Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi johtaja Per Thelin myllertää Stockmannia – lisää muutoksia luvassa

Ruotsista haettu muutosjohtaja haluaa lisää ulkopuolisia vuokralaisia tavarataloihin eikä sulje pois tuoteryhmien karsimista

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Stockmannin tavaratalo aloitti Helsingin keskustassa 1930-luvulla ja Per Thelin yhtiön toimitusjohtajana viime vuonna.
Stockmannin tavaratalo aloitti Helsingin keskustassa 1930-luvulla ja Per Thelin yhtiön toimitusjohtajana viime vuonna. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Ennen kuin Per Thelin aloitti Stockmannin toimitusjohtajana marraskuussa, hän ei ihan ymmärtänyt, millainen instituutio kauppayhtiö Suomessa on.

"Tiesin siitä jotakin, mutta nyt ymmärrän todella, miten tärkeä se on", hän sanoo.

Tästä on kyse

 Stockmannin liiketulos ilman kertaeriä syöksyi viime vuonna 43 miljoonaa euroa tappiolle.

 Kauppayhtiö on ryhtynyt säästökuurille, jonka tavoite on puristaa 50 miljoonan vuosittaiset kustannussäästöt.

 Vaikeuksien taustalla ovat muoti- ja käyttötavarakaupan heikko tila Suomessa sekä Venäjän talousvaikeudet ja ruplan heikentyminen.

 Tavarataloista irtisanottiin viime vuoden aikana 110 työntekijää. Lisäksi monet irtisanoutuivat itse. Kaikille 110 irtisanotulle on tarjottu jälleen töitä.

Syöksykierteeseen ajautuneen instituution kampeamiseksi takaisin kannattavaksi hankittiin talon ulkopuolinen johtaja Ruotsista asti. Viimeksi konsulttina työskennellyt Thelin, 56, on pysynyt kussakin työssään vain pari kolme vuotta.

Vaimo ja kaksi tytärtä jäivät Ruotsiin, kun Thelin otti jälleen uuden muutosjohtajan pestin vastaan. Perhe kokoontuu yhteen viikonloppuisin joko Helsinkiin tai Halmstadiin.

Stockmannilla Thelin on käärinyt hihat. Helmikuun tulosjulkistuksen yhteydessä kerrottiin suunnitelmista sulkea Oulun Stockmann ja kolme tavarataloa Venäjällä.

Seppälä-vaateketju myydään huhtikuussa. Tavaratalojen kodinkoneosastoista luovutaan, ja tilalle tulee Expertin kodinkonemyymälöitä.

Lisää muutoksia on luvassa.

Thelin haluaa luopua useammistakin Stockmannin itse hoitamasta tuoteryhmästä ja vuokrata tiloja ulkopuolisille yhtiöille. Myös tavarantoimittajia aiotaan karsia.

Tuleeko Stockmannista enemmän Tukholman NK:n kaltainen kauppakeskusta muistuttava tavaratalo, jossa on sisällä itsenäisiä liikkeitä?
"Tarjonta tulee muuttumaan, mutta kokonaisuutta operoi silti Stockmann."

Kuka?

Per Thelin

 Ruotsalainen kauppatieteiden kandidaatti Per Thelin on syntynyt 1958.

 Hän aloitti uransa perheensä kauppayhtiössä 1970-luvulla.

 Thelin on työskennellyt toimitusjohtajana muun muassa Inflight Service Groupissa, Venue Retail Groupissa ja Biltemassa.

 Ennen Stockmannille tuloaan hän työskenteli konsulttina. Hän toimi neuvonantajana muun muassa Atrialle ja Electrolux Retailille.

 Thelin harrastaa kuntoilua ja matkustelua perheensä kanssa.

 Hänellä on vaimo ja kaksi tytärtä, joiden kanssa hän lähtee mielellään shoppailemaan. Hänen lempitavaratalonsa maailmalla ovat Lontoon Harrods, New Yorkin Macy's ja Madridin El Corte Inglès.

 

Stockmann on päättänyt lopettaa äänilevyjen ja elokuvien myynnin. Katoaako muita tuoteryhmiä?
"Saattaa olla. Olemme tutkimassa näitä asioita huolellisesti. Jokaisen neliömetrin on oltava kannattava. Joistakin tuoteryhmistä voimme luopua, mutta tilalle voi tulla toinen myyjä."

 

Olet sanonut myös, että jokaisen tavaratalon on oltava kannattava. Onko mahdollista, että Suomessa muitakin kuin Oulun Stockmann suljetaan?
"Meillä ei ole sellaisia suunnitelmia."

 

Harkitsetteko uudelleen päätöstä sulkea Oulun tavaratalo, jos vuokranantajan kanssa saadaan neuvoteltua parempi vuokrasopimus?
"En halua vastata, koska minusta se on hyvä kysymys vuokranantajalle."

 

Stockmann on aloittanut vetäytymisen Venäjältä. Miten kauan voitte jatkaa siellä, jos Venäjän taloustilanne ei kohene?
"On vaikea ennustaa, mitä Venäjällä tapahtuu. Mutta tavaratalojen on oltava kannattavia, ja jokaisen neliömetrin niiden sisällä on oltava kannattava. Keskustelemme jokaisen maan tilanteesta yhtiön hallituksen kanssa."

 

Stockmann avasi 15 viime vuoden aikana kymmenen uutta tavarataloa, valtaosan Venäjällä. Oliko näin raju laajentuminen virhe?
"Tiettyinä aikoina ja tietyissä olosuhteissa tehdään päätöksiä, joiden ajatellaan olevan hyviä ja oikeita sinä aikana. Silloin oli paljon mahdollisuuksia, joihin saattoi tarttua. On pakko ajatella, että heillä oli hyvät syyt tehdä ne päätökset."

 

Joitakin virheitä Stockmann on väistämättä tehnyt, koska muuten se ei olisi näin kurjassa tilassa. Mitä ne virheet sitten olivat?
"Totta kai olemme tehneet virheitä. Suurin on, että emme enää keskittyneet asiakkaaseen. Meidän on todella yritettävä voittaa asiakkaan luottamus uudelleen."

 

Painotatte nyt palvelua. Miten parempi palvelu ja työntekijöiden vähentäminen ovat sovitettavissa yhteen?
"Koko markkina ja muut yhtiöt muuttuvat, ne yrittävät olla aiempaa tehokkaampia ja niin meidänkin on oltava. Henkilökunnan työajat on suunniteltava erittäin huolellisesti. Joinakin aikoina ei tarvita yhtä paljon henkilökuntaa, mutta silloin kun on paljon asiakkaita, on oltava runsaasti henkilökuntaa."

 

Tavaratalo on yli sata vuotta vanha keksintö. Koko maailma sen ympärillä on muuttunut. Tarvitaanko sitä enää?
"Kyllä. Sieltä saa kaiken saman katon alta."

 

Miksi kaikki pitäisi saada saman katon alta, kun kaikki on kännykässä?
"On oltava tasapaino kahden kanavan välillä. En usko, että verkkokauppa voi pärjätä ilman fyysistä myymälää. Molemmat tarvitsevat toisiaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat