Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aspo uskoo Venäjän talouden toipumiseen

Talous
 
Laura Sarpola
Benjamin Suomela HS
Leipurin-yhtiön listautuminen Helsingin pörssiin peruttiin joulukuun alussa, koska ruplan ulkoisen arvon heikkenemisen takia sijoittajat alkoivat epäröidä. Konsulttipäällikkö Kimmo Virtanen työskenteli marraskuun alussa Leipurinin koekeittiössä Vantaalla.
Leipurin-yhtiön listautuminen Helsingin pörssiin peruttiin joulukuun alussa, koska ruplan ulkoisen arvon heikkenemisen takia sijoittajat alkoivat epäröidä. Konsulttipäällikkö Kimmo Virtanen työskenteli marraskuun alussa Leipurinin koekeittiössä Vantaalla. Kuva: Benjamin Suomela HS

Venäjällä pitkään toimineen monialayhtiö Aspon toimitusjohtaja Aki Ojanen kertoo, ettei maan talouskehityksellä ole ollut yhtiölle dramaattisia seurauksia. Geopoliittiset jännitteet ja ruplan heikkeneminen ovat kuitenkin vaikuttaneet myös Venäjää kotimarkkinanaan pitävän yhtiön toimintaan.

Vaikka Venäjälle asetetut pakotteet eivät suoraan kohdistu Aspon omaan toimintaan, joudutaan ne silti huomioimaan työskentelyssä ja markkinatoiminnassa.

Tytäryhtiö Leipurin oli listautumassa Helsingin pörssiin viime vuoden lopulla. Suunnitelmat kuitenkin kariutuivat, koska ruplan arvo ja öljyn hinta romahtivat. Yhtiön listautumisanti keskeytettiin joulukuun alussa, kun Venäjä alkoi näyttää huonolta kohteelta sijoittajien silmissä.

Vaikutukset eivät ole kuitenkaan olleet yksin kielteisiä.

Yhtiön liiketoiminta on hyötynyt siitä, että Venäjältä hankittavat raaka-aineet ovat halventuneet inflaation vuoksi. Tämä puolestaan näkyy myönteisesti esimerkiksi Aspoon kuuluvan ESL Shippingin toiminnassa. Varustamoalalla toimiva ESL Shipping käyttää paljon venäläisiä raaka-aineita.

"Olemme myös yhtiönä suojatumpia kaikille tämän tyyppisille muutoksille, koska hallitsemme koko arvoketjua itse", Ojanen kertoo.

Hän vertaa nykyistä tilannetta vuonna 2008 alkaneeseen rahoitusmarkkinoiden kriisiin, jolloin ruplan arvo ja öljyn hinta romahtivat Venäjällä samoin kuin vuonna 2014. Seuraavan vuoden aikana Venäjän bruttokansantuote supistui kahdeksan prosenttia. Ojanen arvelee, että maan kansantalous heikkenee myös tänä vuonna.

"Uskomme kuitenkin, että toipumisnopeus on nopea. Tämä jää vielä nähtäväksi, nykyinen kriisi on kuitenkin erilainen kuin vuoden 2008 kriisi."

Kansantalouden heikkeneminen tuskin vaikeuttaisi merkittävästi yhtiön toimintaa, mutta kaikkeen varaudutaan.

"Kyllähän tämä vaikuttaa esimerkiksi meidän työntekijöihin. Heidän ostovoimansa heikkenee, ja tuotteet ovat kansalaisten kukkarolle kalliimpia. Kyllä tämä vaikuttaa kaikkeen talouteen negatiivisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat