Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen SCA oli Pohjoismaiden kannattavin metsäyhtiö

Painopaperin tekijät paransivat, mutta tulokset olivat yhä vaatimattomia

Talous
 

Ruotsalainen metsäyhtiö Svenska Cellulosa (SCA) kannatti viime vuonna parhaiten suurten pohjoismaisten metsäyhtiöiden tulosvertailussa. Huonoin oli norjalainen Norske Skog, joka kuitenkin pystyi katkaisemaan tappiokierteensä.

Suomalaiset metsäyhtiöt pärjäsivät kohtalaisesti lukuun ottamatta Länsi-Uudellamaalla toimiva Sappia, jonka tulos oli surkea.

SCA noudattaa erilaista strategiaa kuin muut metsäyhtiöt, sillä sen päätuotteita ovat vessa- ja talouspaperit, naisten siteet ja vauvojen vaipat. Yhtiö valmistaa kuluttajatuotteita, kun monet muut yritykset operoivat tukkumarkkinoilla.

Vaikka yhtiö pärjäsi hyvin, se erotti toimitusjohtajansa Jan Johanssonin. Potkut johtuivat siitä, että toimitusjohtaja oli käyttänyt yhtiön lentokonetta yksityisiin tarkoituksiinsa.

SCA:n pehmopaperidivisioonaa voi verrata Metsä Groupin eli Metsäliiton pehmopaperiteollisuuteen. Divisioonien kannattavuusero oli huomattava, sillä pehmopaperissa SCA:n liikevoittoprosentti oli 11,7, kun Metsä Groupin pehmopaperi ylsi vain kuuteen prosenttiin.

SCA:n parempi kannattavuus johtuu siitä, että Euroopassa sen markkina-asema on vahva. Toinen selittäjä on, että yhtiö on iso pelaaja Yhdysvaltain suurkuluttajien keskuudessa. Niitä ovat muun muassa ravintolat, huoltoasemat, sairaalat, armeija, tehtaat ja toimistot.

Yhdysvalloissa markkinat ovat harvojen hallussa eikä kilpailu ole yhtä kireää kuin Euroopassa, jossa on edelleen paljon pieniä tuottajia. Amerikkalaiset myös kuluttavat pehmopaperia paljon enemmän kuin eurooppalaiset kotitaloudet.

Metsä Groupin pehmopaperia myydään Pohjoismaissa ja Itä-Euroopassa.

SCA hyötyy myös siitä, että sen monet pehmopaperitehtaat saavat raaka-aineensa suoraan omilta massatehtailtaan. Selluloosa on kallista, joten katteet eivät valu konsernin ulkopuolelle.

Ruotsalainen Holmen muistuttaa hieman UPM:ää, joskin suomalaisyhtiön raamit ovat paljon isommat. Holmenin paperidivisioona teki pientä voittoa – liikevoittoprosentti oli 2,2 – kun edellisenä vuonna se roiskaisi roiman tappion.

UPM:n Euroopassa ja Yhdysvalloissa sijaitsevien paperitehtaiden kehitys oli samankaltainen kuin Holmenilla. Divisioona nousi nollatuloksesta plussalle, liikevoittoprosentti oli 3,4.

Saavutus on hyvä tilanteessa, jossa painopaperin kysyntä hiipuu viiden prosentin vuosivauhtia ja asiakkaat kärttävät alennuksia. Hinta on ollut kova, sillä monia tehtaita ja koneita on pantu kiinni kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseksi.

Holmenin ja UPM:n paperidivisioonia voi verrata eteläafrikkalaiseen Sappiin, joka osti viime vuosikymmenen lopulla Metsä Groupin Kirkniemen-tehtaan. Sappi maksoi Metsäliiton paperitehtaista 750 miljoonaa euroa.

Kirkniemi valmistaa kolmella koneella päällystettyä aikakauslehtipaperia. Raakapuun toimittaa Metsäliitto.

Viime vuonna syyskuun lopussa päättyneellä tilikaudella Kirkniemen liikevaihto oli 418 miljoonaa euroa, ja liikevoitto oli vain neljä miljoonaa euroa. Aiemmat vuodet ovat olleet yhtä huonoja, joten Sappi ei saa yrityskauppaan käyttämiään rahoja pitkään aikaan takaisin.

Pohjoismaiden suurista puunjalostajista heikoin metsäyhtiö oli Norske Skog, joka julkaisi tuloksensa perjantaina. Sillä on yhdeksän paperitehdasta seitsemässä maassa.

Norske on keskittynyt sanomalehti- ja aikakauslehtipaperiin, mikä on tällä hetkellä huonoin mahdollinen strategia.

Painopapereiden tekijöille alkanut vuosi näyttää vaisulta, sillä paineet hintojen laskuun jatkuvat. Tuskaa lievittää se, että monia paperikoneita suljetaan. Sen ansioista koneiden käyntiasteet nousevat, mikä kohentaa tehokkuutta ja parantaa tulosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat