Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi menettää osuuttaan Venäjän-kaupasta

Kiina rohmuaa Venäjän-kauppaa. Suomi on Etlan tutkijoiden mukaan menettänyt markkinaosuuttaan viime vuosien aikana eniten.

Talous
 
Jussi Nukari Lehtikuva / Lehtikuva
Kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä.
Kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva / Lehtikuva

Kiina on kymmenen viime vuoden aikana vallannut vauhdilla vientimarkkinoita Venäjällä. Suomen osuus taas on supistunut enemmän kuin minkään muun maan.

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta, jonka ovat tehneet Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijat Ville Kaitila ja Markku Kotilainen.

Artikkeliin liittyvät

Kiina on rynnistyksellään vienyt markkinaosuutta useilta Venäjän läntisiltä kauppakumppaneilta. Suomen lisäksi Saksa ja Ruotsi ovat menettäneet asemaansa.

Euroopan maiden merkittävistä Venäjälle viejistä ainoastaan Puola näyttää viime vuosina pystyneen hieman kasvattamaan osuuttaan.

Vuoden 1995 jälkeen Suomen osuus Venäjän tavarantuonnista oli suurimmillaan vuonna 2006, jolloin se oli lähes viisi prosenttia. Sen jälkeen osuus on pienentynyt tasaisesti ja oli vuoden 2013 lopussa enää noin kaksi prosenttia.

Saksa oli pitkään merkittävin tavaranviejä Venäjälle, mutta vuonna 2010 se sai luovuttaa ykköspaikkansa Kiinalle.

Vuoden 2013 lopussa Kiinan osuus Venäjän tavarantuonnista oli kasvanut YK:n alaisen Unctadin mukaan 16 prosenttiin, mutta Saksan osuus oli supistunut alle 14 prosenttiin. Parhaimmillaan Saksan osuus oli noin 17 prosenttia.

Suomen kärsimä markkinaosuuden menetys on siis seurausta Kiinan rynnistyksestä, mutta länsimaihinkin verraten Suomi on menettänyt markkinaosuuttaan jopa hieman muita enemmän.

Tutkijat selittävät tätä Suomen kustannuskilpailukyvyn heikkenemisellä. Suomessa kustannustaso on noussut kilpailijamaita enemmän, ja Suomen vienti on menettänyt markkinaosuuksia kauttaaltaan.

Toisaalta Suomen vienti itänaapuriin kehittyi hyvin kahdella viime vuosikymmenellä. Viennin arvon kasvu oli vuosina 1995–2008 selvästi suurempi kuin Venäjän bruttokansantuotteen kasvu, mutta vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen se on ollut selvästi huonompaa.

Kaitilan ja Kotilaisen tutkimuksessa arvioidaan Venäjän markkinoiden merkitystä Suomen elinkeinoelämälle keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä vuoteen 2030 saakka.

Tutkimus aloitettiin jo yli vuosi sitten ennen Ukrainan kriisin kärjistymistä. Kriisi sumensi lähivuosien näkymiä.

Tutkijat arvioivat, että Suomen vienti Venäjälle supistuu vielä pari vuotta. Viime vuonna vienti pieneni 15 prosenttia, ja arvio tälle vuodelle on noin kymmenen prosentin vähennys.

Sen jälkeen kehitys riippuu kahdesta asiasta: energian hinnasta ja Venäjän talouden uudistuksista. Talousuudistuksia tutkijat pitävät oleellisina.

Tutkijat pitävät Suomen kannalta parhaana vaihtoehtona sitä, että Venäjällä päästäisiin uudistuksiin, mutta raakaöljyn hinta pysyisi halpana. Öljyn kohtuullinen taso tukisi Suomen taloutta sekä vientimme kannalta tärkeiden länsimarkkinoiden kasvua.

Halpana pysyvä öljyn hinta saattaisi pakottaa Venäjän uudistuksiin.

Toisaalta uudistusten suhteen on helppo olla pessimistinen. Tutkijoiden mukaan yhteiskunnallisten uudistusten vauhti on pidemmän aikaa hidastunut tai taantunut. Väestön tulotasoon nähden taloudelliset järjestelmät ja infrastruktuuri ovat pahasti alikehittyneitä.

Venäjää liiketoiminnan alueena käsiteltiin myös kyselyssä, jonka tulokset Posti julkisti maanantaina.

Naapurimaan markkinat kiinnostavat selvityksen mukaan useimpia suomalaisia verkkokauppiaita, mutta lähinnä kokeilumielessä.

Vain noin viidesosa miettii vakavammin Venäjälle laajenemista lähivuosina. Nykyään Venäjälle myy vain vajaa kuudesosa Suomen verkkokaupoista, vaikka venäläiset käyttävät aktiivisesti verkkokauppoja.

Suomalaiset verkkokauppiaat näkevät Venäjän markkinoissa huomattavia riskejä. Suurin huolenaihe on Venäjän infrastruktuuri ja toiseksi suurin tilaus-toimitusprosessin organisointi. Infrastruktuurissa huolestuttavat erityisesti Venäjän muuttuva lainsäädäntö, epävakaa poliittinen tilanne ja heikko rupla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat