Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjästä uhkaa tulla Suomen riski kansainvälisten sijoittajien silmissä

Talous
 
Juha Metso
Vaalimaan kyläkauppatyyppinen kauppakeskuskeskittymä kärsii ruplan romahduksesta.
Vaalimaan kyläkauppatyyppinen kauppakeskuskeskittymä kärsii ruplan romahduksesta. Kuva: Juha Metso

Lontoo. Vanhan sanonnan mukaan yksikään maa ei voi valita sijaintiaan eikä naapurimaitaan.

Suomikaan ei pääse naapureistaan, vaan itärajan takana aukeaa aina Venäjä kaikkine riskeineen.

Suomalainen yritysmaailma näki omien Venäjä-riskiensä toteutuvan jo viime vuonna, kun vienti itään tyssäsi EU-pakotteiden myötä. Samaan aikaan venäläisturistien virta Suomeen tyrehtyi, kun ruplan alamäki teki matkailusta kallista.

Seuraava uhkakuva talouden puolella on se, että Venäjän maariski kasvattaa myös Suomen maariskiä kansainvälisten sijoittajien silmissä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että Suomeen ei enää haluta investoida Venäjän läheisyyden takia.

"En näe tästä vielä merkkejä. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos Venäjä alkaa sekaantua Viron tai muiden Baltian maiden asioihin. Silloin Suomi jää tilanteessa välikäteen", lontoolaisen Chatham House -ajatuspajan maariskeihin perehtynyt tutkija, tohtori Mina Toksoz sanoo.

Tästä on kyse

 Kansainväliset yritykset ja sijoittajat seuraavat valtioiden maariskiä.

 Maariski koostuu useista talouden ja politiikan osatekijöistä. Geopoliittisia riskejä on vaikea ennustaa.

 Riskin toteutuminen on huono uutinen sijoittajille. Se voi tarkoittaa tuottojen tyrehtymistä, sijoitusten arvon romahtamista tai yritystoiminnan vaikeutumista.

Toistaiseksi kansainväliset sijoittajat seuraavat ennen kaikkea luottoluokittajien raportteja. Niissä Suomen kohdalla toistuvat vanhat tutut ongelmat kuten kilpailukyvyn puute, pohjoismaisittain heikko työllisyysaste ja epäsuotuisa ikärakenne.

Parhaan AAA-luottoluokituksen menetystä on Suomessa surtu myös talous- ja poliittisen johdon ulkopuolella.

Luottoluokittajat eivät kuitenkaan juurikaan katso geopoliittisia uhkia.

"Standard & Poor's ei edes mainitse Venäjää [Suomi-raportissaan]", Toksoz sanoo.

Sijoittajille maariskin eli valtion poliittisten, taloudellisten ja muiden riskien kartoittaminen on rahanarvoista tietoa. Maariskin toteutuminen tietää taloudellisia menetyksiä.

Se voi tarkoittaa liiketoiminnan vaikeutumista, sijoitusten arvon alenemista tai tuottojen vähenemistä. Klassinen riski on sijoitusten kansallistaminen tai muu haltuunotto.

Ongelmamaissa riskin toteutuminen voi ilmetä myös levottomuuksina ja sotana. Pahoilla kriiseillä on tapana levitä laajemmallekin alueelle.

"Sijoittajat ovat usein aliarvioineet geostrategisia riskejä, koska niiden kehittyminen voi kestää pitkään", aihetta vuosia tutkinut Toksoz kertoo.

Venäjän talouden ja demokratiatilanteen ongelmat ovat olleet kauan tiedossa, mutta silti Ukrainan sota ja muut väkivaltaisuudet tulivat useimmille yllätyksenä. Toksoz uskoo, että maariskin arvioimiseen kiinnitetään jatkossa entistä enemmän huomiota.

Maariskiä arvioivat useat siihen erikoistuneet yritykset ja ajatuspajat. Suomi on perinteisesti sijoittunut riskiluokittelussa hyvin, eli poikkeuksellisen vähäriskiseksi maaksi.

Esimerkiksi Euromoney-maariskianalyysissä viime syksyltä Suomi arvioidaan maailman seitsemänneksi vähäriskisemmäksi maaksi. Myös amerikkalaisen D&B-yhtiön analyysissä Suomi sijoittuu hyvin. Kummassakin edelle menevät Norja ja Ruotsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat