Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tiukentaa otettaan kaasumarkkinoista

Komissio haluaa mukaan neuvottelemaan toimitussopimuksista

Talous
 

Euroopan unioni (EU) haluaa tiukemman otteen Euroopan kaasumarkkinoista, EU-komissio kertoi keskiviikkona Brysselissä.

EU:n suunnitelmia esittelivät komission varapuheenjohtaja Maroš Šefèoviè sekä ilmasto- ja energiakomissaari Miguel Arias Cañete. Heidän mukaansa Euroopassa on nyt olemassa energiaunioni.

Komissaarien mukaan jäsenvaltioiden pitäisi etukäteen tiedottaa komissiolle keskusteluista, kun ne neuvottelevat kaasun toimitussopimuksista EU:n ulkopuolisten maiden kanssa. Käytännössä se tarkoittaa neuvotteluita Venäjän kanssa. Tietojen antaminen komission virkamiehille olisi kuitenkin vapaaehtoista.

Šefèovièn mukaan kaasuneuvotteluissa avoimuus on tärkeää, ja komissio haluaa mukaan neuvotteluihin. Hänen mielestään ei riitä, että jäsenmaat jälkikäteen konsultoivat komissiota tekemistään sopimuksista.

Komission havaintojen mukaan jo allekirjoitettuja sopimuksia on jälkikäteen vaikea muuttaa.

Komissio haluaa tietoja hinnoista, määristä ja muista ehdoista, joilla kaasua toimitetaan. Tällöin komissio voi kertoa jäsenmaille, minkälaisia sopimuksia on tekeillä.

Šefèovièn mukaan asiat ovat arkaluonteisia, mutta liikesalaisuuksia tullaan kunnioittamaan. Konsultaatioissa on otettava huomioon EU:n kilpailulait ja maailman kauppajärjestön WTO:n säännöt, sillä muutoin EU:ta saatetaan syyttää ostokartellin perustamisesta.

Avoimuus hyödyttäisi eniten kuutta EU:n jäsenvaltioita, jotka ovat riippuvaisia yhdestä EU:n ulkopuolisesta kaasun toimittajasta. Ryhmään kuuluu Suomi, joka ostaa kaiken maakaasunsa Venäjältä.

EU on maailman suurin energian tuoja, sillä se tuo 53 prosenttia energiastaan. Vuosittainen tuontilasku on 400 miljardia euroa.

Euroopassa kaasun tukkuhinnat ovat yli sata prosenttia korkeammat kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Suomen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) puoltaa STT:n mukaan komission aietta olla osallisena energiasopimuksissa. Ministerin mukaan on hyvä, jos komission asema vahvistuu ja se tarjoaa tukea jäsenmaille.

Hänen mukaansa jokaisella jäsenvaltiolla ja yhtiöllä on silti oltava mahdollisuus solmia omia ja itsenäisiä sopimuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat