Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talous supistuu edelleen – grafiikat näyttävät surulliset luvut

Talous
 
Mika Ranta HS
Espoon Keskuksessa rakennettiin viime joulukuussa, mutta kokonaisuutena rakentaminen supistui Suomessa viime vuonna 3,6 prosenttia.
Espoon Keskuksessa rakennettiin viime joulukuussa, mutta kokonaisuutena rakentaminen supistui Suomessa viime vuonna 3,6 prosenttia. Kuva: Mika Ranta HS

Helsingin Kalasatamassa harmaa taivas oli maanantaina juuri puhkeamassa sateeseen, kun Tilastokeskuksen tutkijat esittelivät Suomen talouden synkät luvut viime vuodelta.

Vieressä Kalasataman keskuksen autio rakennustyömaa muistutti, että vaikeaa on ollut. Rakennustöiden käynnistyminen on viivästynyt heikon taloustilanteen takia.

Vuonna 2014 Suomen talous supistui jo kolmatta perättäistä vuotta, Tilastokeskus kertoi. Tällä kertaa pudotus oli sentään kahta edellisvuotta niukempi, 0,1 prosenttia.

Paljon hyvää viime vuoden talousluvuista ei löytynyt. Suomelle elintärkeä vienti ulkomaille supistui. Yksityinen kulutus väheni. Yritykset investoivat entistä vähemmän tulevaan.

"On heikko usko tulevaisuuteen. On heikko näkymä. Tässä on jo tosi kyseessä", puhkui Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Fakta

Bkt luo pohjan hyvinvoinnille

 Bruttokansantuote mittaa kotimaista tuotantoa eli kansantalouden taloudellista suorituskykyä.

 Mittaria seurataan tarkasti, koska kasvava bruttokansantuote luo pohjan kansakunnan taloudelliselle hyvinvoinnille.

 Suomen talouden kasvuvauhti on viime vuosina jäänyt jälkeen tyypillisistä verrokkimaista, kuten Ruotsista ja Saksasta.

Helenius painotti investointien vähyyden vaarallisuutta. Suomen pääomakanta rapautuu, kun investoinnit eivät kata kulumista. Taustalla on yritysten keskinkertainen kannattavuus. Se on kehittynyt esimerkiksi Ruotsia heikommin.

"Meidän kasvupotentiaali heikkenee tulevaisuudessa, jos tätä ei saada käännettyä", Helenius sanoi.

Vielä käännettä ei ole näkyvissä. Suomen talous kääntyi vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä takaisin laskuun, kun vuoden kaksi keskimmäistä neljännestä olivat sujuneet lievässä nousussa.

Myös Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen katsoi, että Suomen talous "on pohjalla". Investointien vähyyden lisäksi murheenkryyninä on kotimaisen kysynnän heikkous.

Veronkorotukset ovat syöneet kansan ostovoimaa. Lisäksi Suomen inflaatio eli hintojen nousu on ollut muuhun Eurooppaan nähden vauhdikas, etenkin talouskasvuun verrattuna. Suurin osa Euroopasta on jo saanut taloutensa vauhtiin.

"Veronkorotusten pitäisi loppua ja paremminkin mennä toiseen suuntaan", Sorjonen sanoi.

Valtion liikkumavaraa talouden elvytyksessä kaventaa julkisen talouden nopea velkaantumisvauhti. Julkisyhteisöjen velka kasvoi viime vuonna 8,4 miljardilla eurolla. Suhteessa bruttokansantuotteeseen velka on jo lähellä 60 prosenttia eli EU:n sääntöjen ylärajaa.

Kevään vaalien jälkeen aloittavalla hallituksella on todennäköisesti edessään leikkauskuuri, jonka suorittamisessa hallitus saa olla kieli keskellä suuta, ettei kuluttajien ostovoima heikkene entisestään.

Ulkomaankaupan tasapaino Suomessa on edelleen huono, sillä tavaroiden ja palveluiden myynti ulkomaille on vähäisempää kuin niiden tuonti.

Viennissä nähtiin viime vuonna sentään joitain merkkejä paremmasta ja euron heikkeneminen antaa toivoa, mutta Venäjän tilanteen epävarmuus jarruttaa käännettä.

Teollisuuden toimialoista vain kemianteollisuus kasvatti bruttokansantuotetta viime vuonna. Sähkö- ja elektroniikka-alan tylyjä miinuslukuja selittää matkapuhelinsektorin näivettyminen ja Nokian matkapuhelinten siirtyminen Microsoftille.

Suomen bruttokansantuotteen suunta olisi voinut olla paljon pahempikin kuin kymmenyksen pudotus, kun katsoo investointeja ja yksityistä kulutusta. Lukua pehmensi varastojen kasvu.

Danske Bankin ekonomisti Lauri Uotila muistuttaa, että varastojen kasvu ei ole kansantalouden kannalta yhtä hyvä asia kuin kulutuksen lisääntyminen tai investoinnit.

Tuotteiden kertyminen varastoon kertoo kysynnän heikkoudesta.

"Aika näyttää saadaanko ne varastot myytyä", Uotila sanoi.

Tälle vuodelle suurin osa Suomen taloutta ennustavista laitoksista ja pankeista odottaa pientä kasvua. Myös Kalasataman keskuksen autiolla työmaalla on määrä aloittaa rakennustyöt kevään aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat