Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Me panemme rahaa kohteisiin, jotka todennäköisesti menevät konkurssiin"

Suomalaisyrityksiin virtaa riskipääomaa – Rahoituksen määrä uuteen ennätykseen

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
Med Groupin ambulanssityöntekijät Joni Hentunen (oik.) ja Justus Lipsanen Malmin toimipisteellä. Yhtiö hoitaa muun muassa ensihoidon hälytysajoja pääkaupunkiseudulla.
Med Groupin ambulanssityöntekijät Joni Hentunen (oik.) ja Justus Lipsanen Malmin toimipisteellä. Yhtiö hoitaa muun muassa ensihoidon hälytysajoja pääkaupunkiseudulla. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Taantumassa junnaava talous on antanut viime vuosina vain vähän aihetta iloon, mutta yhdessä suhteessa suomalaisilla yrityksillä menee paremmin kuin koskaan.

Suomalaiset yhtiöt tekivät viime vuonna ennätyksen pääomasijoitusten lukumäärässä. Sijoituksia tehtiin Suomen pääomasijoitusyhdistyksen mukaan yhteensä 462, kun edellisenä huippuvuonna 2008 niitä tehtiin 445.

Fakta

Riskirahaa pörssin ulkopuolelle

 Pääomasijoittamisella tarkoitetaan pörssin ulkopuolella olevien yritysten rahoittamista.

 Sijoittajia ovat yleensä rahastot, jotka hankkivat varoja esimerkiksi eläkeyhtiöiltä ja yksityishenkilöiltä.

 Pääomasijoittaja ostaa osuuden yrityksestä ja ottaa samalla suuremman riskin kuin esimerkiksi yritykselle lainaa antava pankki.

 Bisnesenkeli tekee yleensä pienempiä sijoituksia aivan yrityksen alkuvaiheessa.

Yrityksiin sijoitettiin riskipääomaa 690 miljoonaa euroa, mikä on lähellä viime vuosien keskiarvoa. Laskelmassa ovat mukana vain pääomarahastojen sijoitukset.

Myös yksityishenkilöiden sijoitukset nuoriin yrityksiin kasvoivat. Bisnesenkeleiden yhdistyksen Fibanin kyselyn mukaan 238 nopeaa kasvua havittelevaa yritystä sai bisnesenkeleiltä viime vuonna yhteensä 21 miljoonaa euroa.

Suomentalouden yksi ongelma on ollut yritysten investointien vähäisyys. Koneiden annetaan rapistua teollisuushalleissa, koska lähivuosien näkymät ovat ankeat.

Pääomasijoittajien ja bisnesenkeleiden halu sijoittaa yrityksiin näyttää kulkevan tätä suuntausta vastaan.

Pääomasijoittajat panostavat yritysten kasvuun karkeasti jaettuna kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on rahoittaa toimintaansa vasta aloittavia yrityksiä, jotka eivät vielä pysty omilla tulollaan maksamaan palkkoja tai kehittämään tuotteita.

Toinen keino on pienten ja keskikokoisten yritysten ostaminen sekä kasvattaminen.

"Pääomasijoittajat ovat omistajia, joilla on varaa panna rahaa kasvuun", sanoo Pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enehjelm.

Artikkeliin liittyvät

Osapääomasijoittamisen lisääntymisestä voi selittyä sillä, että muunlaisen rahoituksen saaminen on vaikeutunut.

Fibanin puheenjohtaja Jaakko Salminen arvioi, että yritykset kääntyvät sijoittajien puoleen osin siksi, että pankkirahoituksen ehdot ovat kiristyneet.

Toisaalta sijoittajat ovat valmiit rahoittamaan sellaisia yrityksiä, jotka ovat pankeille liian iso riski.

Pääomasijoittajat ja erityisesti bisnesenkelit etsivät Salmisen mukaan riskialttiita kohteita, joissa voittoja voi olla luvassa vasta vuosikymmenenkin päästä.

"Me olemme valmiit panemaan rahaa sellaisiin kohteisiin, jotka todennäköisesti menevät konkurssiin", Salminen sanoo.

"Isommat firmat tekevät investointeja huomattavasti varovaisemmin. Silloin vaikuttaa enemmän se, millainen yleinen taloustilanne on."

Pääomasijoitusyhtiö Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampinen kertoo, että kilpailu sijoittajien kesken on kasvanut, koska sijoittajat haluavat päästä varhaisemmassa vaiheessa kiinni menestystarinoihin.

Yrityselämän kannalta hyvä uutinen on se, että erityisesti varhaisen kasvuvaiheen yritysten saama riskirahoitus on lisääntynyt tasaisesti. Ne saivat viime vuonna eri lähteistä sijoituksia 206 miljoonaa euroa.

Jaakko Salmisen mukaan taustalla vaikuttaa startup-kulttuurin ja yrittäjyyden nousu. Nämä ilmiöt on yleensä yhdistetty puhelinsovelluksia kehittäviin ohjelmistoyrityksiin, mutta nykyisin sijoittajat etsivät lupaavia yrityksiä kaikilta toimialoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat