Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankit haluaisivat tarjota palvelua myös viikonloppuisin

Pankkiala pyristelee yhä viikonlopputyötä vastaan

Talous
 
Sami Kero HS
Isojen S-kauppojen infotiskeillä palvelevan S-Pankin asiakaspalvelutyöntekijät ovat kaupan sopimuksen piirissä. Helsingin S-market Vallilasta pankkipalveluja ei enää saa.
Isojen S-kauppojen infotiskeillä palvelevan S-Pankin asiakaspalvelutyöntekijät ovat kaupan sopimuksen piirissä. Helsingin S-market Vallilasta pankkipalveluja ei enää saa. Kuva: Sami Kero HS

Pankit ovat palvelualalla viimeisiä linnakkeita, joissa viikonlopputyö on käytännössä työehtosopimuksessa estetty. Pankit haluaisivat järjestää palveluita asiakkaiden saataville, mutta viikonlopun työehdoista ei ole päästy sopuun.

Niistä on väännetty kättä jo vuosikausia, viimeksi viime vuoden lopulla.

Työnantajapuolta edustavan Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan nykysäännöt ovat pankeille ongelma.

"Asiakaskäyttäytyminen on muuttunut nopeasti. Lainapäätökset halutaan saada viikonloppunakin, jos ollaan tekemässä esimerkiksi asunto- tai autokauppaa", Aarto sanoo.

Aarton mukaan Suomen työehdot ovat poikkeus. Naapurimaissa viikonlopputyö on mahdollista.

Nordea onkin perustanut ympärivuorokautista asiakaspalvelua tarjoavan puhelinkeskuksen Viroon.

Ruotsissa jotkut Handelsbankenin konttorit ovat avoinna lauantaisin.

"Sitäkin tärkeämpää olisi, että neuvontapalvelut puhelimessa ja chatissa olisivat saatavilla muulloinkin kuin arkipäivinä", Handelsbankenin Suomen-toimintojen henkilöstöjohtaja Kristiina Markelin sanoo.

Pankkialalla pelätään myös sitä, että ulkomailta käsin toimivat uudet kilpailijat saavat erilaisista työehdoista kilpailuedun.

Pankkipalvelut digitalisoituvat hyvää vauhtia. Luottopäätöksiä tehdään jo jopa automaattisesti. Myös asuntolainojen myöntäminen sähköisesti voi olla pian mahdollista.

Silloin olisi Paltan Aarton mielestä hyvä, että kotimaiset toimijat eivät ainakaan kärsisi erilaisista työehdoista: "Jos ehtoja ei saada järkeviksi, se tarkoittaa, että tulee ihan uudentyyppinen kilpailuasetelma. Ulkomailta käsin toimivat voivat tarjota joustavampaa palvelua."

Pelikenttä ei ole Suomessakaan yhtenäinen. Esimerkiksi S-pankin asiakaspalvelutyöntekijät, jotka työskentelevät marketeissa, ovat kaupan sopimuksen piirissä. He tekevät töitä kaikkina viikonpäivinä.

Työnantajapuolen mukaan neuvottelut kariutuivat rahaan. Työntekijöille eivät heidän mukaansa riitä normaalit viikonlopputyön korvaukset.

Pankkitoimihenkilöitä edustavan Pron mukaan kyse oli kokonaisuudesta ja toisaalta siitä, että ei ollut riittävää painetta sopia.

"Kun palkankorotusvara on ollut hyvin pieni, niin ei ole katsottu, että on pystytty kytkemään kovin isoja rakenteellisia uudistuksia näihin sopimuksiin", finanssialasta Prossa vastaava Antti Hakala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat