Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

84-vuotias sijoittajalegenda valitsi vihdoin seuraajansa

Warren Buffett ei kuitenkaan kerro nimeä kirjeessään

Talous
 
Warren Buffett
Warren Buffett

Yhdysvaltalainen sijoittajalegenda Warren Buffett, 84, on vihdoin valinnut seuraajansa. Berkshire Hathaway -sijoitusyhtiönsä toimitusjohtajana yhä toimiva Buffett kertoi sijoittajille kirjoittamassaan kirjeessä lauantaina, että oikea henkilö seuraajaksi on nyt löytynyt.

"Sekä hallitus että minä uskomme, että meillä on nyt oikea henkilö jatkamaan toimitusjohtajana minun jälkeeni – seuraaja, joka ottaa tehtävän vastaan, kun olen kuollut tai astunut syrjään", Buffett sanoi kirjeessä.

Valitun seuraajan nimeä hän ei kuitenkaan paljastanut, mikä oli Yhdysvaltain sijoittajapiireissä iso pettymys.

Buffettin ilmoitusta seuraajan valinnasta on odotettu jo vuosia, mutta sijoittajanero on sinnikkäästi jatkanut itse yrityksensä johdossa. Kirjeessään hän siis vihjaa, ettei välttämättä siirry syrjään ennen kuolemaansa.

Hän kertoo, että seuraaja tulee yhtiön sisältä, koska on tärkeätä että hallitus ja yhtiöryppääseen kuuluvien yritysten johtajat tuntevat toimitusjohtajan entuudestaan.

"Hallitus on myös sitä mieltä, että toimitusjohtajan pitää olla suhteellisen nuori, jotta hän voi jatkaa tehtävässä pitkään. Uudelle koiralle on vaikea opettaa vanhoja temppuja", Buffett kirjoittaa.

Nuoruus pitää kuitenkin käsittää suhteellisena, kun puhujana on 84-vuotias toimitusjohtaja. Berkshire Hathawayn hallituksen varapuheenjohtajana toimii edelleen Charlie Munger, 91, joka on ollut Buffettin oikea käsi 1970-luvulta asti. Hallituksessa on muutama muukin yli 80-vuotias jäsen.

Buffett huomauttaakin, että Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja ei todennäköisesti jää eläkkeelle 65-vuotiaana.

Buffett perustelee kirjeessään vielä pitkästi pitkäjänteisyyden ja luottamuksen tärkeyttä menestyvän liiketoiminnan rakentamisessa.

Buffettin sijoittajanvainu on ollut lähes pettämätön 1960-luvulta alkaen, jolloin hän alkoi ostaa osuuksia yrityksistä. Finanssikriisin aikana hän käytti jälleen taitavasti tilannetta hyväkseen ja osti yhtiöitä halvalla. Berkshire Hatwawaysta on rakentunut kaikkien nykyoppien vastainen hyvin monialainen konglomeraatti, joka on siitä huolimatta menestynyt erittäin hyvin. Buffett perustelee kirjeessään pitkästi, miksi näin on.

Berkshire Hathaway omistaa muun muassa vakuutusyhtiöitä, autokauppaketjun, rautatieyhtiön ja puolet ketsuppivalmistaja Heinzista. Yhtiöissä työskentelee 340 000 työntekijää. Äärimmäisen nuuka ja tuhlausta inhoava Buffett on pitänyt pääkonttorin kuitenkin pienenä.

"Olen ylpeä siitä, että pääkonttoriin (missä työskentelee 25 ihmistä) ei lisätty yhtään työntekijää viime vuonna. Ei ole mitään järkeä villiintyä", hän kirjoittaa.

Muun muassa ukulelen soittoa harrastavaa Buffettia pidetään viime vuosisadan menestyneimpänä sijoittajana. Viime vuonnakin hänen yhtiönsä osakkeen arvo nousi 27 prosenttia eli yli kaksi kertaa Yhdysvaltain osakeindeksejä enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat