Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotus suosii yritysten verosuunnittelua

Vattin tutkimusjohtaja Seppo Kari moittii verolainsäädännön valmistelua

Talous
 
Sami Kero HS
Suomen veropolitiikka on ollut poukkoilevaa. Vattin tutkimusjohtajan Seppo Karin mukaan lainvalmistelussa on suuria puutteita.
Suomen veropolitiikka on ollut poukkoilevaa. Vattin tutkimusjohtajan Seppo Karin mukaan lainvalmistelussa on suuria puutteita. Kuva: Sami Kero HS

Verolainsäädännön valmistelussa on suuria puutteita, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin tutkimusjohtaja Seppo Kari.

Jos perusteellista valmistelua tehdään, kuten jotain vuosia sitten Martti Hetemäen veroryhmässä, analyysit hukataan liian helposti poliittisiin paineisiin. Juristien kädenjälki lainsäädännön valmistelussa on suurempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Kuka

Seppo Kari

 Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja.

 Koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori.

 Syntynyt 1957 Helsingissä.

 Harrastaa puuhastelua kesäasunnolla, purjehdusta, hiihtoa ja pyöräilyä.

 Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi aikuista lasta ja kaksi koiraa.

"Taloustieteellinen analyysi ja vaikutuslaskelmat jäävät vähemmälle huomiolle", Kari sanoo. Hänen erityisalaansa on yritysverotus.

Suomessa veropolitiikka on viime vuosina ollut poukkoilevaa. Kokonaisnäkemys on puuttunut, ja tehtyjä päätöksiä on pyörretty poikkeuksellisen paljon.

Karin mielestä verotusta pitäisi uudistaa kuin rakennusta. Ei yksityiskohta kerrallaan, vaan suunnitelmien ja vaikuttavuuslaskelmien mukaan.

Suuri verouudistus olisi Karin mukaan mahdollista toteuttaa järkevästi.

"Norja on tehnyt sen", hän sanoo.

Kun Norjassa arvioitiin, että yhteisöveroaste kaipaisi kevennystä, myös tuloveroja ymmärrettiin muuttaa. Näin ehkäistiin talouskasvua haittaavien kannustimien synty, eikä verokertymäkään romahtanut äkillisesti.

"Suomessa verotus suosii verosuunnittelua ja varojen kokoamista yhtiöihin."

Artikkeliin liittyvät

Tämä näkyy siten, että esimerkiksi yksityislääkärit nostavat palkan sijaan osinkoja, vaikka työskentelevät kuin palkansaajat ilman yrittäjäriskiä.

Verotus on järkevää silloin, kun sen perimmäinen tarkoitus – julkisten palveluiden rahoitus – toteutuu mahdollisimman hyvin.

Politiikkaa taas ovat päätökset siitä, millaisia palveluita julkinen sektori rahoittaa.

Verotuksella voi vaikuttaa, mutta monet asiat on jätetty uskalluksen puutteessa puolitiehen. Näin on Karin mielestä tehty esimerkiksi ympäristöverotuksessa.

"Jos tavoite esimerkiksi on hiilivapaa yhteiskunta, veroratkaisujen täytyy oikeasti tukea tätä tavoitetta."

Seuraavalla vaalikaudella mahdollinen veronalennusvara pitää suunnata verotuksen kipupisteisiin.

"Tuloverotus on liian kireää Suomessa", Kari sanoo.

Juuri liian kireä ansiotuloverotus hänen mukaansa yllyttää erilaisia ammatinharjoittajia, kuten asianajajia ja lääkäreitä, verosuunnitteluun.

Kansainvälinen verojärjestelmä se vasta pielessä onkin, jos Karilta kysytään. "Se on onneton."

Järjestelmä lähdemaaperiaatteineen rakennettiin vuosikymmeniä sitten aivan toisennäköiseen maailmaan. Periaatteella tarkoitetaan sitä, että verotus toteutuu siellä, missä investoinnit tehdään.

"Todellisuudessa se johtaa siihen, että verot maksetaan sinne, missä yritys haluaa voitot näyttää."

Talousjärjestö OECD pyrkii niin kutsulla Beps-projektilla estämään veropohjan rapautumista ja verotettavien tulojen siirtoa pois EU-maista.

"Puhe yritysten yhteiskuntavastuusta ei oikeasti johda mihinkään."

Karin mielestä suomalaisia yrityksiä ei voi syyllistää verosuunnittelusta. Kilpailluilla markkinoilla toimivilla yrityksillä on oltava samat mahdollisuudet verosuunnitteluun kuin muillakin.

Sen sijaan pitäisi kysyä, onko suomalainen verottaja tehnyt kaikkensa varsinaisen verosuunnittelun estämiseksi.

Suomessa asiantuntijoillakaan ei ole käsitystä peitellyn voiton siirron määrästä eli siitä rahamassasta, jota todellisuudessa pitäisi verottaa Suomessa. Vattin tutkijat ovat saamassa käyttöönsä verottajan dataa, jonka avulla he pääsevät asiaa tutkimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat