Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n talouskasvu hidastui vuoden lopussa

Kasvuvauhdin hidastuminen 2,2 prosenttiin vastasi odotuksia

Talous
 
REUTERS–HS
Eric Thayer Reuters
Yhdysvaltojen talous nojaa vahvasti yksityiseen kulutukseen, joka kasvaa nopeasti.
Yhdysvaltojen talous nojaa vahvasti yksityiseen kulutukseen, joka kasvaa nopeasti. Kuva: Eric Thayer Reuters

Yhdysvaltojen talouden kasvuvauhti hidastui loka–joulukuussa kutakuinkin odotusten mukaisesti.

Bruttokansantuote kasvoi kauppaministeriön mukaan 2,2 prosentin vuosittaisella vauhdilla. Kolmannella vuosineljänneksellä heinä–syyskuussa talouden kasvuvauhti oli viisi prosenttia.

Yhdysvallat ilmoittaa vuosineljänneksittäin bruttokansantuotteen eli kokonaistuotannon tiedot vuositason muutoksena, mikä siis mittaa talouden kasvuvauhtia vuodessa.

Yksityinen kulutuksen kasvuvauhti oli loka–joulukuussa voimakkainta sitten alkuvuoden 2006, minkä takia kokonaistuotannon notkahdus on todennäköisesti tilapäistä. Yhdysvaltojen kokonaistuotannosta noin 75 prosenttia muodostuu yksityisestä kulutuksesta.

Yhdysvaltojen kotimaista kysyntää vauhdittaa todennäköisesti yhä verraten halpa raakaöljy. Lisäksi pelko yritysten varastojen kasvamisesta on väistynyt, mikä voi entisestään lisätä kokonaiskysyntää.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Syksyllä 2008 kärjistyneen kansainvälisen rahoitusmarkkinoiden kriisin ja sitä seuranneen taantuman jälkeen Yhdysvaltojen talous on kasvanut selvästi vakaammin ja nopeammin kuin euroalueen kokonaistuotanto.

Vakaasta talouskasvusta huolimatta deflaatio eli yleisen hintatason halpeneminen kiihtyi 0,4 prosenttiin. Hintojen halpenemisen takia Yhdysvaltojen keskuspankilla ei ole kiirettä kiristää rahapolitiikkaa.

Osakkeiden hinnat ovat Yhdysvalloissa kalliimpia kuin koskaan aikaisemmin. Poikkeuksellisen matalan korkotason takia sijoittajat ovat sijoittaneet pääomiaan osakkeisiin saadakseen niille tarvittavan tuoton. Yhdysvaltojen keskuspankki asetti ohjauskoron lähelle nollaa vuonna 2009 elvyttääkseen halvautunutta taloutta.

Reuters–HS
Washington/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat