Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monitoimimurtajien Fennican ja Nordican tulevaisuus epävarma

Työtaistelu uhkaa Arctia Shippingin jäänmurtajia. Fennica ja Nordica ovat Raumalla, jossa niitä huolletaan.

Talous
 
Juha Sinisalo
Monitoimimurtaja Nordica oli Rauman Seaside-teollisuuspuiston laiturissa perjantaina. Nordican kotipaikka on Helsinki.
Monitoimimurtaja Nordica oli Rauman Seaside-teollisuuspuiston laiturissa perjantaina. Nordican kotipaikka on Helsinki. Kuva: Juha Sinisalo

Arctia Shippingin monitoimimurtajat Fennica ja Nordica odottelevat satamassa Raumalla mahdollisia jäänmurtotöitä. Rauma ei kuitenkaan ole monitoimimurtajien kotipaikka, vaan Helsinki.

Yleensä monitoimimurtajat ovat Katajanokan edustalla muiden jäänmurtajien lailla.

Harvinaisen leuto talvi on pitänyt meret auki, ja Fennican ja Nordican miehistöt ovat huoltaneet aluksia Rauman telakalla.

"Kyseessä ovat alusten vuosihuoltotyöt", kertoo Rauma Marine Constructions -yhtiön (RMC) tuotantojohtaja Markku Uusitalo.

Monitoimimurtajien tulevaisuus on kuitenkin suuri kysymysmerkki. Paperilla kotipaikka on Helsinki, käytännössä se on Rauma.

"Meillä on tiistaina projektipalaveri Arctia Shippingin kanssa. Käymme keskustelua läpi siitä, mikä heidän odotuksensa on. Rehellisesti sanottuna en tiedä Fennican ja Nordican tulevaisuudesta sen tarkemmin. Olemme keskittyneet Raumalla tekemään Arctian tilaamia huoltotöitä", Uusitalo arvioi.

RMC:n ja Arctia Shippingin välillä on voimassa huoltosopimus, joka ulottuu vuoden 2017 kesään saakka.

"Sopimus koostuu kolmesta eri osa-alueesta. Annamme Arctia Shippingille laituripaikan, ja tämän lisäksi on sovittu yksikköhinnoista määrätyille työkokonaisuuksille. Olemme siis varautuneet tekemään heille huoltotöitä ja varastoimme Fennican ja Nordican varaosia."

Uusitalon mukaan monitoimimurtajille on tehty kunnon arviointeja, kuluneita osia on vaihdettu ja tiloja on parannettu. Sopimus on ollut Uusitalon mukaan yritykselle tärkeä.

"Meille leuto talvi on etu, kun alukset pysyvät telakalla, ja voimme jatkaa huoltotöitä", Uusitalo sanoo.

Rauma Marine Constructionsilla murtajien parissa työskentelee noin viisikymmentä työntekijää.

"Monitoimimurtajien huolto on tuonut hyvin töitä telakalle", Uusitalo sanoo.

Monitoimimurtajien tulevaisuuden lisäksi tilanne on epäselvä koko Arctia Shippingissä. Valtionyhtiön jäänmurtajia ja monitoimimurtajia uhkaa työtaistelu.

Viime keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriö teki päätöksen lakkouhkan siirtämisestä kahdella viikolla eteenpäin valtakunnansovittelija Minna Helteen ehdotuksesta.

"Sovittelua jatketaan ihan normaalisti. Tavoitteena on, että neuvottelutulos löytyy ennen kuin työtaistelu laukeaa. Teemme töitä koko ajan ratkaisun löytämiseksi", Helle sanoo.

Helteen mukaan riidanalaisia aiheita on monia. Lakkovaroituksen ovat jättäneet kaikki murtajien työntekijäjärjestöt: Merimies-unioni, Konepäällystöliitto ja Laivanpäällystöliitto.

"Näkemykset ovat erittäin kaukana toisistaan. Pöydällä on kymmeniä eri aiheita", Helle sanoo.

Suomen Merimies-unionin mukaan neuvotteluissa on hiertänyt Arctia Shippingin pyrkimys heikentää murtajien työntekijöiden työehtoja. Nykyiset työehtosopimukset päättyivät helmikuun lopussa.

Arctia Shipping on antanut esityksen ulkomaalaisen työvoiman rekrytoinnista jäänmurtajille. Tähän asti murtajan kaikki työntekijät ovat olleet Suomesta.

Merimies-unioni on myös näreissään siitä, että valtion yhtiön sovitteluja hoitaa työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa toimiva valtakunnansovittelija.

Minna Helle korostaa, että valtakunnansovittelija on itsenäinen toimija.

"Valtakunnansovittelija ei edusta valtiota vaan on itsenäinen ja riippumaton toimija. Laki lähtee siitä, että mikäli sovittelulle tarvitaan lisää aikaa ja mikäli on kyse yhteiskunnalle tärkeästä alasta, niin silloin lakkoa voidaan siirtää. Valtakunnansovittelija tekee ehdotuksen, ja työ- ja elinkeinoministeriö tekee päätöksen."

Tässä tilanteessa Helteen mukaan lisäaikaa tarvitaan.

"Tavoite on se, että tilanne ei pääse eskaloitumaan."

Fennican ja Nordican mahdollisia tulevaisuudennäkymiä Helle ei kommentoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat