puuttuu.

"Menestys vaatii investoinnin, eli tv-kampanjan. Sillä tuotteen saisi kertaheitolla ihmisten tietoisuuteen ja kauppa lähtisi vetämään", sanoo toimitusjohtaja Risto Särkilahti.

Samanlaisia kansainvälisen verkkokaupan suunnitelmia ja ongelmia pohditaan monissa suomalaisissa yrityksissä.

Verkkokauppa mahdollistaa sen, että periaatteessa koko maailma on asiakkaana. Digitalisoitumisen pitäisi olla yksi Suomen talouden tulevista kivijaloista, mutta siihen nähden suomalainen verkkokauppa on hämmästyttävän kotikutoista.

Google ja brittiläinen OC&C-tutkimuslaitos selvittivät viime vuonna pohjoismaisten verkkokauppojen kansainvälisyyttä. Tulos oli Suomen kannalta musertava. Vain yksi neljästä suomalaisesta verkkokaupasta myi tuotteita kotimaan ulkopuolelle. Ruotsissa ja Tanskassa melkein kaikki verkkokaupat tekivät ulkomaankauppaa.

Myös suomalaisten verkkokauppojen kielitarjonta oli surkea verrattuna tanskalaisiin ja ruotsalaisiin.

Verkkokauppojen maksupalveluja tarjoavan Klarnan Suomen maajohtaja Casimir Ehrnrooth on pitkään toivonut, että Suomeen syntyisi enemmän menestyviä verkkokauppoja.

"Valitettavasti olemme jäljessä. Halu ja uskallus lähteä ulkomaille on vielä aika pienimuotoista", Ehrnrooth sanoo.

Ehrnrooth arvioi, että suomalaiseen mentaliteettiin ei sovi yltiöpäinen velkarahalla kasvaminen, jota saksalaiset ja ruotsalaiset verkkokaupat ovat käyttäneet.

Ulkomaille viennin vaikeudet ovat nopeasti tulleet selväksi Selätintä myyvälle Wellmenille. Keskeinen pulma on logistiikka eli tuotteen kuljetus.

Yhteistyö Postin kanssa on vaikeuksien jälkeen lähtenyt toimimaan Suomessa, mutta ulkomailla ei.

"Yksikään ulkomaankuljetus ei ole onnistunut ilman, että yrittäjän on itse pitänyt puuttua asiaan", Risto Särkilahti harmittelee.

Tuotteiden lähettäminen ulkomaille on myös kallista.

Verkkokaupan palveluyhtiö Vilkas Groupin myyntijohtaja Timo Korvenoja kehottaa kauppiaita miettimään asioita rohkeasti uudella tavalla kansainvälistymisen yhteydessä.

"Onko aina järkeä raahata tavaroita Aasiasta tai muualta ensin Suomeen ja lähteä sitten rahtaamaan niitä ympäri Eurooppaa? Jos markkina on Euroopassa, sieltä löytyy taatusti varastointitilaa ja kumppaneita", Korvenoja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat