Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tilastokeskus: Yli 80 000 työskentelee nollasopimuksella

Talous
 

Tilastokeskus on julkistanut ensimmäistä kertaa tiedot niin sanottujen nollasopimuksien määrästä.

"Tulosta voi pitää pienoisena yllätyksenä: nollatuntisopimuksella työskenteli peräti noin 83 000 palkansaajaa vuonna 2014", toteaa Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnänen teemasta kirjoittamassaan blogimerkinnässä.

Luku vastaa neljää prosenttia kaikista palkansaajista. Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa minimityötuntien määräksi on sovittu nolla tuntia.

Teema on noussut viime aikoina myös poliittiseen keskusteluun. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut, että nollasopimuksien käyttäminen loppuu, jos sosiaalidemokraatit ovat seuraavassa hallituksessa.

Työnantajat eivät ajatuksesta ole pitäneet. Pärnäsen mukaan tuore tutkimus antaa tukea molempien osapuolien näkemyksille.

"On selvää, että nollatuntisopimukset tuovat joustoa työnantajille työvoiman käytön suhteen. Toisille se sopii, toisille ei. Suurimmalle osalle opiskelijoista työtuntien vähäisyys ei ole ongelma. Varsin iso on kuitenkin se joukko, jolle lisätyötunneilla todella olisi tarvetta."

Tilastokeskuksen mukaan nollatuntisopimuksella työskentelevät ovat pääosin nuoria. Melkein puolet nollasopimukseen nimen laittaneista oli alle 25-vuotiaita. Alle 30-vuotiaita oli 65 prosenttia. Enemmistö, eli 57 prosenttia, oli naisia.

Kaikkien nollatuntisopimuksella työskentelevien tavanomainen viikkotyöaika oli keskimäärin 23 tuntia viikossa, Tilastokeskus kertoi torstaina.

Eniten nollatuntisopimuksia löytyy tukku- ja vähittäiskaupasta, terveys- ja sosiaalipalveluista sekä majoitus- ja ravitsemusalalta.

Näin ei pitäisi olla, sanoo Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin (sd). Hän korostaa, että kaupan alan sekä matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimuksissa on minimituntimäärä. Hän kehottaakin näillä aloilla työskenteleviä ottamaan ammattiliittoon yhteyttä.

"Asiaan voidaan puuttua."

Selinin mukaan nollasopimukset olisi kuitenkin parempi kieltää lainsäädännön avulla kokonaan.

Hänen mukaansa asiaa on yritetty edistää koko päättymässä olevan vaalikauden ajan. Poliittinen oikeisto ja työnantajat ovat kuitenkin olleet neliraajajarrutuksessa, Selin toteaa.

Korjaus 14.20: Teksti antoi alun perin ymmärtää, että matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimuksissa ei olisi minimituntimäärää. Todellisuudessa alan sopimuksissa tällainen kirjaus kuitenkin on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat