Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

RAY sijoittaa uusien pelien kehittämiseen – Harjakainen tulee peliautomaatteihin maanantaina

Oululaiselle peliyhtiölle yhteistyö RAY:n kanssa on onnenpotku

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Toimitusjohtaja Tony Manninen ja pelisuunnittelija Tomi Thurlin testaavat Raha-automaattiyhdistykselle suunnittelemaansa uutuuspeliä.
Toimitusjohtaja Tony Manninen ja pelisuunnittelija Tomi Thurlin testaavat Raha-automaattiyhdistykselle suunnittelemaansa uutuuspeliä. Kuva: Juhani Niiranen HS

"No, nyt tulee paalua", venyttää näyttelijä Aku Hirviniemen ääni rahapeliautomaatin uumenissa.

Näytöllä isoa tietyökonetta ajaa piirretty hahmo nimeltä rakennusmestari Harjakainen, joka on television viihdeohjelmien katsojille tuttu sketsisarja Putouksesta.

Fakta

Avustusta 800 järjestölle

 Vuonna 2015 lähes 800 järjestöä saa avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä.

 Avustusten kokonaismäärä on 309 miljoonaa euroa.

 Lisäksi noin 120 miljoonaa euroa annetaan Valtiokonttorin kautta sotainvalideille ja -veteraaneille.

 EU:n komissio päätti vuonna 2013, että suomalaisten rahapelitoimijoiden, Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Fintoton, monopoli on EU:n sääntöjen mukainen.

Harjakainen on Raha-automaattiyhdistyksen uusi, maanantaina peliautomaatteihin tuleva rahapeli.

Tavoitteena on, että uutuus tuottaisi 11 miljoonaa euroa erilaisille järjestöille ensimmäisen vuoden aikana. Raha-automaattiyhdistys tilittää sosiaali- ja terveysalan järjestöille sekä sotaveteraaneille yli 400 miljoonaa euroa vuodessa.

"Meistä on tullut pelitalo", määrittelee liiketoimintajohtaja Timo Kiiskinen ja liittää edustamansa instituution Rovion kaltaisten peliyhtiöiden joukkoon. Erona on tietenkin, että tavalliset peliyhtiöt kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla, kun RAY:n automaatit ainakin toistaiseksi toimivat yksinoikeudella Suomessa.

Ne, joille Raha-automaattiyhdistyksestä tulee mieleen lähinnä bensa-aseman nurkassa nököttävä pajatso, voivat silti hämmentyä, kun Kiiskinen sanoo, että nykyisin pelien kehittäminen on yhdistyksen "ydinliiketoimintaa".

Yhdistyksen pääkonttorissa Espoon Leppävaarassa työskentelee pelikehityksen parissa pelimatemaatikkoja, graafikkoja ja tuottajia – kaikkiaan yli 50 ihmistä. Uutuuspelejä tulee 3–10 vuodessa.

Kiiskisen mukaan pelituottajan työ on melko samanlaista kuin viihdepuolen pelitaloissa.

Yhdistys tekee yhteistyötä myös muiden pelialan toimijoiden kanssa.

"Kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse", sanoo pelituotantopäällikkö Eero Pöyry.

Pian raha-automaatteihin tuleva uutuuspelikin on yhteistyön tulos. Idea syntyi Leppävaarassa, mutta toteutuksesta vastasi alihankkijana toiminut oululainen peliyritys Ludocraft, joka löytyi kilpailutuksen kautta. Noin miljoonan euron liikevaihtoa tekevälle pelifirmalle yhteistyö kansallisen pelimonopolin kanssa oli tietenkin onnenpotku mutta myös opettavainen kokemus.

"Alku oli umpihangessa hiihtoa", kuvailee toimitusjohtaja Tony Manninen. Seitsemän "akateemisen pelihörhön" omistama firma oli aiemmin tehnyt lähinnä opetuspelejä tilaustöinä.

Laki sääntelee pelimonopolia tiukasti. Eettisyys, luotettavuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä. Kertapanosten täytyy olla pieniä, eikä pelissä saa olla mahdollista hävitä hetkessä satoja euroja.

Pöyryn mukaan pelimatematiikka eli se, miten usein voittoja tulee, on keskeinen ominaisuus pelin menestyksen kannalta. Myös graafinen ilme on ratkaiseva. Pelien elinkaari vaihtelee kysynnän mukaan. Aina ei voi voittaa. Kiiskinen myöntää, että esimerkiksi Marja Tyrnin sketsihahmoa hyödyntänyt peli ei ollut menestys.

Ludocraftin toimitusjohtaja Mannista ja pelisuunnittelija Tomi Thurlinia naurattaa oman pelin testaaminen. Miehiltä menee muutama pelikierros ennen kuin pelistä irtoaa pieni voitto.

Oikaisu 27.2. kello 10.55: Tomi Thurlinin nimi oli aiemmin virheellisesti Tomi Furlin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat