Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjien edunvalvoja luottaa intuitioon

Perheyritysten liiton uusi toimitusjohtaja Leena Mörttinen sanoo, että Suomen pitää lopettaa pelokas tärinä ja tukea rohkeasti yrittäjävisionäärejä

Talous
 
Markus Jokela HS
"Suomen tilanne ei ole toivoton, vaan maasta löytyy paljon salaisia sankariyrityksiä, jotka menestyvät suhdannetilanteesta toiseen", sanoo Perheyritysten liiton uusi toimitusjohtaja Leena Mörttinen.
"Suomen tilanne ei ole toivoton, vaan maasta löytyy paljon salaisia sankariyrityksiä, jotka menestyvät suhdannetilanteesta toiseen", sanoo Perheyritysten liiton uusi toimitusjohtaja Leena Mörttinen. Kuva: Markus Jokela HS

Järki ja tunteet. Näiden kahden sanan varassa lepää myös Suomen tulevaisuus.

Näin on, mikäli on uskominen Leena Mörttiseen, 47.

Kuka?

Rahoitukseen erikoistunut ekonomisti

 Leena Mörttinen syntyi Kärkölässä 19. maaliskuuta 1967.

 Väitteli valtiotieteiden tohtoriksi vuonna 2000 aiheenaan luotot.

 Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi helmikuun alussa 2015.

 Sitä ennen työskenteli Elinkeinoelämän keskusliiton johtajana vastuualueena kilpailukyky ja kasvu.

 Toiminut myös Nordean pääekonomistina ja johtajana.

 Sitä ennen töissä Suomen Pankissa ja Euroopan keskuspankissa.

 Asuu Kärkölässä Päijät-Hämeessä suvun tilalla miehensä kanssa.

 Hänen isänsä on entinen kansanedustaja Tapani Mörttinen (kok).

Hän on Perheyritysten liiton uusi toimitusjohtaja. Kyseessä on siis se liitto, jonka edellinen toimitusjohtaja oli seitsemän vuotta pääministerinä toiminut Matti Vanhanen (kesk).

Ennen Vanhasta liitosta ei ollut paljon kuultu. Nyt on, eikä kaikki ole Vanhasen ansiota. Suomi on ongelmissa, yrittäjät eivät investoi ja poliitikot ovat kyvyttömiä tekemään päätöksiä. Siispä katseet ovat suuntautuneet kasvollisiin yrittäjiin. Heiltä odotetaan investointeja, jotka luovat kasvua ja työpaikkoja.

Leena Mörttinen on pitkänlinjan ekonomisti.

Hänet tunnetaan myös ihmisenä, jolta sanoja tulee sinne tänne pikapikaa kuin konekivääristä. Eikä ole vielä tullut tilannetta, jossa Mörttisen lippaasta olisivat panokset loppuneet.

Annetaan hänen siis kertoa, miksi omistajat ja etenkin kasvolliset perheomistajat ovat niin tärkeitä.

"Nyt meneillään oleva talousmullistus ei ole mikään suhdannenotkahdus eikä Suomen talouden rakenteiden uudelleen viritys vaan globaalin mittakaavan suuri talousrakenteiden murros, jossa teknologia on se iso ajuri. Tämän takia tulevaisuuden ennustettavuus on nolla. Toivo on visionäärisissä yrityksissä ja omistajissa, jotka sanovat, että puhuvat muut mitä lystäävät, me uskotaan tähän ja teemme."

"Nythän siis ekonomistit ovat maailman hyödyttömimmät olennot, koska kaikki meidän ennusteet tehdään taaksepäin katsoen vanhasta datasta ja tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. Nyt kaikki pelkäävät ja tärisevät, ja jos yrityksen johtajilla ei ole rohkeutta, mitään ei tapahdu. Monilta suurilta yrityksiltä puuttuu usein visio, joten ne tehostavat, kutistuvat Suomessa ja jakavat rahaa omistajille."

"Mutta kukaan ei tässä maassa pysty investoimaan, ellei ole aivan hemmetisti omaa pääomaa. Velkarahaa saa, mutta se tulee vain vahvan oman pääoman luokse. Tai sitten täytyy olla niin iso firma, että pääsee velkakirjamarkkinoille."

"Siispä kaikki sormet osoittavat perheyritysten vahvalla pääomalla varustettuihin visionääreihin."

Mutta. Nyt pääsemme ongelmaan, josta Mörttinen puhuu monille poliitikoille ennen vaaleja ja niiden jälkeen. Siis Suomen verotus, joka liiton mukaan on kukoistuksen jarru.

"Ongelmia syntyy esimerkiksi silloin, kun omistaja varautuu vuosia kestävään ja monimutkaiseen sukupolvenvaihdokseen. Verojen maksamiseksi pitää maksaa osinkoja, jotka ovat pois yrityksen omasta pääomasta. Seuraava sukupolvi joutuu taas vaikkapa viisi vuotta keräämään pääomia, jotta se voisi investoida."

Liiton ensisijainen päämäärä on muuttaa perintö- ja lahjaverotus Ruotsin mallin mukaiseksi luovutusvoittoveroksi, joka liiton mukaan vähentää tarvetta heikentää yhtiön tasetta. Kriitikot ovat sanoneet, että luovutusvero helpottaisi yrityksiä, mutta koventaisi esimerkiksi asuntoja perivien verotusta.

Mörttisen mukaan tarvitaankin isompi remontti. Koko verotus pitää ylipäätään keventää niin, että se suosii omistajuutta ja investointeja. Se tarkoittaa kevyempää ja selkeämpää yhtiö- ja osinkoverotusta.

On hyvä aika palata järjen ja tunteiden pariin.

"Ihminen ei voi tehdä päätöksiä ilman intuitiota. Nyt kaikki sanovat, että maailmanloppu tulee. Ekonomistit ennustavat tuskaa ja taas tuskaa ja että oikein huonosti käy. Silti nämä yrittäjät sanovat, että kyllä minulla nyt on tämä mielettömän hieno hanke ja se tehdään. Se on sellaista vakaumustunnetta, jonka avulla he pystyvät tekemään jotain mielettömän hienoa."

"Tietoa tulevaisuudesta on niin vähän, että järjellä voi päätellä vain rajoitetusti. Yrityksen omistajilla on usein tilanne, ettei tiedetä, mitä tapahtuu seuraavaksi, mutta ei sen takia vielä halvaannuta. Täytyy vain luottaa, että kun tuntuu oikealta, toimitaan, jos numerot näyttävät toteutumiskelpoisilta."

Entä mitä Mörttinen tuumii itsestään.

"Minä asun maalla. Fanitan metsää. Puut ovat ihania. Metsästäjä ja keräilijä olen. Ja sitten on sellaista peruspopulaarikulttuuritouhua. Lauletaan ja soitetaan yhdessä mitä sattuu. Minun äänellä ei ikävä kyllä metallimusiikki suju, vaikka siitä pidän. Ihan metsäläisen meininkiä tämä on. Jänismetsällä käymme, kun on kaksi beaglea."

"Järki ja tunteet. Niihin minut voi summeerata. Minulla on usko, että päätöksenteko lähtee hyvän datan yhdistämisestä rikkaaseen tunne-elämään. Voin kyllä puhua kansantalouksien makroennusteista ja joskus jopa suurin piirtein ennustella kriisejä, mutta en pysty varmuudella sanomaan, mitä teen huomenna. En esimerkiksi voinut tietää, että luovun printtimediasta kun ihastun näihin värkkeihin", hän sanoo ja näyttää pöydällä olevaa älykännykkäänsä ja tablettia. Molemmat ovat kirkkaan punaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat