Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verohallinnon laskelmat epäilyttävät

Talous
 

Vattin tutkimusjohtajan Seppo Karin mukaan nykyiset yritysverotuksen säännöt kannustavat yrityksiä näyttämään voittonsa matalan verotuksen maissa. Hänen mukaansa taloustieteellinen tutkimus osoittaa, että voittojen siirtely on yleistä ja että se vaikuttaa yritysverotuottojen jakautumiseen eri maiden kesken.

Kari arvioi silti, että verohallinnon taannoisen selvityksen perusteella ei voi päätellä, kuinka paljon suurten yritysten olisi pitänyt maksaa veroja.

Selvitys vertasi Suomeen maksettujen verojen ja liikevoiton suhdetta kotimaisten suuryritysten ja muiden yhtiöiden välillä 2009–2013. Suurilla yrityksillä suhdeluku oli alle 10 prosenttia, kun pienillä ja keskikokoisilla se oli yli 20 prosenttia.

Karin mukaan verojen ja liikevoiton suhde voi vaihdella erikokoisten yritysten välillä syistä, joilla ei välttämättä ole tekemistä verosuunnittelun kanssa.

"Esimerkiksi rahoituskustannusten merkitys on isompi pääomavaltaisilla aloilla. Konserneina toimivat suuryritykset vähentävät myös usein liikevoitostaan satunnaiseriä, jotka voivat sisältää konserniavustuksia ryhmän kotimaisille yksiköille."

Hänen mukaansa vertailun suurin ongelma on, että se ei huomioi kannattavuuden kehitystä erilaisissa yrityksissä.

"Finanssikriisiä seurannut kansainvälisen talouden taantuma iski voimakkaimmin vientisektorin suuryrityksiin."

Taantuman takia maksettujen verojen määrä romahti, mutta liiketulos säilyi monilla yrityksillä vielä plussalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat