Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markkinatalouden aapinen kertoo, miksi timantit maksavat enemmän kuin vesi

Tuoreen lukiolaisten Talousgurun mielestä markkinatalouden opas on hyödyllistä luettavaa nuorille

Talous
 
Markus Jokela HS
Espoolainen Otso Kirveskari voitti viime viikolla lukiolaisten Talousguru-kilpailun. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva Kirveskari luki Liberan kirjasen markkinataloudesta.
Espoolainen Otso Kirveskari voitti viime viikolla lukiolaisten Talousguru-kilpailun. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva Kirveskari luki Liberan kirjasen markkinataloudesta. Kuva: Markus Jokela HS

Miksi timantit maksavat enemmän kuin vesi, vaikka vesi on ihmisille tärkeämpää? Entä milloin avattiin ensimmäiset organisoidut johdannaismarkkinat?

Näihin ja moniin muihin markkinataloutta koskeviin kysymyksiin pyrkii vastaamaan ajatuspaja Liberan Markkinatalouden aapinen, joka julkistetaan tänään tiistaina. Aapinen on erityisesti nuorille suunnattu kirjanen talouden perusasioista ja luonteesta.

Onko kirja sopivaa luettavaa lukioikäisille, tuore lukiolaisten Talousguru Otso Kirveskari?

"Jos on käynyt lukion pakollisen taloustiedon kurssin, kirja on ihan hyvin luettavissa", sanoo HS:n pyynnöstä kirjan lukenut Kirveskari.

Talousguru on vuosittainen kilpailu, jonka järjestävät Finanssialan keskusliitto, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto sekä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine.

Liberan tutkimusjohtajan Anders Ekholmin 64-sivuinen kirja käy läpi talouden käsitteitä arvosta ja rahasta alkaen aina epäsymmetriseen informaatioon ja systemaattisiin riskeihin saakka.

Kauppatieteiden tohtori Ekholm sanoo kirjoittaneensa kirjan 20 vuotta nuoremmalle itselleen: jos nämä asiat olisi tiennyt jo ylioppilaana, olisi välttynyt turhalta harhailulta.

Ekholmin mielestä Markkinatalouden aapinen on tarpeellinen kirja myös siksi, että Suomessa julkinen keskustelu taloudesta juuttuu joskus yksityiskohtiin eikä ymmärrä markkinataloutta alati muuttuvana järjestelmänä.

Liberaa pidetään suomalaisittain varsin oikeistolaisena ajatuspajana. Ekholm kuitenkin sanoo, ettei kirjan tarkoitus ole levittää kapitalismin ilosanomaa.

"Se, miten riskin ja tuoton on kuljettava käsi kädessä, ei ole vasemmistolaista eikä oikeistolaista. Kyse on siitä, miten maailma toimii", hän sanoo.

Myös Kirveskari pitää kirjaa sävyltään neutraalina. Hänen mukaansa kirja on lukioikäisille hyödyllistä luettavaa, koska markkinatalouden perusteet kuuluvat yleissivistykseen.

"Nykymaailmassa talous on niin keskeisessä roolissa", Kirveskari sanoo.

Aivan helpolla kirja ei lukijaa päästä.

Sijoittamista ja rahoitusta esitellessään Ekholm käy läpi muun muassa joukkolainojen arvonmuutoksia ja riskittömän koron ylittävää tuottoa matemaattisten mallien avulla.

Kirveskarin mielestä lukijan ei silti tarvitse olla guru taloudessa, jotta kirjan ymmärtää.

Entä ne alun kysymykset?

Vesi on timantteja halvempaa tietysti siksi, että sitä on paljon enemmän. Ensimmäiset johdannaismarkkinat taas syntyivät, kun Japanissa perustettiin markkinapaikka riisikauppaa varten vuonna 1697.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat