Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvuyritykset painottavat digitalisointia

Palvelualan yrityksistä kolmannes pitää digitalisointia erittäin tärkeänä – kolmannes ei piittaa

Talous
 
Olli Häkämies
Riitta Varpe
Riitta Varpe Kuva: Olli Häkämies

Yli kolmannes palvelualan yrityksistä pitää digitalisointia liiketoimintansa kannalta niin merkittävänä, että se on liitetty osaksi yrityksen strategiaa.

Kasvuhakuiset yritykset ovat digitalisoinnin eturintamassa. Ne yritykset, jotka eivät pyri kasvuun vaan pyrkivät vain säilyttämään asemansa, eivät useimmiten koe digitalisointia tärkeäksi.

Tämä käy ilmi Palvelualojen työnantajien Paltan teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa selviteltiin asenteita ja kokemuksia digitalisaatiosta palvelualalla. Tutkimuksen teki Innolink Research.

Vastaajista 37 prosenttia piti digitalisaatiota niin tärkeänä, että se kuuluu yrityksen strategisiin tavoitteisiin.

Toisaalta lähes saman verran oli niitä vastaajia, joiden mielestä digitalisoitumisen kehitys ei ole merkittävä asia heidän yrityksilleen.

Näiden vastaajien osuus kaikista vastanneista oli 35 prosenttia.

Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina yrityspäättäjille tammikuussa 2015.

Kohderyhmässä oli eniten mukana Paltan jäsenyrityksiä, mutta myös järjestäytymättömiä yrityksiä.

Palvelutoimialoista oli mukana yrityksiä logistiikasta, viestinnästä, kiinteistöalalta, yritys- ja asiantuntijapalveluista, viihteestä ja virkistyksestä. Vastauksia saatiin 1 020 kappaletta.

Digitalisaatiolla tarkoitettiin tutkimuksessa liiketoiminnan toimintojen, palveluiden ja tiedon tallentamista, siirtämistä ja muokkaamista digitaaliseen eli sähköiseen muotoon, esimerkiksi verkkoon eri alustoille.

Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe sanoi selvityksen osoittavan, että kasvuhakuisuus on tärkein selittävä tekijä suhtautumisessa digitalisointiin. Toimialan ei havaittu vaikuttavan asennoitumiseen.

Yrityksistä 41 prosenttia kertoi olevansa kasvuhakuisia. Enemmistö eli 56 prosenttia kertoi pyrkivänsä säilyttämään nykyisen asemansa. Vajaa neljä prosenttia arvioi liikevaihtonsa vähenevän tai toiminnan loppuvan seuraavan vuoden aikana.

Tulosten mukaan digitalouden käyttäjän roolissa olevat yritykset ovat pääasiassa kehityksen seuraajia tai eivät koe sitä merkitykselliseksi. Osa toimialoista ei vielä tunnista digitalisaation käsitettä.

Ongelmia nähtiin eniten digitalisoitumisen teknologiassa: järjestelmien yhteensopivuudessa, uuden teknologian käyttöönotossa ja ylläpidossa sekä datan saatavuudessa ja hyödyntämisessä. Vähiten ongelmia nähtiin liiketoiminnan kansainvälistämisessä, eri maidon vero-, työsuhde- tai viranomaiskäytännöissä sekä EU:n sisämarkkinoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat