Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia tekee eniten patenttihakemuksia

Suuri osa patenteista liittyy tulevaisuuden tekniikoiden, kuten esineiden internetin ja 5g-verkon, kehittämiseen

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Nokian langattoman laajakaistan markkinoinnista vastaavan Kai Sahalan mukaan yhtiö käyttää vuosittain kaksi miljardia euroa tutkimukseen ja innovaatioihin.
Nokian langattoman laajakaistan markkinoinnista vastaavan Kai Sahalan mukaan yhtiö käyttää vuosittain kaksi miljardia euroa tutkimukseen ja innovaatioihin. Kuva: Juhani Niiranen HS

Verkkolaitteita valmistava Nokia oli selvästi suurin suomalainen eurooppalaisten patenttien hakija vuonna 2014, selviää Euroopan patenttiviraston selvityksestä.

Selvityksen mukaan suomalaisista yrityksistä kekseliäimpiä ja kokeellisimpia ovat Nokia sekä hissejä ja liukuportaita valmistava Kone. Hyvin pärjäävät myös ABB ja Wärtsilä.

Nokia jätti viime vuonna 1 040 patenttihakemusta. Vuonna 2013 yhtiö jätti hakemuksia 761. Muista suurista suomalaisista yrityksistä Kone jätti 98 hakemusta ja Wärtsilä 58 hakemusta.

Langattoman laajakaistan markkinoinnista vastaava Kai Sahala Nokiasta arvioi, että yhtiön sijoitukset tutkimus- ja tuotekehitykseen heijastuu patenttien määrään. Patenttihakemusten määrä kasvoi selvityksen mukaan viime vuonna 36 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.

"Nokia panostaa suuresti tutkimukseen ja innovaatioihin. Budjetti on kahden miljardin euron luokkaa vuodessa. Nokian verkkoliiketoiminnan puolella on globaalisti tutkimus- ja kehitystehtävissä noin 15 000 työntekijää. Toki tämä heijastuu myös patenttien määrään", Sahala sanoo.

Nokia on yksi kolmesta johtavasta matkapuhelinverkkojen tekijästä maailmassa. Verkkoliiketoiminta on yrityksen suurin toiminta-alue, ja myös Suomessa yli puolet sen työntekijöistä toimii tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä.

"Tämä on huipputekniikan alue. Kehitämme paitsi tämän päivän teknologiaa, myös tulevaisuuden tuotteita. Suuri osa patenteista liittyy tulevaisuuden teknologioiden kehittämiseen", Sahala sanoo.

Nokian tapauksessa tulevaisuuden teknologiat liittyvät nykyisin esimerkiksi esineiden internetin, pilviteknologioiden ja viiden sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan kehittämiseen.

"Yleinen käsitys alalla on, että 5g-verkko tulee kaupalliseen käyttöön vuonna 2020. Tällä hetkellä teemme tutkimustyötä, joka muuttuu lopulta tuotteiksi noin viiden vuoden päästä. Elämme tätä muutosta koko ajan, erityisesti innovaatiopuolella. Standardointi ei ole vielä alkanut eli nyt mietimme vasta, mitä 5g on ja mitä siihen tullaan sisällyttämään", Sahala sanoo.

Nokian patenttisalkkua hallinnoi Nokian teknologiayksikkö.

"Tämä patenttisalkku siirtyi entiseltä Nokialta ja on hyvin merkittävä. Sen kehittämiseen on käytetty kahdenkymmenen vuoden aikana noin 50 miljardia euroa. Yksikkö kehittää uusia teknologioita, esimerkkinä virtuaalitodellisuus."

Vuonna 2014 Nokia esitteli uusia innovaatioita.

Yksi esimerkki on Hartwall Areenalle toteutettu "Centralized Ran" -ratkaisu.

Se auttaa alueilla, joilla suuri joukko ihmisiä käyttää samaa verkkoa yhtä aikaa. "Pystymme nostamaan verkon läpimenokykyä noin kolminkertaiseksi. Tällaiset ominaisuudet erottavat meidät kilpailijoista."

Euroopan patenttiviraston selvityksen mukaan Suomi on Euroopan toiseksi innovatiivisin maa väkilukuun suhteutettuna.

Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkön Anssi Tuulenmäen mukaan patenttihakemusten seuraaminen luo kuitenkin kapean näkemyksen innovaatioista.

"Monet kaupalliset menestykset eivät ole olleet teknologisia keksintöjä. Esimerkiksi taksiyritys Uberin tapauksessa ei ole kyse mullistavasta teknologiasta."

Tuulenmäki määrittelee, että innovaatio tarkoittaa "kaupallisesti menestyvää ideaa".

"Uutta luovia ratkaisuja on paljon, mutta jos ne eivät menesty kaupallisesti, niin kyse on ennemminkin luovuudesta."

Tuulenmäen mukaan suomalaiset innovaatiot eivät ole teknologiasta kiinni.

"Jos mietitään, onko suomalaisilla yrityksillä potentiaalia kasvuun, niin uskon, että yrityksistä puuttuu ennemminkin toimintatapa-innovaatioita ja palveluinnovaatioita."

Tuulenmäki uskoo, että esimerkiksi Nokian tapauksessa mahdollisuuksia voi olla jopa liikaa.

"Kun patentteja ja sovelluksia on paljon, niin eteen tulee valinnanvaikeus. Kysymys on siitä, että mikä todella menestyy markkinoilla ja millä bisnesmallilla. Mutta tällä hetkellä Nokian tilanne on hyvä. Siellä luodaan rohkeasti uutta."

Selvityksen mukaan suomalaiset patenttihakemukset ovat kuitenkin vähentyneet 9,3 prosenttia vuoden 2014 aikana edellisvuoteen verrattuna.

Tuulenmäen mukaan lasku voi johtua irtisanomisista tutkimus- ja kehitysosastoilla.

"Olisin yllättynyt jos näillä irtisanomisilla, joita on viimeisen kahden vuoden aikana tapahtunut, ei olisi mitään vaikutusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat